All the solutions provided in **McGraw Hill Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 4 Lesson 10 Problem-Solving Investigation: Estimate or Exact Answer**Â will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 4 Answer Key Chapter 4 Lesson 10 Problem-Solving Investigation: Estimate or Exact Answer

1. Understand

What facts do you know?

The price of admission is ____ for each girl. There are ____ girls.

What do you need to find?

the total cost of admission and whether an estimate or exact answer is needed

2. Plan

The girls will need to know exactly how much to pay. So, they need an ___ answer. Find ___ Ã— ___.

3. Solve

So, the troop needs ___ to go to the amusement park.

4. Check

Does your answer make sense? Explain.

Answer:

The price of admission is 22 for each girl. There are 5 girls.

The total price for 5 girls admission is is 22 x 5 = 110.

The girls have to pay 110 for 5 admissions.

**Practice the Strategy**

Each motorized scooter at the scooter store costs $75. About how much would 7 motorized scooters cost? Is an estimate or an exact answer needed?

1. Understand

What facts do you know?

___________________

___________________

What do you need to find?

___________________

2. Plan

___________________

___________________

3. Solve

4 Check

Does my answer make sense? Explain.

___________________

Answer:

Given that,

Each motorized scooter at the scooter store costs $75.

The number of motorized scooter are 7.

The cost of 7 motorized scooter is $75 x 7 = $525.

The exact answer is $525.

The estimation answer is $70 x 5 = $500.

**Apply the Strategy**

**Determine whether each problem requires an estimate or an exact answer. Then solve.**

Question 1.

An office needs to buy 6 computers and 6 printers. Each computer costs $384. Each printer costs $88. About $2,400 will be spent on computers. What is the question?

Answer:

Given that,

The total number of computers are 6.

The total number of printers are 6.

The cost of each computer is $384.

The cost of each printer is $88.

$2,400 will be spent on computers.

The equation is $384 x 6 = $2304.

The estimation of $2304 is $2400.

Question 2.

Each fourth grade class reads a total of 495 minutes each week. Suppose there are 4 fourth grade classes. How many minutes are read each week?

Answer:

Given that,

Each fourth grade class reads a total of 495 minutes each week.

There are 4 fourth grade classes.

So, 4 x 495 = 1,980.

Therefore 4 fourth grade classes reads 1,980 minutes in each week.

The exact answer is 1,980.

The estimation answer is 4 x 500 = 20,000.

Question 3.

There are 12 stickers on each sheet. There are four sheets in one pack. About how many stickers are in one pack?

Answer:

The total number of stickers on each sheet = 12.

The total number of sheets are 4 in one pack.

The total number of stickers in one pack is 12 x 4 = 48.

The exact answer is 48.

The estimation answer is 10 x 4 = 40.

Question 4.

**Mathematical PRACTICE 3 Draw a Conclusion** Determine if Tammy, Anessa, and Jaleesa have more than 110 CDs.

Answer:

Given that,

The number of CD’s near Tammy is 21.

The number of CD’s near Anessa is 42.

The number of CD’s near Jaleesa is 33.

The total number of CD’s near Tammy, Anessa, and Jaleesa is 21 + 42 + 33 = 96.

The exact answer is 96.

The estimation answer is more than 110.

**Review the StrategiesÂ **

**Use any strategy to solve each problem.**

- Use the four-step plan.
- Check for reasonableness.
- Estimate or find an exact answer.

Question 5.

Each day, Sparky eats the number of treats shown. How many treats does Sparky eat in one year? (Hint: There are 365 days in a year.)

Sparky eats _____ treats in one year.

Answer:

Given that,

Each day, Sparky eats 3 treats.

Sparky eat treats in a year is

1 year equal to 365 days.

So, 365 x 3 = 1096.

Therefore the number of treats that Sparky eat in a year is 1096.

Question 6.

**Mathematical PRACTICE 3 Find the Error** Each fourth grade class at Tannon Elementary School wants to raise $475 for a local charity. There are 5 fourth grade classes. Rianna says that the overall goal is $2,055. Find and correct her mistake.

Answer:

Given that,

The fourth grade class at Tannon Elementary School wants to raise $475 for a local charity.

There are 5 fourth grade classes.

Rianna says that the overall goal is $2,055.

The collect money is 5 x $475 = 2,375

Therefore the estimation of Rianna is wrong.

Question 7.

An electronics store sells remote control dinosaurs for $395 each. About how much do four remote control dinosaurs cost?

Answer:

Given that,

An electronics store sells remote control dinosaurs for $395 each.

There are 4 remote control dinosaurs.

So, $395 x 4 = $1580.

Therefore the cost of four remote control dinosaurs is $1580.

Question 8.

There are 63 runners in a race. Each runner pays the amount shown to run. How much do the runners pay in all?

63 Ã— $7 = ____

Answer:

There are 63 runners in a race.

Each runner pays the amount to run is $7.

The runners pay in all is 63 Ã— $7 = $441.

Therefore the runners pay in all is is $441.

### McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 4 Lesson 10 My Homework Answer Key

**Problem Solving**

**Determine whether each problem requires an estimate or exact answer. Then solve.**

Question 1.

Jeff is having a dinner party. He has a large rectangular table that seats 10 people on each long side and 4 people on the two ends. How many people can sit at Jeff’s table?

Answer:

Given that,

The table has two long sides and two end sides.

People seat on long side is 10.

Therefore 10 x 2 = 20.

The people seat on end side is 4.

Therefore 4 x 2 = 8.

Therefore the number of people can sit at Jeff’s table is 20 + 8 = 28.

Question 2.

Brittany borrowed 3 movies from the library. Each movie is almost 2 hours long. About how many hours of movies does Brittany have to watch?

Answer:

Given that,

Brittany borrowed 3 movies from the library.

Each movie is almost 2 hours long.

The number of hours Brittany have to watch is 3 x 2 = 6 hours.

Therefore Brittany have to watch the movies for 6 hours.

Question 3.

Matt is running the family fun fair at school. He collected about $65 in donations each month for the 7 months he was planning the fair. About how much money does Matt have to spend for the fair?

Answer:

Given that,

Matt is running the family fun fair at school.

He collected about $65 in donations each month.

The number of months he collected is 7.

So, $65 x 7 = $445.

Therefore Matt have to spend for the fair is $455.

Question 4.

Fatima works at a bakery. She places 5 candied flowers on top of each cupcake she decorates. She will decorate 4 dozen cupcakes today. How many candied flowers will Fatima use today? (Hint. 1 dozen = 12)

Answer:

Given that,

Fatima places 5 candied flowers on top of each cupcake she decorates.

She will decorate 4 dozen cupcakes today.

1 dozen = 12

4 d0zon = 48.

The number of candied flowers will Fatima use today is 5 x 48 = 240.

Therefore the number of candied flowers will Fatima use today is 240.

Question 5.

It takes Kayla 12 minutes to walk from her house to her grandparents’ house. She walks to and from their house twice a week. About how many minutes each week does Kayla spend walking between the two houses?

Answer:

Given that,

Kayla 12 minutes to walk from her house to her grandparents’ house.

She walks to and from their house twice a week. It means 4 times in a week.

So, the number of hours Kayla spend on walking is 4 x 12 = 28 hours.

Therefore Kayla spend on walking between the two houses is 28 hours.

Question 6.

**Mathematical PRACTICE 2 Use Number Sense** A haiku is a poem with exactly 3 lines. If each of the 26 students in Mr. Kopp’s class writes a haiku, how many lines of poetry does the class write in all?

Answer:

Given that,

A haiku is a poem with exactly 3 lines.

If each of the 26 students in Mr. Kopp’s class writes a haiku is 26 x 3 =78.

Therefore the number of lines of poetry does the class write in all is 78.