McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 13 Answer Key Problem-Solving Investigation: Extra or Missing Information

All the solutions provided in McGraw Hill Math Grade 5 Answer Key PDF Chapter 3 Lesson 13 Problem-Solving Investigation: Extra or Missing Information will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 5 Answer Key Chapter 3 Lesson 13 Problem-Solving Investigation: Extra or Missing Information

1. Understand
What facts do you know?
I know the cost of a book is $3 and the number of book orders on Wednesday was ____ and Thursday was ____.
What do you need to find?
I need to find the total number of ____.
Answer:
I need to find the total number of books.

2. Plan
Determine if there is extra or missing information.
The ____ of a book is not needed. The number of book orders that were collected on Friday and Monday is missing.
Answer:
Information of a book is not needed.

3. Solve
Some information is ____. So, I cannot solve the problem.
Answer:
Information is missing.

4. Check
Is my answer reasonable? Explain.
Answer:
Yes, my answer is reasonable.
Explanation:
Because to solve the problem the number of book orders that were collected on Friday and Monday is missing.

Practice the Strategy

Rocco is slicing a loaf of Italian bread for dinner. The bread costs $4. He cuts the loaf into slices that are 1 inch thick. If the loaf is 18 inches long, how many pieces of bread did he cut?

McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 13 Answer Key Problem-Solving Investigation Extra or Missing Information 1

1. Understand
What facts do you know?
Answer:
I know the cost of bread.
Length of a loaf and thickness of a loaf.

What do you need to find?
Answer:
I need to find the number of pieces of bread.

2. Plan
Answer:
Divide the total length of loaf by thickness of each loaf.

3. Solve
Answer:
18 ÷ 1 = 18 pieces.

4. Check
Is my answer reasonable? Explain.
Yes, my answer is reasonable.
Explanation:
Total length is given as 18 inches,
thickness of each loaf is 1 inch.
Number of pieces 18 ÷ 1 = 18 pieces.

Apply the Strategy

Determine if there is extra or missing information Then solve the problem, if possible.

Question 1.
Jayden is downloading songs onto his MP3 player. One song is 5 minutes long, another is 2 minutes long, and a third is between the lengths of the other two songs. What is the total length of all three songs?
Answer:
10.5 minutes.
To solve the problem information is sufficient.
Explanation:
One song is 5 minutes long,
another is 2 minutes long,
third is between the lengths of the other two songs,
5 + 2 = 7
7 ÷ 2 = 3.5 minutes.
The total length of all three songs,
5 + 2 + 3.5 = 10.5 minutes.

Question 2.
Room 220 and Room 222 are having a canned food drive. How many more cans has Room 222 collected than Room 220?
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 13 Answer Key Problem-Solving Investigation Extra or Missing Information 2
Answer:
68 cans.
To solve the problem information is sufficient.
Explanation:
Room 220 has 278 cans.
Room 222 has 346 cans.
Total number of more cans has Room 222 collected than Room 220,
346 – 278 = 68 cans.

Question 3.
Karly is collecting money for a bowl-a-thon. Her goal is to collect $125. Last year the bowl-a-thon raised $100. If she charges $5 for each person, how many people need to participate in the bowl-a-thon?
Answer:
Sufficient information is given to solve the problem.
25 people.
Extra information is last year bowl-a-thon raised amount $100.
Explanation:
Karly goal is to collect $125 for a bowl-a-thon.
She want to charge $5 for each person.
Number of people need to participate in the bowl-a-thon,
125 ÷ 5 = 25 people.

Question 4.
Mathematical PRACTICE 1 Make Sense of Problems Sari made pancake batter. She has 1 cup of batter left. How much batter did she use?
Answer:
Information is missing.
Explanation:
From the given information we know that,
Sari used 1 cup less than the amount that she made to make pancakes.
But we have no idea how much she had to begin with.

Review the Strategies

Use any strategy to solve each problem.

  • Determine extra or missing information.
  • Make a table.
  • Use the four-step plan.

Question 5.
Mrs. Rollins raises prize chickens. Each chicken eats the same amount of food. Mrs. Rollins bought 100 pounds of chicken food last week. How much food did each chicken eat?
Answer:
Total number of chickens information is missing.
Explanation:
Given the total amount of chicken food bought by Mrs. Rollins.
I need to find the food of each chicken.
But, total number of chickens information is missing.
So, I can’t solve the problem and my answer is also reasonable.

Question 6.
At the school bake sale, Kenji’s mom bought 3 cookies, 1 brownie, and 1 cupcake. She gave the cashier $2 and received $1.05 in change. Find the cost of a cupcake and write it in the table.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 13 Answer Key Problem-Solving Investigation Extra or Missing Information 3
Answer:
Sufficient information is given to solve the problem.
Cost of cup cake is $0.3.

Explanation:
Kenji’s mom bought 3 cookies,
each cookie cost = $0.15.
Cost of 3 cookies = 3 x $0.15 = $0.45
Cost of one brownie = $0.20
Total cost of brownie and cookie = $0.45 + $0.20 = $0.65
She gave the cashier $2 and received $1.05 in change.
$2 – $0.65 = $1.35
The cost of a cupcake = $1.35 – $1.05 = $0.3

Question 7.
Mathematical PRACTICE 1 Plan Your Solution Todd has $50 to spend on a video game. The game he wants cost $30. If he buys one game, he gets a second game for half price. How much money will he have left if he purchases two games?
Answer:
Information is sufficient to solve the problem.
Money left with Todd is $5.
Explanation:
Todd has $50 to spend on a video game.
The game he wants cost $30.
He gets a second game for half price = $30 ÷ 2 = $15
Money he will have after purchasing two games,
$30 + $15 = $45
$50 – $45 = $5

Question 8.
Twelve students are going roller skating. Each student pays $8 for a ticket and $4 for snacks. Find the total cost for tickets and snacks.
Answer:
Information is sufficient to solve the problem.
Total cost of tickets and snacks is $144.
Explanation:
Number of students going to roller skating = 12
Each student pays $8 for a ticket and $4 for snacks = $8 + $4 = $12
The total cost for tickets and snacks $12 x $12 = $144.

Question 9.
The table shows the number of miles the Wong family drove each day on their vacation. How many more miles did they drive on day 1 than on day 4?
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 13 Answer Key Problem-Solving Investigation Extra or Missing Information 4
Answer:
Information is sufficient to solve the problem.
66 more miles.
Explanation:
From the above table we know,
On day 1 they travelled 345 miles.
On fourth day they travelled 279 miles.
Number of more miles they drive on day 1 than on day 4,
345 – 279 = 66 miles.

McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 13 My Homework Answer Key

Practice

Determine if there is extra or missing information. Then solve the problem, if possible.

Question 1.
Mrs. Blackwell gives each of her students two pencils. How many pencils did she hand out?
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 13 Answer Key Problem-Solving Investigation Extra or Missing Information 5
Answer:
Information of number of students is missing.
The answer is 2 times x.
Explanation:
X is the number of students.
If each of the student received 2 pencils.
It is 2 × X, where x is the amount of students.

Question 2.
If David plays 3 tennis matches every week for 9 weeks, how many matches will he play altogether?
Answer:
Information is sufficient to solve the problem.
27 matches.
Explanation:
David plays 3 tennis matches every week
Number of matches for 9 weeks,
3 x 9 = 27 matches.

Question 3.
The Alvarez family bought a car for $2,000. They made a down payment of $500. If they want to pay the balance in 5 equal payments, how much will each of these payments be?
Answer:
Information is sufficient to solve the problem.
Each payment is $300.
Explanation:
The Alvarez family bought a car for $2,000.
They made a down payment of $500.
Balance amount he has to pay $2000 – $500 = $1500.
If they want to pay the balance in 5 equal payments,
Each payment he has to pay $1500 ÷ 5 = $300.

Question 4.
Mathematical PRACTICE 1 If Make Sense of Problems Melanie runs 5 miles a day. How many miles will her brother run in one week?
Answer:
Information is sufficient to solve the problem.
35 miles.
Explanation:
Melanie runs 5 miles a day.
Total miles her brother run in one week,
one week = 7 days.
5 x 7 = 35 miles.

Question 5.
Marco does 14 extra math problems each school night. How many extra problems does he do each week? There are 5 school nights each week.
Answer:
Information is sufficient to solve the problem.
70 problems.
Explanation:
Marco does 14 extra math problems each school night.
There are 5 school nights each week.
Number of extra problems he does each week,
14 x 5 = 70 problems.

Leave a Comment

Scroll to Top