All the solutions provided in **McGraw Hill Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 6 Lesson 11 Solve Multi-Step Word Problems** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 4 Answer Key Chapter 6 Lesson 11 Solve Multi-Step Word Problems

**Math in My World**

Example 1

Jada’s family bought memberships to the recreation center for a year. It cost $532 for 4 regular memberships.

A deluxe membership costs an additional $35 per membership. How much does a deluxe membership cost?

So, a deluxe membership costs $ ____

Answer:

A deluxe membership costs $ 165.

Explanation:

**Helpful Hint**

Parentheses tell you which operations to perform first.

Example 2

Devin’s family went snowboarding. Tickets cost $25 for kids and $30 for adults. Helmets cost $10 each. There are 3 kids and 2 adults in Devin’s family. Everyone in Devin’s family is getting a ticket and a helmet. Suppose they pay with $200. How much change will they receive?

Write an equation. The variable c can be used to represent the unknown.

1. Find the total cost, c.

The total cost is $____.

Answer:

The total cost is $ 180.

Explanation:

2. Find the amount of change.

$200 – $185 = $____

So, Devin’s family received $____ in change.

Answer:

Devin’s family received $15 in change.

Explanation:

We need to find the amount of change.

$200 – $185 = $15

Devin’s family received $15 in change.

**Talk Math**

What kinds of words help you decide which operations to use?

**Guided Practice**

Question 1.

The regular bookstore sold 345 books. The discount bookstore sold 3 times as many books. How many books were sold altogether? Write an equation to solve the problem. Use a variable for the unknown.

There are ____ books.

Answer:

There are 1380 books.

Explanation:

The regular bookstore sold 345 books.

The discount bookstore sold 3 times as many books.

**Independent Practice**

**Write an equation to solve each problem. Use a variable for the unknown.**

Question 2.

Ashlyn and her friends are making gingerbread houses. They need to divide 28 packages of gumdrops between 7 friends. There are 25 gumdrops in each package. How many gumdrops will each friend get?

Each friend gets ___ gumdrops.

Answer:

Each friend gets 100 gumdrops.

Explanation:

Given,

There are 28 packages and each one has 25.

So multiply 28 by 25 you get 700 gumdrops in total.

There are 7 friends in total we need to divide 700 by 7

700 ÷ 7 = 100 per person.

Question 3.

Dominic ordered 210 pens. He divided them equally among his 10 friends. One of his friends, Benjamin, already had 27 pens. Then, Benjamin gave 13 of his pens to Peyton. How many pens does Benjamin have?

Benjamin has ____ pens.

Answer:

Benjamin has 10 pens.

Explanation:

Dominic ordered 210 pens.

There are 10 friends.

210 ÷ 10 = 21 pens per friend.

21 + 27 = 48 pens for benjamin.

48 – 13 = 35 pens left.

Hence benjamin has 35 pens now.

Question 4.

Shannon is collecting art supplies. She has 48 crayons, 24 markers, and 16 stickers. She divided the crayons into 8 equal groups, the markers into 6 equal groups, and the stickers into 4 equal groups. She promised her brother that he could have one group from each type of art supplies. How many art supplies does her brother get?

Shannon’s brother gets ____ art supplies.

Answer:

Shannon’s brother gets 14 art supplies.

Explanation:

Given,

Shannon has 48 crayons

She has 24 markers

She has 16 stickers.

She divided the crayons into 8 equal groups

The markers are into 6 equal groups

The stickers are into 4 equal groups.

48 ÷ 8 = 6 crayons

24 ÷ 6 = 4 markers

16 ÷ 4 = 4 stickers

Total = 6 + 4 + 4 = 14 art supplies.

**Problem Solving**

**Use the following information to solve Exercises 5 and 6.**

Question 5.

**Mathematical PRACTICES 4 Model Math** Hunter bought three boxes of cereal bars. Each box has 35 strawberry cereal bars. He also bought 20 apple cereal bars and some blueberry cereal bars. There are a total of 150 cereal bars.

Write an equation to describe the number of cereal bars that Hunter bought. How many blueberry cereal bars did Hunter buy?

So, there are ____ blueberry cereal bars.

Answer:

There are 45 blueberry cereal bars.

Explanation:

**HOT Problems**

Question 6.

**Mathematical PRACTICE 2 Reason** Hunter wants to divide 150 cereal bars evenly among 7 friends. How many cereal bars will Hunter have left for himself?

Answer:

The Hunter has left for himself with 19 cereal bars for himself.

Explanation:

Given,

Hunter wants to divide 150 cereal bars.

Total no of friends = 8

150 ÷ 8 = 18.75 = 19

Hence the Hunter has left for himself with 19 cereal bars for himself.

Question 7.

**? Building on the Essential Question** How can writing equations help me solve multi-step problems?

Answer:

By writing equations they provide a very precise way to solve the given problems. A multi-step problem is an equation that takes two or more steps to solve like addition, subtraction, multiplication, or division.

### McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 6 Lesson 11 My Homework Answer Key

**Practice**

Question 1.

Zoe needs to buy beads to make jewelry. For each earring, Zoe uses 3 small blue beads, 1 small metallic bead, and 2 large green beads. What is the total number of beads Zoe will need to buy to make 8 pairs of earrings?

Answer:

96 beads.

Explanation:

Given,

Zoe uses 3 small blue beads.

1 small metallic bead.

2 large green beads.

First, we need to find out how many beads it takes to make one earring, we can do this by adding the numbers of different beads.

3 + 1 + 2 = 6

For each earring we need 6 beads, we need to make 8 pairs which are 16 earrings = 8 × 2

We can now multiply 6 beads by the 16 earrings

6 × 16 = 96

Hence therefore she will need to buy 96 beads.

**Problem Solving**

Question 2.

**Mathematical PRACTICE 2 Reason** Miles has 327 action figures and 4 shoeboxes to store them in. Each shoebox holds 80 action figures. Does Miles have enough shoeboxes? If not, how many action figures are left over?

Answer:

Miles does not have enough shoeboxes. There are 7 action figures left over.

Explanation:

We need to find out if miles has enough shoeboxes to fit 327 action figures.

First, we need to find out the number of action figures shoeboxes can store.

We can find this by multiplying the number of shoebox miles by the number of action figures each shoebox hold.

4 × 80 = 320

Therefore miles can store 320 action figures in 4 shoe boxes. But he has 327 action figures which are 7 more than 320 which means 7 of them will have to sleep outside.

Question 3.

Kyle has a notebook for each of his 5 classes. He puts 6 stickers on each notebook. There are 10 stickers on each sheet. How many sheets of stickers will Kyle use? Write an equation to solve. Use a variable for the unknown.

Answer:

Kyle uses 3 sheets of stickers.

Explanation:

Given,

Kyle has a notebook for each of his 5 classes.

He puts 6 stickers on each of his notebooks.

Then the total number of stickers uses in notebooks = 6 × 5 = 30

There are 10 stickers on each sheet.

Let us assume that the number of sheets of stickers will kyle use be x.

x = 30 ÷ 10

x = 3

Hence there are 3 sheets of stickers kyle used.

Question 4.

Rory is driving 584 miles to a family reunion. She will drive 300 miles by herself the first day. The second day, Rory and her cousin will share the driving equally. How many miles will her cousin drive? Write an equation to solve. Use a variable for the unknown.

Answer:

142 miles.

Explanation:

Total distance traveled by Rory and her cousins = 584 miles

Distance drive by Rory herself first day = 300 miles

Distance left to travel = total distance is given – distance drive Rory

= 584 – 300

= 284 miles

The question given is Rory and her cousin will share driving equally.

Let the distance traveled by a cousin is x miles, then, Rory also drives x miles.

x + x = 284

2x = 284

x = 284 ÷ 2

x = 142

So they will divide the remaining distance of 284 miles among them equally that is they both drive 142 miles.

Therefore total distance Rory drove = was 300 +142 = 442 miles and the total distance her cousin drove = was 142 miles.

**Test Practice**

Question 5.

There are 278 houses in Hannah’s neighborhood. She collected a total of $780 from her neighbors to donate to a local charity. Hannah received $5 at each house she went to. From how many houses did Hannah not collect money?

A. 156 houses

B. 122 houses

C. 55 houses

D. 125 houses

Answer:

156 houses.

Explanation:

No of houses in Hannah’s neighborhood = 278

We need to find out how many houses Hannah received money from

Divide the total amount of money she received by the amount.

780 ÷ 5 = 156 houses

To find out the number of houses she did not collect money from, subtract 278 – 156 =122

Hence Hannah did not collect money from 122 houses.

**Fluency Practice**

**Multiply.**

Question 1.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 2145.

Explanation:

Question 2.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 1428.

Explanation:

Question 3.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 1134.

Explanation:

Question 4.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 4704.

Explanation:

Question 5.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 7248.

Explanation:

Question 6.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 30060.

Explanation:

Question 7.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 25314.

Explanation:

Question 8.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 43304.

Explanation:

Question 9.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 6070.

Explanation:

Question 10.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 48642.

Explanation:

Question 11.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 48642.

Explanation:

Question 12.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 40315.

Explanation:

Question 13.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 1992.

Explanation:

Question 14.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 1485.

Explanation:

Question 15.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 3328.

Explanation:

Question 16.

Answer:

The multiplication of the given numbers is 2668.

Explanation:

**Fluency Practice**

**Divide.**

Question 1.

Answer:

The division of the two given numbers is 54.

Explanation:

Question 2.

Answer:

The division of the two given numbers is 52.2.

Explanation:

Question 3.

Answer:

The division of the two given numbers is 52.2.

Explanation:

Question 4.

Answer:

The division of the two given numbers is 132.25.

Explanation:

Question 5.

Answer:

The division of the two given numbers is 96.6.

Explanation:

Question 6.

Answer:

The division of the two given numbers is 61.

Explanation:

Question 7.

Answer:

The division of the two given numbers is 460.5.

Explanation:

Question 8.

Answer:

The division of the two given numbers is 40.875.

Explanation:

Question 9.

Answer:

The division of the two given numbers is 1608.

Explanation:

Question 10.

Answer:

The division of the two given numbers is 807.

Explanation:

Question 11.

Answer:

The division of the two given numbers is 697.66.

Explanation:

Question 12.

Answer:

The division of the two given numbers is 705.2.

Explanation:

Question 13.

Answer:

The division of the two given numbers is 705.2.

Explanation:

Question 14.

Answer:

The division of the two given numbers is 1703.66.

Explanation:

Question 15.

Answer:

The division of the two given numbers is 342.

Explanation:

Question 16.

Answer:

The division of the two given numbers is 432.25.

Explanation: