McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 7 Lesson 5 Addition and Subtraction Rules will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 4 Answer Key Chapter 7 Lesson 5 Addition and Subtraction Rules

You can use a rule to write an equation that describes a pattern between Input and output numbers. Tables can be used to show how input numbers change in the same way each time, creating a new output number.

Math in My World
Example 1
Mr. Mathis is creating a table to show how input numbers are changed. Write an equation that describes the pattern in the table. Complete the table.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 1
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 2
Pattern:
2 + _____________ = 9
4 + _____________ = 11
6 + _____________ = 13
Rule: Add ____________.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 3
Use the rule to complete the table.
So, the equation that describes the pattern is _______________.
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Answer-Key-Chapter-7-Lesson-5-Addition-and-Subtraction-Rules-Math in My World-1
So, the equation that describes the pattern is Input + 7 = output.

Explanation:
Equation:
Input + ?? = output.
2 + ?? = 9.
=> ?? = 9 – 2
=> ?? = 7.
4 + ?? = 11.
=> ?? = 11 – 4
=> ?? = 7.
6 + ?? = 13.
=> ?? = 13 – 6
=> ?? = 7.
Equation:
Input + 7 = output.
8 + 7 = 15.
10 + 7 = 17.
12 + 7 = 19.

Example 2
A pizza shop offers S3 off any order over $10. Use the rule and equation to find the next four output numbers.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 4
Rule: Subtract 3.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 5
Find the next four numbers when the input c is $12, $14, $16, and $18.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 6
So, the next four amounts are _______________.
Describe another pattern you see in this chart.
Answer:
Another pattern seen in this chart = Difference is $2 between the four amounts.
Input – $3 = output.

Explanation:
A pizza shop offers S3 off any order over $10.
Input – $3 = output.
$11 – $3 = $8.
$12 – $3 = $9.
$14 – $3 = $11.
$16 – $3 = $13.
$18 – $3 = $15.

Talk Math
Explain what you should do if you test a number in an equation and it does not work.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 7
Answer:
By substituting the values in the both sides of the equation. If its true both sides of the equation matches if not they result in different values.

Explanation:
To check whether if test a number in an equation and it does not work by substituting the both sides values in the equation. If its true both sides of the equation matches if not they result in different values.

Guided Practice
Question 1.
Write an equation that describes the pattern. Then use the equation to find the next three output numbers.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 8
Answer:
Equation: Input + 4 = Output that describes the pattern.

Explanation:
Input + ?? = Output.
5 + ?? = 9.
=> ?? = 9 – 5
=> ?? = 4.
Equation = Input + 4 = Output.
9 + 4 = 13.
13 + 4 = 17.
17 + 4 = 21.
21 + 4 = 25.
25 + 4 = 29.

McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 My Homework Answer Key

Practice
Write an equation that describes the pattern. Then use the equation to find the next three output numbers.
Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 9
Equation: ______________
Answer:
Equation: Input + $25 = Output.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Answer-Key-Chapter-7-Lesson-5-Addition-and-Subtraction-Rules-McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 My Homework Answer Key-1

Explanation:
Input + ?? = Output.
$2 + ?? = $27
=> ?? = $27 – $2
=> ?? = $25.
Equation: Input + $25 = Output.
$4 + $25 = $29.
$6 + $25 = $31.
$8 + $25 = $33.
$10 + $25 = $35.

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 10
Equation: ______________
Answer:
Equation: Input – ?? = Output.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Answer-Key-Chapter-7-Lesson-5-Addition-and-Subtraction-Rules-McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 My Homework Answer Key-2

Explanation:
Input – ?? = Output.
87 – ?? = 76
=> 87 – 76 = ??
=> 11 = ??.
Equation: Input – ?? = Output.
80 – 11 = 69.
73 – 11 = 62.
66 – 11 = 55.
59 – 11 = 48.

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 11
Equation: ______________
Answer:
Equation: Input – 5 = Output.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Answer-Key-Chapter-7-Lesson-5-Addition-and-Subtraction-Rules-McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 My Homework Answer Key-3

Explanation:
Input – ?? = Output.
22 – ?? = 17.
=> 22 – 17 = ??
=> 5 = ??.
Equation: Input – 5 = Output.
26 – 5 = 21.
30 – 5 = 25.
34 – 5 = 29.
38 – 5 = 33.

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 12
Equation: ______________
Answer:
Equation: Input + 8 = Output.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Answer-Key-Chapter-7-Lesson-5-Addition-and-Subtraction-Rules-McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 My Homework Answer Key-4

Explanation:
Input + ?? = Output.
0 + ?? = 8.
=> ?? = 8 – 0
=> ?? = 8.
Equation: Input + 8 = Output.
5 + 8 = 13.
10 + 8 = 18.
15 + 8 = 23.
20 + 8 = 28.

Problem Solving
Question 5.

Jeremy’s class is going on a field trip. The school will bring all the students who are there that day plus 4 chaperones. Write an equation for this situation.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 13
Answer:
Equation: Input + 4 = Output.

Explanation:
Let the students in the class be X.
The school will bring all the students who are there that day plus 4 chaperones.
=> X + 4 = Output.
Equation: Input + 4 = Output.

Question 6.
Mathematical PRACTICE Use Math Tools Complete the table to show how many people will go if there are 25, 27, 29, 31, or 33 students.
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Answer-Key-Chapter-7-Lesson-5-Addition-and-Subtraction-Rules-McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 My Homework Answer Key-6

Explanation:
Equation: Input + 4 = Output.
25 + 4 = 29.
27 + 4 = 31.
29 + 4 = 33.
31 + 4 = 35.
33 + 4 = 37.

Vocabulary Check
Draw a line to match each word to its meaning.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 7 Lesson 5 Answer Key Addition and Subtraction Rules 14
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Answer-Key-Chapter-7-Lesson-5-Addition-and-Subtraction-Rules-Vocabulary Check

Explanation:
Input means a number before an operation is performed.
Output means a number that is the result of an operation.

Test Practice
Question 9.
Refer to the equation a – 6 = b. If a = 45, what is the value of b?
(A) 16
(B) 39
(C) 51
(D) 60
Answer:
The value of b = 39.
(B) 39.

Explanation:
Equation: a – 6 = b.
If a = 45.
=> 45 – 6 = 39.

Leave a Comment

Scroll to Top