All the solutions provided in **McGraw Hill Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 6 Lesson 7 Place the First Digit** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 4 Answer Key Chapter 6 Lesson 7 Place the First Digit

Sometimes the first digit of the dividend is less than the divisor. You may not be able to place the first digit of the quotient over the first digit of the dividend.

**Math in My World**

Example 1

Adriana’s family went to Yellowstone National Park during their vacation. Suppose one of Yellowstone’s geysers erupts every 7 minutes. How many times does the geyser erupt in 65 minutes?

Find 65 ÷ 7.

Estimate 65 ÷ 7 → 70 ÷ 7 = ____

Answer:

70 ÷ 7 = 10

1. Divide the tens.

Divide. 6 ÷ 7 Since 7 > 6, you cannot divide the tens.

2. Divide the ones.

Divide. There are 9 groups of 7 in 65.

Multiply. 7 × 9 = 63

Subtract. 65 – 63 = 2

Compare. 2 < 7 Bring Down. Since there are no more numbers to bring down, the remainder is 2. So, the geyser will erupt 9 times in 65 minutes. Check 9 is close to the estimate of 10. So, the answer is reasonable. Example 2 A tennis coach has 125 tennis balls. There are 4 members on the team. How many balls does each player get for practice if each player gets the same number of balls?

Answer:

Each player gets 19 balls for practice.

Explanation:

Find 125 ÷ 4. 1.

Divide the hundreds. Divide. 1 ÷ 4 Since 4 > 1, you cannot divide the hundreds.

Answer:

2. Divide the tens.

Divide. 12 ÷ 4 = 3 So, write 3 in the quotient over the tens place.

Multiply. 3 × 4 = 12

Subtract. 12 – 12 = 0

Compare. 0 < 4

Bring Down. Bring down the 5.

3. Divide the ones.

Divide. There is 1 group of 4 in 5.

Multiply. 1 × 4 = 4

Subtract. 5 – 4 = 1

Compare. 1 < 4

Bring Down. Since there are no more numbers to bring down, the remainder is 1.

So, each team member gets _____ balls. There will be ____ ball left over.

Answer:

Each team member gets 31 balls. There will be 1 ball left over.

**Talk Math**

Estimation is one method that can be used to check division. Identify another method.

**Guided Practice**

**Circle the correct place-value position to show where to place the first digit.**

Question 1.

tens

ones

Answer:

The answer is 16 and the remainder is 1.

Explanation:

Question 2.

hundreds

tens

ones

Answer:

The answer is 59 R2.

Explanation:

**Independent Practice**

**Divide. Use estimation to check.**

Question 3.

Estimate: __________

Answer:

The estimated answer is 18.

Explanation:

Question 4.

Estimate: __________

Answer:

The estimated answer is 10.

Explanation:

Question 5.

Estimate: __________

Answer:

The estimated answer is 15.

Explanation:

**Divide. Use multiplication to check.**

Question 6.

Check: ____ × ____ = ____

____ + ____ = _____

Answer:

The answer is 19 R3

Check: 19 × 4 = 76

10 + 9 = 19

Explanation:

Question 7.

Check: ________

______________

Answer:

The answer is 75 and the remainder is 1.

Explanation:

Question 8.

Check: ________

______________

Answer:

The answer is 95 and the remainder is 1.

Explanation:

**Problem Solving**

**Every month, Americans throw out enough bottles and jars to fill up a giant skyscraper. All of these bottles and jars could be recycled.**

Question 9.

When one aluminum can is recycled, enough energy is saved to run a television for 3 hours. How many cans need to be recycled to run a television for 75 hours?

Answer:

They need 25 cans to be recycled to run a television for 75 hours.

Explanation:

Given,

1 can = 3 hours

how many cans for 75 hours

75 ÷ 3 = 25 cans.

Therefore, they need 25 cans to be recycled to run a television for 75 hours.

Question 10.

**Mathematical PRACTICE 2 Reason** Most Americans use 7 trees a year in products that are made from trees. How old is a person who has used 65 trees?

Answer:

9 years.

Explanation:

Given,

No of trees a year in products = 7

To find: How old is a person who has used 65 trees?

65 ÷ 7 = 9.28 years which is approximately 9 years.

Therefore the person is 9 years who has 65 trees.

**HOT Problems**

Question 11.

**Mathematical PRACTICE 1 Plan Your Solution** When Kira’s father’s age, a, is divided by Kira’s age, b, you get a quotient of 13 R1. Identify one possibility for their ages.

a = _____ b = _____

Answer:

The possible ages of Kira’s father and her age will be 26 and 2 years old.

Explanation:

Given,

Kira’s father age = a and kira’s age = b

a is divided by kira’s age b we get a quotient of 13.

Kira’s father’s age / Kira’s age = 13

Suppose the Kira’s father’s age and Kira’s age will be a and b.

26 ÷ 2 = 13

Therefore, the possible ages for Kira’s father and her age will be 26 and 2 years old.

Question 12.

**Mathematical PRACTICE 3 Find the Error** Colton is finding 53 ÷ 3. Find and correct his mistake.

Answer:

The correct quotient is 17.

Explanation:

Question 13.

**? Building on the Essential Question** How do I know where to place the first digit of a quotient in a division problem?

Answer:

We can use place value to know where to place the first digit of the quotient.

### McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 6 Lesson 7 My Homework Answer Key

**Practice**

**Divide. Use estimation or multiplication to check.**

Question 1.

Answer:

The answer is 14 and the remainder is 5.

Explanation:

Question 2.

Answer:

The answer is 36 and the remainder is 1.

Explanation:

Question 3.

Answer:

The answer is 64 and the remainder is 3.

Explanation:

**Divide. Use estimation or multiplication to check.**

Question 4.

Answer:

The answer is 35.

Explanation:

Question 5.

Answer:

The estimated answer is 55.

Explanation:

Question 6.

Answer:

The estimated answer is 32.

Explanation:

Question 7.

Answer:

The estimated answer is 98.

Explanation:

Question 8.

Answer:

The estimated answer is 79.

Explanation:

Question 9.

Answer:

The answer for the given question is 62.

Explanation:

**Problem Solving**

Question 10.

**Mathematical PRACTICE 5 Use Math Tools** Chloe puts 4 soaps and two bottles of lotion in each gift basket. She has 127 soaps and 85 bottles of lotion. How many gift baskets can Chloe complete?

Answer:

Chloe completed 31 gift baskets.

Explanation:

Given,

1 basket = 4 soaps + 2 lotions

127 total soaps

85 total bottles of lotion

First we need to divide the total amount of soap to make single basket.

127 ÷ 4 = 31.75 approximately it is equal to 31.

Then divide the total amount of lotion needed to make single basket

85 ÷ 2 = 42.5 approximately it is equal to 42.

we will need to pick the lower number that we have all the supplies we need to make a complete basket.

Therefore, we can make 31 complete baskets.

Question 11.

Dante has been putting one penny in his bank every day.’Now he has 161 pennies. For how many weeks has Dante been adding pennies to his bank?

Answer:

No of weeks Dante has been adding pennies to his bank is 23 weeks.

Explanation:

Given,

Amount of pennies in the bank = 161

To find:

The number of weeks he put pennies in the bank.

We know the number of days in a week is 7.

161 ÷ 7 = 23 week.

The number of weeks he put pennies in a bank is 23 weeks.

Question 12.

Nikki wants to buy a dog bed that costs $87. She earns $6 per week for doing chores. How many weeks will Nikki have to do her chores in order to earn enough money to pay for the dog bed?

Answer:

It will take her 15 weeks.

Explanation:

Nikki wants to buy a dog bed that costs $87.

$87 ÷ $6 = 14 R3

Hence It will take her 15 weeks.

**Test Practice**

Question 13.

Ty’s scout troop is picking up litter at the park. Each trash bag holds 8 pounds of litter. The scout troop collected a total of 230 pounds of litter. How many trash bags did they use?

A. 28

B. 29

C. 30

D. 31

Answer:

They used 29 trash bags.

Explanation:

Given,

The scout troop collected a total of 230 pounds of litter.

Each trash bag holds 8 pounds of litter.

230 ÷ 8 = 28.75.

The estimated number of trash bags they used are 29 trash bags.