McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 7 Answer Key Distributive Property and Partial Quotients

All the solutions provided in McGraw Hill Math Grade 5 Answer Key PDF Chapter 3 Lesson 7 Distributive Property and Partial Quotients will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 5 Answer Key Chapter 3 Lesson 7 Distributive Property and Partial Quotients

Draw It

Jesse has 369 beads to be split evenly among 3 necklaces. How many beads can Jesse put on each necklace?

Find 369 ÷ 3.

1. Model 369 as (300 + ___ + ____).
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 7 Answer Key Distributive Property and Partial Quotients 1
2. Divide each section by 3.
Write each quotient above the bar.
300 ÷ 3 = ____
60 ÷ 3 = ____
9 ÷ 3 = ____
3. Add the quotients.
___ + ___ + ____ = ____
So, 369 ÷ 3 = ____
Jesse can put ____ beads on each necklace.
Check Multiply to check your answer.
___ × 3 = 369
Answer:
123 beads.
Explanation:
Jesse has 369 beads to be split evenly among 3 necklaces.
Number of beads Jesse can put on each necklace,
Find 369 ÷ 3.
Model 369 as (300 + 60 + 9).

Divide each section by 3.
Write each quotient above the bar.
300 ÷ 3 = 100
60 ÷ 3 = 20
9 ÷ 3 = 3
Add the quotients.
100 + 20 + 3 = 123
So, 369 ÷ 3 = 123
Jesse can put 123 beads on each necklace.
Check Multiply to check your answer.
123 × 3 = 369

Partial quotients is a method of dividing where you break the dividend into addends that are easy to divide.

Try It

There are 738 students in Manuel’s school. There are 6 grade levels in his school, with each grade having the same number of students. How many students are in the fifth grade?

Find 738 ÷ 6.

1. Divide the hundreds.
600 is close to 738 and is compatible with 6. Divide 600 by 6.
____ is a partial quotient. Subtract 600 from 738.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 7 Answer Key Distributive Property and Partial Quotients 2
2. Divide the tens.
120 is close to 138 and is compatible with 6. Divide 120 by 6.
____ is a partial quotient. Subtract 120 from 138.
3. Divide the ones.
Divide 18 by 6.
____ is a partial quotient.
4. Add the partial quotients.
___ + ____ + ____ = _____
There are ____ students in the fifth grade.
Check Multiply to check your answer.
____ × 6 = 738
Answer:
123 students.
Explanation:
There are 738 students in Manuel’s school.
There are 6 grade levels in his school,
Number of students in the fifth grade,
Find 738 ÷ 6.


Add the partial quotients.
100 + 20 + 3 = 123
There are 123 students in the fifth grade.
Check Multiply to check your answer.
123 × 6 = 738

Talk About It

Question 1.
Mathematical PRACTICE 3 Draw a Conclusion How Distributive Property to find 242 ÷ 2?
Answer:

Explanation:
Find 242 ÷ 2
Model 242 as (200 + 40 + 2).
Divide each section by 2.
Write each quotient above the bar.
200 ÷ 2 = 100
40 ÷ 2 = 20
2 ÷ 2 = 1
Add the quotients.
100 + 20 + 2 = 121
So, 248 ÷ 2 = 121
Check Multiply to check your answer.
121 × 2 = 242

Practice It

Divide. Use the Distributive Property to draw bar diagrams.

Question 2.
248 ÷ 2 = ____
Answer:
124
Explanation:
Find 248 ÷ 2
Model 248 as (200 + 40 + 8).

Divide each section by 2.
Write each quotient above the bar.
200 ÷ 2 = 100
40 ÷ 2 = 20
8 ÷ 2 = 4
Add the quotients.
100 + 20 + 4 = 124
So, 248 ÷ 2 = 124
Check Multiply to check your answer.
124 × 2 = 248

Question 3.
963 ÷ 3 = ____
Answer:
321
Explanation:
Find 963 ÷ 3.
Model 963 as (900 + 60 + 3).

Divide each section by 3.
Write each quotient above the bar.
900 ÷ 3 = 300
60 ÷ 3 = 20
3 ÷ 3 = 1
Add the quotients.
300 + 20 + 1 = 321
So, 963 ÷ 3 = 321
Check Multiply to check your answer.
321 × 3 = 963

Question 4.
585 ÷ 5 = ____
Answer:
117
Explanation:
Find 585 ÷ 5.
Model 585 as (500 + 80 + 5).
Divide each section by 5.

Write each quotient above the bar.
500 ÷ 5 = 100
80 ÷ 5 = 16
5 ÷ 5 = 1
Add the quotients.
100 + 16 + 1 = 117
So, 369 ÷ 3 = ____
Check Multiply to check your answer.
117 × 5 = 585

Question 5.
488 ÷ 4 = ____
Answer:
122
Explanation:
Find 488 ÷ 4.
Model 488 as (400 + 80 + 8).

Divide each section by 4.
Write each quotient above the bar.
400 ÷ 4 = 100
80 ÷ 4 = 20
8 ÷ 4 = 2
Add the quotients.
100 + 20 + 2 = 122
So, 488 ÷ 4 = 122
Check Multiply to check your answer.
122 × 4 = 488

Divide. Use partial quotients.

Question 6.
654 ÷ 3 = ___
Answer:
218
Explanation:
Find 654 ÷ 3.

Add the partial quotients.
200 + 17 + 1 = 218
Check Multiply to check your answer.
283 × 3 = 654

Question 7.
675 ÷ 5 = ___
Answer:
135
Explanation:
Find 675 ÷ 5.

Add the partial quotients.
120 + 15 = 135
Check Multiply to check your answer.
135 × 5 = 675

Question 8.
351 ÷ 3 = ___
Answer:
117
Explanation:
Find 351 ÷ 3.

Add the partial quotients.
100 + 17 = 117
Check Multiply to check your answer.
117 × 3 = 351

Apply It

Question 9.
Joshua is saving his money to donate to his favorite charity. He has saved $432 so far. If he has been saving for 3 years, how much did he save each year?
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 7 Answer Key Distributive Property and Partial Quotients 3
Answer:
$144.
Explanation:
Joshua saved $432.
If he has been saving for 3 years,
Total amount he save each year,
432 ÷ 3 = 144
Check Multiply to check your answer.
144 × 3 = 432

Question 10.
Mr. Keaton planted 918 cornstalks. There are 9 cornstalks in each row. How many rows of corn did he plant?
Answer:
$102 rows.
Explanation:
Mr. Keaton planted 918 cornstalks.
There are 9 cornstalks in each row.
Number of rows of corn he plant,
918 ÷ 9 = 102
Check Multiply to check your answer.
102 × 9 = 918

Question 11.
Mathematical PRACTICE 2 Use Number Sense Colton wants to buy a trampoline in 2 months. The trampoline costs $228. If he saves the same amount each month, how much will he have to save each month?
Answer:
$114
Explanation:
Colton wants to buy a trampoline in 2 months.
The trampoline costs $228.
Each month he saves, 228 ÷ 2 = 114

Question 12.
Mathematical PRACTICE Reason Suppose you are finding 296 ÷ 4 using partial quotients. Is 50 or 70 a more reasonable partial quotient? Explain.
Answer:
Reasonable quotient is more than 70.
Explanation:
296 ÷ 4 = 74

Write About It

Question 13.
How can properties help me divide?
Answer:
We can divide larger numbers using the distributive property by breaking those numbers into smaller factors.
The distributive property can help us by allowing to make smaller,
easier divisions from original quantity.

McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 7 My Homework Answer Key

Practice

Question 1.
Divide 844 ÷ 4. Use the Distributive Property to draw a bar diagram.
Answer:
Explanation:
Find 844 ÷ 4.
Model 844 as (800 + 40 + 4).

Divide each section by 4.
Write each quotient above the bar.
800 ÷ 4 = 200
40 ÷ 4 = 10
4 ÷ 4 = 1
Add the quotients.
200 + 10 + 1 = 211
So, 488 ÷ 4 = 211
Check Multiply to check your answer.
211 × 4 = 844

Problem Solving

Question 2.
The fourth, fifth and sixth grade classes of 396 students take a field trip to the historical museum over 3 days. How many students can go each day?
Answer:
132 students.
Explanation:
The fourth, fifth and sixth grade classes of 396 students take a field trip to the historical museum over 3 days.
Number of students can go each day,
396 ÷ 3 = 132

Question 3.
Colton wants to buy a video game system in 3 months The video game system costs $396. If he saves the same amount each month, how much will he have to save each month?
Answer:
$132
Explanation:
Colton wants to buy a video game system in 3 months.
The video game system costs $396.
Total amount he have to save each month,
$396 ÷ 3 = $132

Question 4.
Paul’s MP3 player has a total of 852 songs. He has 4 different groups of songs. If he puts an equal number of songs in each group, how many songs will be in each group?
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 7 Answer Key Distributive Property and Partial Quotients 4
Answer:
231 songs.
Explanation:
Paul’s MP3 player has a total of 852 songs.
He has 4 different groups of songs.
Total number of songs in each group,
852 ÷ 4 = 213 songs.

Vocabulary Check

Question 5.
Choose the correct word(s) to complete the sentence.
Using partial quotients is a method of dividing where you break the ____ into sections that are easy to divide.
Answer:
Smaller pieces.
Explanation:
We can divide larger numbers by using the partial quotient method of dividing.
We can apply distributive property by breaking those numbers into smaller factors.
The distributive property can help us by allowing to make smaller,
easier divisions from original quantity.

Question 6.
Mathematical PRACTICE 5 Use Math Tools Stanley is using the bar diagram to help him find 482 ÷ 2. What is the quotient?
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 7 Answer Key Distributive Property and Partial Quotients 5
Answer:
241
Explanation:
find 482 ÷ 2.
482 is written as 400 + 80 + 2
Divide each section by 2.
Write each quotient above the bar.
400 ÷ 2 = 200
80 ÷ 2 = 40
2 ÷ 2 = 1
Add the quotients.
200 + 40 + 1 = 241
So, 482 ÷ 2 = 241
Check Multiply to check your answer.
241 × 2 = 482

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top