All the solutions provided in **McGraw Hill My Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 6 Check My Progress** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 4 Chapter 6 Check My Progress Answer Key

**Check My Progress Page No. 365-366**

**Vocabulary Check**

**For Exercises 1 -2, use pictures, words, or numbers to describe each vocabulary word.**

Question 1.

remainder

Answer:

The Remainder is the value left after the division. If a number is not completely divisible by another number then we are left with a value. The value is called the remainder.

Explanation:

Question 2.

compatible numbers

Answer:

The numbers that are easy to add, subtract, multiply and divide mentally.

Explanation:

**Concept Check**

**Complete each set of patterns**

Question 3.

36 ÷ 6 = ____

360 ÷ 6 = ____

3,600 ÷ 6 = ____

Answer:

6, 60, 600

Explanation:

Given,

36 ÷ 6 = 6

360 ÷ 6 = 60

3,600 ÷ 6 = 600

Question 4.

21 ÷ 7 = ____

210 ÷ 7 = ____

2,100 ÷ 7 = ____

Answer:

3, 30 and 300

Explanation:

Given,

21 ÷ 7 = 3

210 ÷ 7 = 30

2,100 ÷ 7 = 300

**Algebra Use mental math to estimate the unknown number.**

Question 5.

2,369 ÷ 6 = t

t is about ____

Answer:

t is about 395.

Explanation:

Given,

2,369 ÷ 6 = t

We need to find the value of t.

So divide 2369 by 6

The answer is 394.833

The estimated answer 395.

Question 6.

$6,285 ÷ y = $700

y is about ____

Answer:

y is about 9.

Explanation:

Given,

$6,285 ÷ y = $700

$6285 ÷ 700 = y

y = 8.97

The estimated answer is 9.

Question 7.

4,022 ÷ 8 = r

r is about ____

Answer:

r is about 503.

Explanation:

Given,

4,022 ÷ 8 = r

Divide

r = 502.75 = 503

Hence r = 503

**Divide. Use multiplication to check.**

Question 8.

Answer:

The division of the given numbers is 21.

Explanation:

Question 9.

Answer:

The division of the given numbers is 5.375.

Explanation:

Question 10.

Answer:

The division of the given numbers is 26.33

Explanation:

**Problem Solving**

Question 11.

There are 4 members of a family planning a weekend camping trip. If the total cost is divided equally, how much will the trip cost for each person?

Answer:

The trip cost for each person is $50.

Explanation:

Given,

Cost of campsite rental cost = $50

Cost of camping supplies = $75

Cost of food = $75

Total cost of all items = $50 + $75 +$75 = $200

No of family members = 4

We need to find out how much will the trip cost for each person.

$200 ÷ 4 = $50

The trip cost for each person is $50.

Question 12.

Nora earned 717 points on 9 tests. If she earned about the same number of points on each test, about how many points did she earn on each test?

Answer:

Nora earned 80 points on each test.

Explanation:

The total points are 717.

No of the tests is 9.

To find out how many points did she earn on each test we need to divide 717 by 9.

717 ÷ 9 = 79.99 which is rounded to 80.

Question 13.

The fourth grade classes are going on a field trip. There are 85 students in all. Each van can seat 8 students. How many vans will be needed?

85 ÷ 8 = _____

The answer is the next whole number, ______

So, they will need ____ vans.

Answer:

They will need 11 vans.

Explanation:

Given,

No of students 85.

Each van can seat 8 students.

85 ÷ 8 = 10.6 = 11

Hence They will need 11 vans.

Question 14.

Ruby has 200 minutes left on her cell phone plan for the next 5 days. If she uses the same number of minutes each day, how many minutes can Ruby use her cell phone each day?

Answer:

Ruby use her cell phone 40 minutes each day.

Explanation:

Given,

Ruby has 200 minutes left on her cell phone

No of days = 5

200 ÷ 5 = 40 minutes each day.

**Test Practice**

Question 15.

There are 39 paintbrushes. Each art bucket holds 6 paintbrushes. How many buckets will be needed to fit all of the paintbrushes?

A. 3 buckets

B. 5 buckets

C. 7 buckets

D. 9 buckets

Answer:

7 buckets.

Explanation:

No of paintbrushes = 39

Each art bucket holds 6 paintbrushes.

39 ÷ 6 = 6.5 = 7 buckets

Hence there are 7 buckets will be needed to fit all of the paintbrushes.

**Check My Progress Page No. 385-386**

**Vocabulary check**

Question 1.

Circle which of the following uses partial quotients to divide 362 by 2.

Answer:

The number with which the divisor is multiplied is called the partial quotient. I have also circled the partial quotients to divide 362 by 2.

Explanation:

**Concept Check**

**Divide. Use estimation to check.**

Question 2.

Estimate:

_____ ÷ ____ = _____

Answer:

The division of the given numbers is 14.

Explanation:

56 ÷ 4 = 14

Question 3.

Estimate:

_____ ÷ ____ = _____

Answer:

The division of the given numbers is 14.

Explanation:

71 ÷ 5 = 14.2 = 14

**Divide. Use multiplication to check.**

Question 4.

Answer:

The division for the given number is 115.

Explanation:

Question 5.

Answer:

The division for the given number is 226.

Explanation:

Question 6.

697 ÷ 7 = ____

Answer:

The estimated answer for the given number is 100.

Explanation:

Question 7.

883 ÷ 9 = ____

Answer:

The division for the given number is 98.

Explanation:

Question 8.

917 ÷ 4 = ____

Answer:

The division for the given number is 229.

Explanation:

Question 9.

775 ÷ 5 = ____

Answer:

The division for the given number is 115.

Explanation:

**Problem Solving**

Question 10.

There are 78 campers at a summer camp. There are 6 campers per cabin. How many cabins are there? __________

Answer:

13 cabins.

Explanation:

No of campers at a summer camp is 78.

No of campers per cabin is 6.

To find: How many cabins are there?

78 ÷ 6 = 13 cabins.

Hence there are 13 cabins at a summer camp.

Question 11.

Carlo has $46 to spend on trading cards. If each pack of cards costs $3, how many packs of cards can he buy? ______________

Answer:

15 packs of cards.

Explanation:

Given,

Carlo has $46 to spend on trading cards.

Each pack of cards costs $3.

To find: how many packs of cards can he buy?

$46 ÷ $3 = 15. 33 = 15

Hence there are 15 packs of card.

Question 12.

A tug-of-war team weighs a total of 774 pounds. The 6 members on the team each weigh the same amount. How much does each person weigh? __________

Answer:

Each person weigh 129 pounds.

Explanation:

Total weight of a tug-of-war team is 774 pounds.

There are 6 members on the each team.

774 ÷ 6 = 129 pounds.

Hence Each person weigh 129 pounds.

Question 13.

A coach ordered 9 hockey goals for $4,050. How much did each goal cost? ______

Answer:

Each goal cost $405.

Explanation:

Given,

A coach ordered 9 hockey goals for $4,050.

4050 ÷ 9 = $405

Each goal cost $405.

**Test Practice**

Question 14.

There are 456 runners in a race. There are 4 groups of runners. Each group has the same number of runners. How many runners are in each group?

A. 111 runners

B. 112 runners

C. 113 runners

D. 114 runners

Answer:

114 runners

Explanation:

Given,

There are 456 runners in a race.

There are 4 groups of runners.

Each group has same number of runners.

To find: How many runners are in each group?

456 ÷ 4 = 114 runners

Hence there are 114 runners in each group.