McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 5 Answer Key PDF Chapter 11 Lesson 12 Convert Metric Units of Mass will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 5 Answer Key Chapter 11 Lesson 12 Convert Metric Units of Mass

Mass is a measure of the amount of matter an object has.

Math in My World

Example 1

A white-tailed deer has a mass of 136 kilograms. What is the mass of the deer in grams?
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 1
Convert 136 kilograms to grams.
Since 1 kilogram = 1,000 grams, multiply 136 by 1,000.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 2
So, 136 kilograms = ______________ grams.
The mass of the white-tailed deer is grams.
Check: Use division to check your answer.
______________ ÷ 1,000 = 136
Answer:
136 kilograms = 136,000 grams.
Therefore, the mass of white-tailed deer is 136,000 grams.
To check the answer use division
136,000 ÷ 1000 = 136
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass qe1
Hence, the answer is proved.

Example 2

Convert 1,500 grams to kilograms.
Since you are converting a smaller unit to a larger unit, divide.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 3
The remainder ______________ means there are ______________ grams left over.
The decimal part of a kilogram is ______________.
So, 1,500 grams = ______________ kilogram ______________ grams or ______________ kilograms.
Answer:
1 gram (g) is equal to 0.001 kilograms (kg).
1 g = (1 / 1000) kg = 0.001 kg.
The mass m in kilograms (kg) is equal to the mass m in grams (g) divided by 1000:
m(kg) = m(g) / 1000
m(kg) = 1500 / 1000
m(kg) = 15 / 10 = 1.5
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass qe2
The remainder of 500 means there is 500 grams left over.
The decimal part of a kilogram is 0.5
s0, 1500 grams = 1 kilogram 500 grams or 1.5 kilograms.

Guided Practice

Complete.

Question 1.
5,000 mg = McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 4 g
5,000 ÷ 1,000 = _____________
So, 5,000 milligrams equals ___________ grams.
Answer: 5 g
Explanation:
How to convert milligrams to grams:
1 milligram (mg) is equal to 1/1000 grams (g).
1 mg = (1 / 1000) g = 0.001 grams
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in milligrams (mg) divided by 1000:
m(g) = m(mg) / 1000
m(g) = 5000 / 1000
m(g) = 5
Therefore, 5000 mg is equal to 5 grams.

Question 2.
5 kg = McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 4 g
5 × 1,000 = ______________
So, 5 kilograms equals ___________ grams.
Answer: 5000 grams
Explanation:
How to convert kilograms to grams:
1 kilogram (kg) is equal to 1000 grams (g).
1 kg = 1000 g
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in kilograms (kg) times 1000:
m(g) = m(kg) x 1000
m(g) = 5 x 1000
m(g) = 5000
Therefore, 5 kilograms is equal to 5000 grams.

Question 3.
4,000 g = McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 4 kg
4,000 ÷ 1,000 = ______________
So, 4,000 grams equals ______________ kilograms.
Answer: 4 kg
Explanation:
How to convert grams to kilograms:
1 gram (g) is equal to 0.001 kilograms (kg).
1 g = (1 / 1000) kg = 0.001 kg.
The mass m in kilograms (kg) is equal to the mass m in grams (g) divided by 1000:
m(kg) = m(g) / 1000
m(kg) = 4000 / 1000
m(kg) = 4
Therefore, 4000 grams is equal to 4 kilograms (kg).

Question 4.
9 g = McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 4 mg
9 × 1,000 = ______________
So, 9 grams equals ______________ milligrams.
Answer: 9000 mg
Explanation:
How to convert grams to milligrams:
1 gram (g) is equal to 1000 milligrams (mg).
1 g = 1000 mg
The mass m in milligrams (mg) is equal to the mass m in grams (g) times 1000:
m(mg) = m(g) x 1000
m(mg) = 9 x 1000
m(mg) = 9000
Therefore, 9 grams is equal to 9000 milligrams.

Talk Math

Which is a more reasonable estimate for the mass of a baseball: 140 milligrams, 140 grams, or 140 kilograms? Explain.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 5
Answer:
The mass of a baseball would be measured in grams.
A gram is a mass measurement, not a weight. Mass is important to measure because it will measure the amount of force it will take to move the object. Mass is often measured by measuring an unmeasured object with standardized forms of measurements such as milligrams, grams and kilograms.

Independent Practice

Complete.

Question 5.
2,000 mg = ______________ g
Answer: 2 g
Explanation:
How to convert milligrams to grams:
1 milligram (mg) is equal to 1/1000 grams (g).
1 mg = (1 / 1000) g = 0.001 grams
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in milligrams (mg) divided by 1000:
m(g) = m(mg) / 1000
m(g) = 2000 / 1000
m(g) = 2
Therefore, 2000 mg is equal to 2 grams.

Question 6.
80 g = ______________ mg
Answer: 80000 mg
Explanation:
How to convert grams to milligrams:
1 gram (g) is equal to 1000 milligrams (mg).
1 g = 1000 mg
The mass m in milligrams (mg) is equal to the mass m in grams (g) times 1000:
m(mg) = m(g) x 1000
m(mg) = 80 x 1000
m(mg) = 80000
Therefore, 80 grams is equal to 80000 milligrams.

Question 7.
0.75 kg = ______________ mg
Answer: 750000 mg
Explanation:
How to convert kilograms to milligrams:
1 kilogram (kg) is equal to 1000000 milligrams (mg).
1 kg = 10^6 = 1000000 mg
The mass m in milligrams (mg) is equal to the mass m in kilograms (kg) times 1000000:
m(mg) = m(kg) x 10^6 = m(kg) x 1000000
m(mg) = 0.75 x 1000000
m(mg) = 750000
Therefore, 0.75 kg is equal to 750000 mg

Question 8.
6 kg = ______________ g
Answer: 6000 grams
Explanation:
How to convert kilograms to grams:
1 kilogram (kg) is equal to 1000 grams (g).
1 kg = 1000 g
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in kilograms (kg) times 1000:
m(g) = m(kg) x 1000
m(g) = 6 x 1000
m(g) = 6000
Therefore, 6 kilograms is equal to 6000 grams.

Question 9.
3,100 g = ______________ kg
Answer: 3.1 kg
Explanation:
How to convert grams to kilograms:
1 gram (g) is equal to 0.001 kilograms (kg).
1 g = (1 / 1000) kg = 0.001 kg.
The mass m in kilograms (kg) is equal to the mass m in grams (g) divided by 1000:
m(kg) = m(g) / 1000
m(kg) = 3100 / 1000
m(kg) = 31 / 10 = 3.1
Therefore, 3100 grams is equal to 3.1 kilograms(kg).

Question 10.
0.05 kg = ______________ mg
Answer: 50000 mg
Explanation:
How to convert kilograms to milligrams:
1 kilogram (kg) is equal to 1000000 milligrams (mg).
1 kg = 10^6 = 1000000 mg
The mass m in milligrams (mg) is equal to the mass m in kilograms (kg) times 1000000:
m(mg) = m(kg) x 10^6 = m(kg) x 1000000
m(mg) = 0.05 x 1000000
m(mg) = 5/100 x 1000000
m(mg) = 50000
Therefore, 0.05 kg is equal to 50000 mg

Question 11.
4.07 g = ______________ mg
Answer: 4070 mg
Explanation:
How to convert grams to milligrams:
1 gram (g) is equal to 1000 milligrams (mg).
1 g = 1000 mg
The mass m in milligrams (mg) is equal to the mass m in grams (g) times 1000:
m(mg) = m(g) x 1000
m(mg) = 4.07 x 1000
m(mg) = 4070
Therefore, 4.07 grams is equal to 4070 milligrams.

Question 12.
9kg = ______________ g
Answer: 9000 g
Explanation:
How to convert kilograms to grams:
1 kilogram (kg) is equal to 1000 grams (g).
1 kg = 1000 g
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in kilograms (kg) times 1000:
m(g) = m(kg) x 1000
m(g) = 9 x 1000
m(g) = 9000
Therefore, 9 kilograms is equal to 9000 grams.

Compare. Use <, >, or = to make a true statement.

Question 13.
2,300 mg McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 6 2 g
Answer: greater than (>)
Explanation:
How to convert milligrams to grams:
1 milligram (mg) is equal to 1/1000 grams (g).
1 mg = ( 1 / 1000)g = 0.001 grams
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in milligrams (mg) divided by 1000:
m(g) = m(mg) / 1000
m(g) = 2300 / 1000
m(g) = 2.3
2.3 grams is greater than 2 grams
Therefore, the answer is greater than (>).

Question 14.
3 kg McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 6 3,0o0 g
Answer: equal to (=)
Explanation:
How to convert kilograms to grams:
1 kilogram (kg) is equal to 1000 grams (g).
1 kg = 1000 g
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in kilograms (kg) times 1000:
m(g) = m(kg) x 1000
m(g) = 3 x 1000
m(g) = 3000
Therefore, 3 kilograms is equal to 3000 grams.
3000 grams = 3000 grams
Hence, the answer is equal to.

Question 15.
4.5 kg McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 6 4,050 g
Answer: greater than
Explanation:
How to convert kilograms to grams:
1 kilogram (kg) is equal to 1000 grams (g).
1 kg = 1000 g
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in kilograms (kg) times 1000:
m(g) = m(kg) x 1000
m(g) = 4.5 x 1000
m(g) = 4500
Therefore, 4.5 kilograms is equal to 4500 grams.
4500 grams is greater than 4050 grams.
Hence, the answer is greater than.

Question 16.
4,120 mg McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 6 4.12 g
Answer: equal to (=)
Explanation:
How to convert milligrams to grams:
1 milligram (mg) is equal to 1/1000 grams (g).
1 mg = ( 1 / 1000)g = 0.001 grams
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in milligrams (mg) divided by 1000:
m(g) = m(mg) / 1000
m(g) = 4120 / 1000
m(g) = 4.12
4.12 grams is equal to 4.12 grams
Therefore, the answer is equal to(=)

Question 17.
75 g McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 6 800 mg
Answer: greater than (>)
Explanation:
As we know, grams are larger than milligrams. so undoubtedly, we can say that 75 grams are larger.
1 gram (g) is equal to 1000 milligrams (mg).
1 g = 1000 mg
The mass m in milligrams (mg) is equal to the mass m in grams (g) times 1000:
m(mg) = m(g) x 1000
m(mg) = 75 x 1000
m(mg) = 75000
Therefore, 75 grams are equal to 75000 milligrams.
75000 mg > 800 mg
Hence, the answer is greater than.

Question 18.
814 g McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 6 8.14 kg
Answer: less than (<)
Explanation:
How to convert grams to kilograms:
1 gram (g) is equal to 0.001 kilograms (kg).
1 g = (1 / 1000) kg = 0.001 kg.
The mass m in kilograms (kg) is equal to the mass m in grams (g) divided by 1000:
m(kg) = m(g) / 1000
m(kg) = 814 / 1000
m(kg) = 0.814
0.814 kg < 8.14 kg
Therefore, the answer is less than (<).

Problem Solving

Use the table shown for Exercises 19-21.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 7

Question 19.
How many yellow-collared macaws would have a combined mass of 1 kilogram?
Answer:
The mass of yellow-collared species in grams = 250
1 kilogram = 1000 grams
The number of yellow-collared macaws would have a combined mass of 1 kilogram. Let it be m(y).
m(y) = 1000 / 250
m(y) = 4
Therefore, 4 yellow-collared macaws could have been combined.

Question 20.
Mathematical PRACTICE Explain to a Friend Is the combined mass of two red-footed macaws and three blue and gold macaws closer to 3 kilograms or 4 kilograms? Explain.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass 8
Answer:
The mass of each red-footed macaw = 525
In the given that 2 red-footed macaws. So the total number of red-footed macaws = 525 x 2 = 1050 g
The mass of each blue and gold species = 800
In the given that 3 blue and gold species = 800 x 3 = 2400 grams.
The total of both species = 1050 + 2400 = 3450 grams.
Therefore, the total mass is 3450 grams which rounds to 3000 which is 3 kg.
Hence, the species are closer to 3 kilograms.

Question 21.
Which macaw has a mass closest to 1 kilogram?
Answer:
The green-winged macaw has a mass of 900 grams.
we already know that 1 kilogram = 1000 grams
900 is closer to 1000
so, the green-winged macaw is closer to 1 kilogram.

HOT Problems

Question 22.
Mathematical PRACTICE Use Number Sense One pound is approximately equal to 0.5 kilograms. About how many kilograms is 3 pounds?
Answer:
In the above-given question:
0ne pound m(p) = 0.5 kilograms
The number of kilograms is 3 pounds. Let it be m(kg)
m(kg) = m(p) x 0.5
m(kg) = 3 x 0.5
m(kg) = 1.5
Here we multiplied 3 pounds by 0.5 since there is about 1 pound in 0.5 kg.

Question 23.
Building on the Essential Question How is converting metric units of mass different from converting customary units of weight?
Answer:
Converting metric units of mass is different from converting customary units of weight because the value of the measurement does not change but the same value is expressed differently as it would be written in different units.

McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 My Homework Answer Key

Practice

Complete.

Question 1.
7,000 mg = _______________ g
Answer: 7 grams
Explanation:
How to convert milligrams to grams:
1 milligram (mg) is equal to 1/1000 grams (g).
1 mg = ( 1 / 1000)g = 0.001 grams
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in milligrams (mg) divided by 1000:
m(g) = m(mg) / 1000
m(g) = 7000 / 1000
m(g) = 7
Therefore, 7000 milligrams is equal to 7 grams.

Question 2.
4.7 kg = _______________ g
Answer: 4700 grams
Explanation:
How to convert kilograms to grams:
1 kilogram (kg) is equal to 1000 grams (g).
1 kg = 1000 g
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in kilograms (kg) times 1000:
m(g) = m(kg) x 1000
m(g) = 4.7 x 1000
m(g) = 4700
Therefore, 4.7 kilograms is equal to 4700 grams.

Question 3.
18,500 g = _______________ kg
Answer: 18.5 kg
Explanation:
How to convert grams to kilograms:
1 gram (g) is equal to 0.001 kilograms (kg).
1 g = (1 / 1000) kg = 0.001 kg.
The mass m in kilograms (kg) is equal to the mass m in grams (g) divided by 1000:
m(kg) = m(g) / 1000
m(kg) = 18,500 / 1000
m(kg) = 185 / 10 = 18.5
Therefore, 18,500 grams is equal to 18.5 kilograms (kg).

Question 4.
8.3 kg = _______________ g
Answer: 8300 grams
Explanation:
How to convert kilograms to grams:
1 kilogram (kg) is equal to 1000 grams (g).
1 kg = 1000 g
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in kilograms (kg) times 1000:
m(g) = m(kg) x 1000
m(g) = 8.3 x 1000
m(g) = 8300
Therefore, 8.3 kilograms is equal to 8300 grams.

Question 5.
22 g = _______________ mg
Answer: 22000 mg
Explanation:
How to convert grams to milligrams:
1 gram (g) is equal to 1000 milligrams (mg).
1 g = 1000 mg
The mass m in milligrams (mg) is equal to the mass m in grams (g) times 1000:
m(mg) = m(g) x 1000
m(mg) = 22 x 1000
m(mg) = 22000
Therefore, 22 grams is equal to 22000 milligrams.

Question 6.
135,000 mg = _______________ kg
Answer: 0.135 kg
Explanation:
How to convert milligrams to kilograms:
1 milligram (mg) is equal to 1/1000000 kilograms (kg).
1 mg = 10^-6 = 0.000001 kg
The mass m in kilograms (kg) is equal to the mass m in milligrams (mg) divided by 1000000:
m(kg) = m(mg) / 10^6 = m(mg) / 1000000
m(kg) = 135000 / 1000000
m(kg) = 0.135
Therefore, 135000 mg is equal to 0.135 kg.

Problem Solving

Question 7.
One highlighter has a mass of 11 grams. Another highlighter has a mass of 10,800 milligrams. Which highlighter has the greater mass?
Answer: 11 grams has the greater mass.
Explanation:
The above-given:
The mass of one highlighter in grams = 11
The mass of another highlighter in milligrams = 10,800
we need to find out the greater highlighter.
11 grams is greater than 10,800 milligrams
Explanation:
1 gram (g) is equal to 1000 milligrams (mg).
1 g = 1000 mg
The mass m in milligrams (mg) is equal to the mass m in grams (g) times 1000:
m(mg) = m(g) x 1000
m(mg) = 11 x 1000
m(mg) = 11000
Therefore, 11 grams is equal to 11000 milligrams.
11000 grams is greater than 10,800 milligrams.

Question 8.
Mathematical PRACTICE Be Precise One computer has a mass of 0.8 kilograms and another has a mass of 800 grams. Compare the masses of the computers. Use >, <, or = to make a true statement.
Answer: equal to(=)
The above-given:
The mass of one computer = 0.8 kg
The mass of another computer = 800
Now we need to compare the masses.
compare kilograms to grams.
Explanation:
How to convert kilograms to grams:
1 kilogram (kg) is equal to 1000 grams (g).
1 kg = 1000 g
The mass m in grams (g) is equal to the mass m in kilograms (kg) times 1000:
m(g) = m(kg) x 1000
m(g) = 0.8 x 1000
m(g) = 800
Therefore, 0.8 kilograms is equal to 800 grams.
800 grams is equal to 800 grams
Hence, 0.8 kg is equal to 800 grams.

Vocabulary Check

Fill in the correct circle that corresponds to the best answer.

Question 9.
Which of the following is not a common unit of measurement for the metric system?
(A) milligram
(B) kilogram
(C) gram
(D) ounce
Answer:  Option A is the correct answer.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass qh9
Though the milligram is the unit of mass, it is not a fundamental unit because all practical units need not be fundamental units.

Question 10.
Which operation is necessary to convert a larger unit to a smaller unit?
(A) addition
(B) subtraction
(C) multiplication
(D) division
Answer: Option C is the correct answer
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass qh10
The basic conversion rule is: If you need to convert from a larger unit to a smaller unit, multiply. When converting customary units of measure from a larger unit to a smaller unit, multiply the larger unit by its smaller equivalent unit.

Test Practice

Question 11.
For a science experiment. Noel measured a piece of metal that has a mass of 3,500 grams. What is the mass of the metal in kilograms?
(A) 0.35 kilogram
(B) 3.5 kilograms
(C) 35 kilograms
(D) 350 kilograms
Answer: Option B is the correct answer
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 12 Answer Key Convert Metric Units of Mass qh11
Explanation:
The above-given:
The mass of the piece of metal in grams = 3500
We need to find out the mass of the metal in kilograms. Let it be m(kg).
How to convert grams to kilograms:
1 gram (g) is equal to 0.001 kilograms (kg).
1 g = (1 / 1000) kg = 0.001 kg.
The mass m in kilograms (kg) is equal to the mass m in grams (g) divided by 1000:
m(kg) = m(g) / 1000
m(kg) = 3500 / 1000
m(kg) = 35 / 10 = 3.5
Therefore, the mass of the metal in kilograms is 3.5

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top