McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 3 Review Answer Key

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 3 Review will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 4 Chapter 3 Review Answer Key

Vocabulary Check

Write the letter of each definition on the line next to the correct vocabulary word.

McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 3 Review Answer Key 1
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Chapter-3-Review-Answer-Key-1

Concept Check

Write a fact family for each set of numbers.

Question 14.
3, 7, 21 ___ ____ ___ ____
Answer:
3 × 7 = 21
7 × 3 = 21
21 ÷ 3 = 7
21 ÷ 7 = 3
They are all divisible by 3.

Question 15.
9, 5, 45 ___ ____ ____ _____
Answer:
9 × 5 = 45
5 × 9 = 45
45 ÷ 5 = 9
45 ÷ 9 = 5

Use repeated subtraction to divide.

Question 16.
42 ÷ 7 = ____
Answer:
42 ÷ 7 = 6
42 – 7 = 35 – 7 = 28 – 7 = 21 – 7 = 14 – 7 = 7 – 7 = 0
The answer is 6.

Question 17.
56 ÷ 8 = ____
Answer:
56 ÷ 8 = 7
56 – 8 = 48 – 8 = 40 – 8 = 32 – 8 = 24 – 8 = 16 – 8 = 8 – 8 = 0
The answer is 7.

Question 18.
36 ÷ 9 = ____
Answer:
36 ÷ 9 = 4
36 – 9 = 27 – 9 = 18 – 9 = 9 – 9 = 0
The answer is 4.

Question 19.
Use multiplication to complete the number sentence.
5 times as many
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 3 Review Answer Key 2
Answer:
5 times 3 is equal to 15.
5 × 3 = 15

Identify the property or rule shown by each equation.

Question 20.
6 × 8 = 8 × 6
Answer:
The commutative property is a math rule that says that the order in which we multiply numbers does not change the product.
So, the property for 6 × 8 = 8 × 6 is commutative property.

Question 21.
(3 × 2) × 6 = 3 × (2 × 6)
Answer:
The associative property is a math rule that says that the way in which factors are grouped in a multiplication problem does not change the product.
So, the property for (3 × 2) × 6 = 3 × (2 × 6) is associative property.

Find the factors of each number.

Question 22.
16
Answer:
1 × 16 = 16
2 × 8 = 16
4 × 4 = 16
8 × 2 = 16
16 × 1 = 16
The factors of 16 are 1, 2, 4, 8, 16.

Question 23.
18
Answer:
1 × 18 = 18
2 × 9 = 18
3 × 6 = 18
6 × 3 = 18
9 × 2 = 18
18 × 1 = 18
The factors of 18 are 1, 2, 3, 6, 9 and 18.

Question 24.
15
Answer:
1 × 15 = 15
3 × 5 = 15
The factors of 15 are 1, 3, 5, and 15.

List the first five multiples.

Question 25.
2
Answer:
The first five multiples of 2 are 2, 4, 6, 8 and 10.

Question 26.
10
Answer:
The first five multiples of 10 are 10, 20, 30, 40 and 50.

Question 27.
12
Answer:
The first five multiples of 12 are 12, 24, 36, 48 and 60.

Problem Solving

Question 28.
There are 8 cans of soup. There are 3 times as many cans of vegetables. How many cans of vegetables are there? Write an equation to find the unknown. Use a variable for the unknown.
Answer:
There are 8 cans of soup. There are 3 times as many cans of vegetables.
8 × 3 = 24
So, there will be 24 cans of vegetables.

Question 29.
Claire has 15 green beads, 8 blue beads, and 4 yellow beads. If she puts them onto 3 strings equally, how many beads are on each string?
Answer:
Claire has 15 green beads, 8 blue beads, and 4 yellow beads.
15 + 8 + 4 = 27
27/3 = 9
Thus there are 9 beads on each string.

Question 30.
Stefanie and Eva want to share the shells that they collected on their trip to the beach. They have 18 shells in all. Use related facts and draw an array that will help them decide how they can evenly divide their shells.

They can each get ___ shells.
Answer:
18 ÷ 2 = 9
Thus they can get 9 shells each.

Question 31.
If 7 people each ride a roller coaster 5 times, and it is $2 per person per ride, what is the total price they paid for the rides?
Answer:
7 people each ride a roller coaster 5 times, and it is $2 per person per ride
7 × 5 = 35
35 × $2 = $70
Thus the total price they paid for the rides is $70.

Test Practice

Question 32.
Marina has scored 9 points on each of 11 quizzes. How many points has she scored in all?
A. 9 points
B. 20 points
C. 90 points
D. 99 points
Answer:
Given,
Marina has scored 9 points on each of 11 quizzes.
9 × 11 = 99 points
Option D is the correct answer.

Reflect

Use what you learned about multiplication and division to complete the graphic organizer.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 3 Review Answer Key 3
Now reflect on the ESSENTIAL QUESTION? Write your answer below.
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Chapter-3-Review-Answer-Key-3

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top