McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 5 Answer Key Estimate Quotients

All the solutions provided in McGraw Hill Math Grade 5 Answer Key PDF Chapter 3 Lesson 5 Estimate Quotients will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 5 Answer Key Chapter 3 Lesson 5 Estimate Quotients

Math in My World

Example 1
A dog’s heart beats 365 times in 3 minutes. About how many times does a dog’s heart beat in 1 minute?

Estimate 365 ÷ 3.

1. Change 365 to 360 because 365 ÷ 3
360 and 3 are compatible numbers.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 5 Answer Key Estimate Quotients 1
2. Divide mentally.
So, a dog’s heart beats about ____ times a minute.
Check Multiply to check your answer.
____ × 3 = ____

You can use both rounding and compatible numbers to help estimate.
Answer:
120 times.
Explanation:
Change 365 to 360, because 365 ÷ 3
360 and 3 are compatible numbers.
Divide mentally.
360 ÷ 3 = 120
So, a dog’s heart beats about 120 times a minute.
Check Multiply to check your answer.
120 × 3 = 360

Example 2
Estimate 208 ÷ 8.
1. Round the dividend to the nearest hundred.
2. Change the divisor to a number that is compatible with the rounded dividend.
3. Divide mentally. ____
So, 208 ÷ 8 is about ____.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 5 Answer Key Estimate Quotients 2
Answer:

Explanation:
Estimate 208 ÷ 8.
Round the dividend to the nearest hundred as 200.
Change the divisor to a number that is compatible with the rounded dividend as 10.
Divide mentally. 200 ÷ 10 = 20
So, 208 ÷ 8 is about 20.

Guided Practice

Question 1.
Estimate 850 ÷ 9.
Change 850 to 900 because 900 and 9 are compatible numbers.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 5 Answer Key Estimate Quotients 3
Divide mentally.
So, 850 ÷ 9 is about _____.
Answer:

Explanation:
Estimate 850 ÷ 9.
Change 850 to 900 because 900 and 9 are compatible numbers.
850 ÷ 9 = 94.4
900 ÷ 9 = 90
Divide mentally.
So, 850 ÷ 9 is about 100.

Talk Math
Explain how you could use compatible numbers to estimate 272 ÷ 4.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 5 Answer Key Estimate Quotients 4
Answer:
75
Explanation:
Estimate 272 ÷ 4.
Change 272 to 300 because 300 and 4 are compatible numbers.
272 ÷ 4 = 68
300 ÷ 4 = 75
Divide mentally.
So, 272 ÷ 4 is about 75.

Independent Practice

Estimate. Show how you estimated.

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 5 Answer Key Estimate Quotients 5
Answer:

Explanation:
Estimate 635 ÷ 8.
Round the dividend to the nearest hundred as 600.
Divide mentally. 600 ÷ 8 = 75
So, 635 ÷ 8 is about 75.

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 5 Answer Key Estimate Quotients 6
Answer:

Explanation:
Estimate 545 ÷ 5
Round the dividend to the nearest hundred as 500.
Divide mentally. 500 ÷ 5 = 100
So, 545 ÷ 5 is about 100.

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 5 Answer Key Estimate Quotients 7
Answer:

Explanation:
Estimate 431 ÷ 2.
Round the dividend to the nearest hundred as 400.
Divide mentally. 400 ÷ 2 = 200
So, 431 ÷ 2 is about 200.

Question 5.
374 ÷ 9
_______
Answer:

Explanation:
Estimate 374 ÷ 9.
Round the dividend to the nearest hundred as 400.
Change the divisor to a number that is compatible with the rounded dividend as 10.
Divide mentally. 400 ÷ 10 = 40
So, 374 ÷ 9 is about 40.

Question 6.
395 ÷ 4
_______
Answer:

Explanation:
Estimate 395 ÷ 4
Round the dividend to the nearest hundred as 400.
Divide mentally. 400 ÷ 4 = 100
So, 395 ÷ 4 is about 100.

Question 7.
660 ÷ 7
_______
Answer:

Explanation:
Estimate 660 ÷ 7
Round the dividend to the nearest hundred as 700.
Divide mentally. 700 ÷ 7 = 100
So, 660 ÷ 7 is about 100.

Question 8.
289 ÷ 9
_______
Answer:

Explanation:
Estimate 289 ÷ 9.
Round the dividend to the nearest hundred as 300.
Change the divisor to a number that is compatible with the rounded dividend as 10.
Divide mentally. 300 ÷ 10 = 30
So, 289 ÷ 9 is about 30.

Question 9.
477 ÷ 9
_______
Answer:

Explanation:
Estimate 477 ÷ 9
Round the dividend to the nearest hundred as 500.
Change the divisor to a number that is compatible with the rounded dividend as 10.
Divide mentally. 500 ÷ 10 = 50
So, 477 ÷ 9 is about 50.

Question 10.
230 ÷ 7
_______
Answer:

Explanation:
Estimate 230 ÷ 7
Round the dividend to the nearest hundred as 300.
Change the divisor to a number that is compatible with the rounded dividend as 10.
Divide mentally. 300 ÷ 10 = 30
So, 230 ÷ 7 is about 30.

Question 11.
639 ÷ 7
_______
Answer:

Explanation:
Estimate 639 ÷ 7
Round the dividend to the nearest hundred as 630.
Divide mentally. 630 ÷ 7 = 90
So, 639 ÷ 7 is about 90.

Question 12.
350 ÷ 8
_______
Answer:

Explanation:
Estimate 350 ÷ 8.
Round the dividend to the nearest hundred as 400.
Divide mentally. 400 ÷ 8 = 50
So, 350 ÷ 8 is about 50.

Question 13.
584 ÷ 6
_______
Answer:

Explanation:
Estimate 584 ÷ 6
Round the dividend to the nearest hundred as 600.
Divide mentally. 600 ÷ 6 = 100
So, 584 ÷ 6 is about 100.

Problem Solving

Question 14.
Mathematical PRACTICE 5 Use Math Tools A grocery store employee puts 8 bagels in each bag. If she has 385 bagels, about how many bags does she need?

McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 5 Answer Key Estimate Quotients 8
Answer:
50 bags.
Explanation:
A grocery store employee puts 8 bagels in each bag.
If she has 385 bagels,
Number of bags she need 385 ÷ 8 = 48.125
Estimate 385 ÷ 8
Round the dividend to the nearest hundred as 400.
Divide mentally. 400 ÷ 8 = 50
So, 385 ÷ 8 is about 50.

Question 15.
A student E-mail to troops contained 250 characters. The 4-line E-mail contained the same number of characters on each line. About how many characters were on each line? Show how you estimated.
Answer:
60 characters.
Explanation:
A student E-mail to troops contained 250 characters.
The 4-line E-mail contained the same number of characters on each line.
Number of characters were on each line,
250 ÷ 4 = 62.5
So, 250 ÷ 4 is about 60.

Question 16.
Jani drives 290 miles in 5 hours. About how many miles does she drive each hour?
Answer:
60 miles.
Explanation:
Jani drives 290 miles in 5 hours.
Number of miles does she drive each hour,
Estimate 290 ÷ 5
Round the dividend to the nearest hundred as 300.
Divide mentally. 300 ÷ 5 = 60
So, 290 ÷ 5 is about 60.

Hot Problems

Question 17.
Mathematical PRACTICE 2 Use Number Sense Write a division problem. Show two different ways that you can estimate the quotient using compatible numbers.
Answer:
James types 98 words in 7 minutes. About how many words does he type in one minute?
Explanation:
Estimate 98 ÷ 7
Round the dividend to the nearest hundred as 100.
Change the divisor to a number that is compatible with the rounded dividend as 10.
So, 100 and 10 are compatible numbers.
Divide mentally. 100 ÷ 10 = 10
So, 98 ÷ 7 is about 10.

Question 18.
? Building on the Essential Question Why is it important to know how to estimate quotients?
Answer:
Estimation is used to compare the estimated quotient with the exact value of the quotient.
We can determine if an answer to a division problem is reasonable or not easily.
Explanation:
To estimate the quotient, we first round off the divisor and the dividend to the nearest tens, hundreds, or thousands and then divide the rounded numbers.
In a division sum, when the divisor is made up of 2 digits or more than 2 digits,
it helps to estimate the quotient and then try to find the actual number.

McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 5 My Homework Answer Key

Practice

Estimate. Show how you estimated.

Question 1.
115 ÷ 2
Answer:
60
Explanation:
Estimate 115 ÷ 2
Round the dividend to the nearest hundred as 120.
Divide mentally. 120 ÷ 2 = 60
So, 115 ÷ 2 is about 60.

Question 2.
791 ÷ 2
Answer:
400
Explanation:
Estimate 791 ÷ 2
Round the dividend to the nearest hundred as 800.
Divide mentally. 800 ÷ 2 = 400
So, 791 ÷ 2 is about 400.

Question 3.
151 ÷ 3
Answer:
50
Explanation:
Estimate 151 ÷ 3
Round the dividend to the nearest hundred as 150.
Divide mentally. 150 ÷ 3 = 50
So, 151 ÷ 3 is about 50.

Question 4.
460 ÷ 9
Answer:
50
Explanation:
Estimate 460 ÷ 9
Round the dividend to the nearest hundred as 500.
Change the divisor to a number that is compatible with the rounded dividend as 10.
Divide mentally. 500 ÷ 10 = 50
So, 460 ÷ 9 is about 50.

Question 5.
477 ÷ 7
Answer:
50
Explanation:
Estimate 477 ÷ 7
Round the dividend to the nearest hundred as 500.
Change the divisor to a number that is compatible with the rounded dividend as 10.
Divide mentally. 500 ÷ 10 = 50
So, 477 ÷ 7 is about 50.

Question 6.
392 ÷ 9
Answer:
40
Explanation:
Estimate 392 ÷ 9
Round the dividend to the nearest hundred as 400.
Change the divisor to a number that is compatible with the rounded dividend as 10.
Divide mentally. 400 ÷ 10 = 40
So, 392 ÷ 9 is about 40.

Problem Solving

Question 7.
The table shows how much each fifth grade room earned from a bake sale. The money is going to be given to 6 different charities. If each charity is given an equal amount, about how much will each charity receive? Show how you estimated.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 5 Answer Key Estimate Quotients 9
Answer:
$300.
Explanation:
Earnings of 110 room = $327
Earnings of 112 room = $425
Earnings of 114 room = $550
Earnings of 116 room = $486
Total earnings of all rooms = $327 + $425 + $550 + $486 = $1788
So, to get equal amount for each charity we need to divide it by 6.
Estimate $1788 ÷ 6
Round the dividend to the nearest hundred as 1800.
Divide mentally. 1800 ÷ 6 = 300
So, 1788 ÷ 6 is about 300.

Question 8.
There were 317 marbles divided equally among 8 bowls. About how many marbles were in each bowl?
Answer:
40 marbles.
Explanation:
There were 317 marbles divided equally among 8 bowls.
Number of marbles were in each bowl,
Estimate 317 ÷ 8
Round the dividend to the nearest hundred as 320.
Divide mentally. 320 ÷ 8 = 40
So, 317 ÷ 8 is about 40.

Question 9.
Mathematical PRACTICE 5 Use Math Tools Emilio has 5 bags of birdseed. Each bag has about 28 ounces of birdseed. If he divides the birdseed equally into 3 containers, about how much birdseed will he put in each container?
Answer:
50 ounce of birdseed.
Explanation:
Emilio has 5 bags of birdseed.
Each bag has about 28 ounces of birdseed.
5 x 28 = 140 ounces.
If he divides the birdseed equally into 3 containers,
about how much birdseed will he put in each container.
Estimate 140 ÷ 3
Round the dividend to the nearest hundred as 150.
Divide mentally. 150 ÷ 3 = 50
So, 140 ÷ 3 is about 50.

Test Practice

Question 10.
Which of the following is the most reasonable estimate for the number of Calories in one serving of milk?
A. between 8 and 9
B. less than 80
C. between 80 and 90
D. more than 90
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 5 Answer Key Estimate Quotients 10
Answer:
Option(C)
Explanation:
Servings of 5 milk contains 430 calories.
The number of Calories in one serving of milk,
430 ÷ 5 = 86 calories.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top