All the solutions provided in **McGraw Hill My Math Grade 5 Answer Key PDF Chapter 6 Lesson 11 Divide Decimals by Whole Numbers** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 5 Answer Key Chapter 6 Lesson 11 Divide Decimals by Whole Numbers

**Math in My World**

**Example 1**

There are 8.4 meters left on a roll of ribbon. Nancy wants to cut the ribbon in half. What will be the size of each piece of ribbon?

Find 8.4 ÷2.

Estimate 8 ÷ 2 = _____________

1. Place the decimal point directly above the decimal point in the dividend.

2. Divide as with whole numbers.

So, 8.4 ÷ 2 = ___________. Each piece of ribbon will be meters long.

Check Use multiplication. 4.2 × 2 = _____________

Use models.

Answer:

4.2

Explanation:

There are 8.4 meters left on a roll of ribbon.

Nancy wants to cut the ribbon in half.

The size of each piece of ribbon is,

8.4 ÷ 2 = 4.2.

Each piece of ribbon will be meters long.

Check Use multiplication.

4.2 × 2 = 8.4

**Example 2**

Find $6.54 ÷ 12. Round to the nearest cent.

1. Place the decimal point directly above the decimal point in the dividend.

2. Divide as with a whole numbers.

3. Annex a zero after 6.54 and continue dividing.

So, $6.54 ÷ 12 = $_____________. Rounded to the nearest cent, this is $0.55.

Check: Use multiplication.

Answer:

0.545

Explanation:

$6.54 ÷ 12 = $0.545.

Rounded to the nearest cent, this is $0.55.

**Talk MATH**

Is the quotient of 9.3 ÷ 15 greater than one or less than one? Explain without calculating.

Answer:

Less than one.

Explanation:

9.3 ÷ 15 < 1

15 ÷ 15 = 1

9.3 < 15

So, the quotient of 9.3 ÷ 15 less than one

**Guided Practice**

**Divide.**

Question 1.

Answer:

16.11

Explanation:

Check: Use multiplication.

16.11 x 3 = 48.33

Question 2.

Answer:

4.4

Explanation:

Check: Use multiplication.

4.4 x 2 = 8.8

**Independent Practice**

**Divide. Check your answer using multiplication.**

Question 3.

145.8 ÷ 12 = _____________

Answer:

121.5

Explanation:

Check: Use multiplication.

12.15 x 12 = 145.80

Question 4.

22.11 ÷ 11 = _______________

Answer:

2.01

Explanation:

Check: Use multiplication.

2.01 x 11 = 22.11

Question 5.

38.4 ÷ 16 = ______________

Answer:

2.4

Explanation:

Check: Use multiplication.

2.4 x 16 = 38.4

Question 6.

Answer:

1.55

Explanation:

Check: Use multiplication.

1.55 x 8 = 12.4

Question 7.

Answer:

1.01

Explanation:

Check: Use multiplication.

1.01 x 14 = 14.14

Question 8.

Answer:

5.04

Explanation:

Check: Use multiplication.

5.04 x 11 = 55.44

**Divide. Round to the nearest tenth.**

Question 9.

7.21 ÷ 7 = _____________

Answer:

1.03

Explanation:

7.21 rounded to the nearest tenth (one decimal place) with a number line

Since 2 is in the tenths place, 7.21 is between 7.2 and 7.3.

7.25 is the midpoint between 7.2 (7.20) and 7.3 (7.30)

As illustrated on the number line, 7.

Therefore, 7.21 rounded to the nearest tenth (one decimal place) = 7.2.

7.21 ÷ 7 = 1.03

Question 10.

6.28 ÷ 4 = _____________

Answer:

1.575

Explanation:

6.28 rounded to the nearest tenth (one decimal place) with a number line

Since 2 is in the tenths place, 6.28 is between 6.2 and 6.3.

6.25 is the midpoint between 6.2 (6.20) and 6.3 (6.30)

As illustrated on the number line, 6

Therefore, 6.28 rounded to the nearest tenth (one decimal place) = 6.3

6.3 ÷ 4 = 1.575

Question 11.

Answer:

55.24

Explanation:

276.2 rounded to the nearest tenth (one decimal place) with a number line

Since 2 is in the tenths place, 276.2 is between 276.2 and 276.3.

276.25 is the midpoint between 276.2 (276.20) and 276.3 (276.30)

As illustrated on the number line, 276

Therefore, 276.2 rounded to the nearest tenth (one decimal place) = 276.2 ÷ 5 = 55.24

**Divide. Round to the nearest hundredth.**

Question 12.

78.04 ÷ 8 = _____________

Answer:

9.75

Explanation:

78.04 rounded to the nearest hundredth (one decimal place) with a number line

Since 4 is in the hundredths place, 78.04 is between 78.0 and 78.10

78.05 is the midpoint between 78.0 (78.0) and 78.1 (78.10)

As illustrated on the number line, 78

Therefore, 78.04 rounded to the nearest hundredth (two decimal place) = 78.00

78.0 ÷ 8 = 9.75

Question 13.

Answer:

3.02

Explanation:

75.48 rounded to the nearest hundredth (two decimal place) with a number line

Since 8 is in the hundredths place, 75.48 is between 75.40 and 75.50

75.45 is the midpoint between 75.40 (75.40) and 75.5 (75.50)

As illustrated on the number line, 75

Therefore, 75.48 rounded to the nearest hundredth (two decimal place) = 75.50

75.5 ÷ 25 = 3.02

Question 14.

Answer:

0.184

Explanation:

4.60 rounded to the nearest hundredth (two decimal place) with a number line

As illustrated on the number line, 78

Therefore, 4.60 rounded to the nearest hundredth (two decimal place) = 4.60

4.60 ÷ 25 = 0.184

**Problem Solving**

Question 15.

Mandy and 5 of her friends bought a package of bottled water for $4.98. How much will each friend pay to the nearest cent, if the cost is divided equally?

Answer:

83 cents

Explanation:

Mandy and 5 of her friends = 1 + 5 = 6

Cost of package of bottled water = $4.98

Total amount each friend has to pay to the nearest cent, if the cost is divided equally.

4.98 ÷ 6 = 83 cents

Question 16.

Four girls swam the 4-by-200 meter freestyle relay in a total of 540.4 seconds. If each girl swam her part of the race in the same amount of time, what was the time for one girl?

Answer:

135.1 seconds time for one girl.

Explanation:

Four girls swam the 4-by-200 meter freestyle relay in a total of 540.4 seconds.

If each girl swam her part of the race in the same amount of time,

The time for one girl,

Question 17.

**Mathematical PRACTICE** Reason The table shows the prices for two packs of batteries. Which pack is a better buy? Explain your reasoning.

Answer:

Pack A is better buy, as each battery costing $0.61.

Explanation:

Compare both the packs,

Question 18.

The total cost of four movie tickets is $33.40. What is the cost of one ticket?

Answer:

The cost of one ticket is $8.35.

Explanation:

The total cost of four movie tickets is $33.40.

The cost of one ticket is,

**HOT Problems**

Question 19.

**Mathematical PRACTICE** Model Math Write a real-life problem that involves dividing a decimal by a whole number.

Answer:

Evan has 8.4 meters wood piece with her. Nancy wants to cut the wood in half. What will be the size of each piece of wood to prepare a book shelf?

Explanation:

Evan has 8.4 meters wood.

Nancy wants to cut the wood in half.

The size of each piece of wood is,

8.4 ÷ 2 = 4.2.

Each piece of wood will be meters long.

Check Use multiplication.

4.2 × 2 = 8.4

Question 20.

**Building on the Essential Question** Why is rounding important when dividing a decimal by a whole number?

Answer:

Rounding the decimal number to a decimal place value would make the number easier to evaluate.

Explanation:

Rounding Decimals When Dividing, used to make calculation easier and results easier to understand, when exact values are not too important.

It helps us to have significant answers.

We can divide decimals by whole numbers and use zero placeholders to find the most accurate quotient.

### McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 6 Lesson 11 My Homework Answer Key

**Practice**

**Divide. Check your answer using multiplication.**

Question 1.

223.6 ÷ 40 = ____________

Answer:

5.59

Explanation:

Check: Use multiplication.

5.59 x 40 = 223.6

Question 2.

8.14 ÷ 20 = _____________

Answer:

0.407

Explanation:

Check: Use multiplication.

0.407 x 20 = 8.14

Question 3.

361.5 ÷ 12 = ______________

Answer:

30.125

Explanation:

Check: Use multiplication.

30.125 x 12 = 361.5

**Divide. Check your answer using multiplication.**

Question 4.

Answer:

13.24

Explanation:

Check: Use multiplication.

13.24 x 2 = 26.48

Question 5.

Answer:

1.55

Explanation:

Check: Use multiplication.

1.55 x 5 = 7.55

Question 6.

Answer:

2.3

Explanation:

Check: Use multiplication.

2.3 x 3 = 6.9

**Problem Solving**

Question 7.

Four girls run a relay and finish the race in 6.48 minutes. If each girl ran at the same speed, how many minutes did each girl run? Round to the nearest tenth.

Answer:

1.62

Nearest tenth is 1.6

Explanation:

Four girls run a relay and finish the race in 6.48 minutes.

If each girl ran at the same speed,

Number of minutes did each girl run,

Check: Use multiplication.

1.62 x 4 = 6.48

Question 8.

**Mathematical PRACTICE** Explain to a Friend is the quotient 3.6 ÷ 9 greater than or less than 1? Explain to a friend.

Answer:

3.6 ÷ 9 = 0.4 is less than 1.

Explanation:

Given, 3.6 ÷ 9

3.6 x 10 = 36

9 x 10 = 90

36 < 90

3.6 ÷ 9 < 1

Question 9.

A paper company ships 110.4 tons of paper in 4 trucks. If each truck carries the same weight, how many tons of paper are in each truck?

Answer:

27.6 tons of paper are in each truck.

Explanation:

A paper company ships 110.4 tons of paper in 4 trucks.

Each truck carries the same weight

27.6 tons of paper are in each truck

**Test Practice**

Question 10.

Marcel had drama practice 8.75 hours from Monday to Friday. If he practices the same amount each day, how many hours does Marcel spend in drama practice each day?

(A) 1.75 hours

(B) 2 hours

(C) 2.25 hours

(D) 2.50 hours

Answer:

Option (A)

Explanation:

Monday to Friday = 5 days

Marcel had drama practice 8.75 hours