The addition means adding two given numbers and the resultant is called Sum. In this article, you will learn how to solve addition problems. As we all know mathematics could be a subject that deals primarily with numbers. In mathematics, the basic arithmetic operations are addition, subtraction, multiplication, division, and so on. These operations apply to all real numbers.

The addition operation of mathematics helps us to calculate the sum or total of something.Â On this page, we will learn the meaning of addition, solved problems on addition, and so on. Use this page at no cost, as it helps to enhance mathematics knowledge and fast calculation skills.

Also, Read Some More:

### What is meant by Addition? | Addition – Definition | Meaning of Addition

The Addition is the term accustomed and adds two or more numbers and the result of adding a number could be a sum. It is denoted by using a symbol is â€˜+â€™ (plus sign). For example, the addition of 6 and 5 can be written as 6+5 the sum or result of adding those numbers is 11. As many times as required, the plus sign (â€˜+â€™) will be used.

### Addition Word Problems

**Example 1:Â **

Sony had 10 chocolates. His friend gave him 6 more chocolates. How many chocolates in all did Sony have?

**Solution:
**In the given question,

The number of chocolates Sony had is 10 chocolates.

The number of chocolates his mother gave him is 6 chocolates.

Now, we can find total how many chocolates in all did sony have.

Using the addition law, we can find the total number of chocolates.

Therefore, the total number of chocolates is,

10 + 6 = 16

Hence, Sony has total number of chocolates is 16.

**Example 2:**

Five boys were playing Tennis. Four more boys came along and played Tennis with them. How many boys altogether were playing Tennis?

**Solution:Â **

As given in the question,

The number of boys was playing Tennis is 5.

The number of boys who came along and played Tennis with them is 4.

Now, we can calculate how many boys altogether were playing Tennis. Using Addition law, we get the value

Therefore, the total number of boys were playing Tennis is,

5 + 4 = 9

Hence, the total number of boys were playing Tennis is 9.

**Example 3:
**Rakesh spent 6 dollars for food, 8 dollars for rent, 9 dollars for traveling. How much did he spend altogether on his income?

**Solution:**

As given in the question,

The amount Rakesh spent on food is 6 dollars.

The amount Rakesh spent on rent is 8 dollars.

The amount Rakesh spent on traveling is 9 dollars.

Now, we find how much amount Rakesh spent altogether.

We know addition law, using this law we get the value,

The total spend amount is,

$6 + $8 + $9 = $ 23

Therefore, the amount Rakesh spent altogether is $ 23.

**Example 4:Â **

Find the value of the below figure,

**Solution:Â **

As given in the question, the numbers are 79 and 98.

Now, we are going to find the value of the given two numbers.

The ‘+’ (plus sign) will be there in between given numbers, which means an addition operation. Addition operation means adding the two given numbers, and the result is called sum.

So, we add the given numbers,

79 + 98 = 177

Therefore, the resultant value of the given two numbers is 177.

**Example 5:Â **

Find the final value of the below figure,

**Solution:**

As given in the question, the numbers are 568 and 982.

Now, we need to find the final value of the given two numbers.

The ‘+’ (plus sign) will be there in between given numbers, which means an addition operation. Addition operation means adding the two given numbers, and the result is called sum.

So, we add the given numbers then we get the final value like as shown in the below figure,

Therefore, after adding the two given numbers 568 and 982, to get the final value is 1550.

**Example 6:**

Find the value of 56 + 612 = ?

**Solution:
**As given in the question, the numbers are 56 and 612.

Now, we are going to find the value of the given two numbers.

The ‘+’ (plus sign) will be there in between given numbers, which means an addition operation. Addition operation means adding the two given numbers, and the result is called sum.

So, we add the given numbers,

56 + 612 = 668

Therefore, the sum of the two given numbers’ value is 668.