All the solutions provided in **McGraw Hill Math Grade 5 Answer Key PDF Chapter 3 Lesson 6 Division Models with Greater Numbers** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 5 Answer Key Chapter 3 Lesson 6 Division Models with Greater Numbers

**Build It**

At the fair, you need tickets to ride the rides. Three friends share 336 tickets equally. How many tickets will each friend receive?

Find 336 ÷ 3.

1. Model 336 using base-ten blocks.

2. Divide the hundreds into 3 groups. Circle the equal groups above.

How many hundreds are in each group? ____

3. Divide the tens into 3 groups. Circle the equal groups above.

How many tens are in each group? _____

4. Divide the ones into 3 groups. Circle the equal groups above.

How many ones are in each group? ____

So, each friend will receive ____ tickets.

Check Use multiplication to check your answer.

____ × 3 = 336

Answer:

112

Explanation:

Divide the hundreds into 3 groups. Circle the equal groups above.

1 tens and 2 ones in each group.

**Try It**

**Find 319 ÷ 2.**

The base-ten blocks show 319.

1. Divide the hundreds into 2 groups.

Draw the equal groups.

How many hundreds are left over? _____

2. Regroup the remaining hundred into ____ tens.

There are now a total of ___ tens.

Divide the tens into 2 groups.

Draw ____ tens in each group.

How many tens are left over? ____

3. Regroup the remaining ten into ___ ones.

There are now a total of ____ ones. Divide the ones into 2 groups.

Draw ____ ones in each group.

How many ones are left over? _____

Each group has ____ hundred, ___ tens, and ___ ones.

There is ___ one left over. So, 319 ÷ 2 = ____

Check Use multiplication to check your answer.

___ × 2 = 318

318 + ___ = 319

Answer:

300 ÷ 2 = 150

Explanation:

Divided the hundreds into 2 equal groups.

one hundreds are left over

Regroup the remaining hundred into 10 tens.

There are now a total of 11 tens.

Divide the tens into 2 groups.

Draw tens in each group.

one ten is left over.

159 × 2 = 318

318 + 1 = 319

Each group has one hundred, 5 tens, and 9 ones.

There is one left over. So, 319 ÷ 2 = 318 + 1

**Talk About It**

Question 1.

**Mathematical PRACTICE 1** **Plan Your Solution** How can you divide 3 hundreds into 2 equal groups?

Answer:

300 ÷ 2 = 150

Explanation:

On dividing the whole or a group of objects is into equal parts, we get equal shares.

We need to divide an object or a whole number into equal parts to distribute it equally.

300 ÷ 2 = 150

**Practice It**

**Use models to find each quotient. Draw the equal groups.**

Question 2.

344 ÷ 2 = ____

Answer:

172

Explanation:

344 ÷ 2 = 172

344 is divided into 2 equal groups as 2 hundreds, 7 tens and 2 ones.

Question 3.

468 ÷ 4 = ___

Answer:

117

Explanation:

468 is divided into 4 equal groups as 4 hundreds, 1 tens and 7 ones.

468 ÷ 4 = 117

Question 4.

383 ÷ 3 = ____

Answer:

Quotient is 127.

Remainder is 2.

Explanation:

Divided each group into 3 equal parts.

Each group has one hundred, 2 tens, and 7 ones.

There is two left over. So, 383 ÷ 3 = 127 + 2

Question 5.

257 ÷ 2 = ____

Answer:

Explanation:

Each group has one hundred, 5 tens, and 9 ones.

There is one left over. So, 257 ÷ 2 = 128 + 1

**Apply It**

**For Exercises 6-7 and 9, use models to help you find each quotient.**

Question 6.

Sarah ordered 366 school newspapers to be printed. The newspapers arrived in 3 boxes. How many newspapers were in each box?

Answer:

122 newspapers.

Explanation:

Sarah ordered 366 school newspapers to be printed.

The newspapers arrived in 3 boxes.

Number of newspapers in each box,

366 ÷ 3 = 122

Question 7.

A monkey’s heart beats about 576 times in 3 minutes. How many times does a monkey’s heart beat in 1 minute?

Answer:

192 times.

Explanation:

A monkey’s heart beats about 576 times in 3 minutes.

Number of times does a monkey’s heart beat in 1 minute,

576 ÷ 3 = 192 times.

Question 8.

**Mathematical PRACTICE 6** Explain to a Friend If you are dividing a three-digit even number by two, will you ever have a remainder? Explain to a friend.

Answer:

NO

Explanation:

by dividing any even number by 2 we will not get a reminder

eg: 222 ÷ 2 = 111 (no remainder)

888 ÷ 2 = 444 (no remainder)

986 ÷ 2 = 493 (no remainder)

118 ÷ 2 = 59 (no remainder)

Question 9.

Gretchen spent 236 hours helping out the neighbors on their farm over the past 2 months. She helped out the same number of hours each month. How many hours did she help each month?

Answer:

118 hours.

Explanation:

Gretchen spent 236 hours,

helping out the neighbors on their farm over the past 2 months.

She helped out the same number of hours each month.

Number of hours she help each month,

236 ÷ 2 = 118 hours.

**Write About It**

Question 10.

How can I use models to help me divide?

Answer:

Models helps the relationship between the two operations,

and can visually see the “grouping” or “sharing” concept.

Explanation:

A repeated subtraction or model of division is a situation where the dividend represents.

The number of objects and the divisor represents the size of each group.

For example, in the problem. 12÷4,

12 stands for the number of objects and the 4 stands for the size of each group.

### McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 6 My Homework Answer Key

**Practice**

**Use models to find each quotient. Draw the equal groups.**

Question 1.

328 ÷ 2 = ____

Answer:

164

Explanation:

Divided each group into 2 equal groups.

Each group has one hundred, 6 tens, and 4 ones.

There is one left over. So, 328 ÷ 2 = 164

Question 2.

443 ÷ 3 = ____

Answer:

443 ÷ 3 = 147 + 2

Explanation:

Divided each group into 3 equal groups.

Each group has one hundred, 4 tens, and 7 ones.

There is one left over. So, 443 ÷ 3 = 147 + 2

**Problem Solving**

Question 3.

**Mathematical PRACTICE 4 Model Math** Denny volunteered to sell 372 refreshments at a sports game. He helped for 3 hours. If he sold an equal number of items each hour, how many items did he sell each hour? Draw models to help you find the quotient.

Answer:

124 items per hour.

Explanation:

Denny volunteered to sell 372 refreshments at a sports game.

He helped for 3 hours.

Number of items he sell each hour,

Question 4.

Faith earned $565 last week. She earned the same amount each day. If she worked 5 days, how much did she earn each day? Draw models to help you find the quotient.

Answer:

$113

Explanation:

Faith earned $565 last week.

If she worked 5 days,

Total amount she earn each day,