All the solutions provided in **McGraw Hill Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 3 Lesson 3 Multiplication as Comparison** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 4 Answer Key Chapter 3 Lesson 3 Multiplication as Comparison

**Math in My World**

Example 1

Mary attended camp for 7 days this summer. Tyler attended 3 times as many days as Mary. Find the number of days Tyler attended camp.

Use counters to help you compare the groups of days.

1. Model Mary’s days at camp as ____ group of 7 days. Draw your model.

2. Tyler attended 3 times as many days at camp. Model Tyler’s days at camp as ___ groups of 7. Draw your model.

3. Find the total of 3 groups of 7.

____ + ___ + ____ = ____

or

____ × ___ = ____

So, Tyler attended camp for ____ days.

A type of model drawing is the bar diagram. A bar diagram can help you understand a problem and plan to solve it.

Answer:

Given that,

Mary attended camp for 7 days this summer.

Tyler attended 3 times as many days as Mary.

Mary’s days at camp as 3 group of 7 days.

3 groups of 7 is 7 + 7 + 7 = 21.

or

7 x 3 = 21.

So, Tyler attended camp for 21 days.

The bar diagram of 3 groups of 7 is

Example 2.

Suki used 15 beads to make a bracelet. This is 3 times as many beads as what Cassady used. How many beads did Cassady use?

1. The bar diagram models this problem.

Suki used ___ times as many beads as Cassady.

2. Find how many beads Cassady used. Write an equation.

3 × ? = 15 3 × ___ = 15 beads ← Use a fact family.

So, Cassady used ____ beads.

Answer:

Given that,

Suki used 15 beads to make a bracelet.

Suki is 3 times as many beads as Cassady.

The multiplication equation is

3 x 5 = 15.

So, Cassady used 15 beads.

**Talk Math**

One way to interpret 24 = 8 × 3 is to say that 24 is 8 times as many as 3. What is another way you can interpret this equation?

Answer:

Given that the equation is.

24 = 8 × 3.

The another way to represent the equation is

8 + 8 + 8 = 24.

**Guided Practice**

Question 1.

Use multiplication or division to complete the equation for the phrase below.

3 times as much

3 × 3 = ?

3 × 3 = ____

Answer:

Given that,

3 times has much has 3 balls.

Multiplication of 3 with 3 then you get 9.

3 x 3 = 9.

Therefore 3 times of 3 is 9.

### McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 3 Lesson 3 My Homework Answer Key

**Practice**

**Write a multiplication equation to describe each model.**

Question 1.

4 times more

Answer:

Given that,

4 times of 4 balls.

Multiplication of 4 with 4 then you get 16.

4 x 4 = 16.

Therefore 4 times of 4 is 16.

Question 2.

2 times as much

Answer:

Given that,

2 times as much as 3 balls.

Multiplication of 2 with 3 then you get 6.

2 x 3 = 6.

Therefore 2 times of 3 is 6.

Question 3.

6 times as many

Answer:

Given that,

6 times as many as 4 balls.

Multiplication of 6 with 4 then you get 24.

6 x 4 = 24.

Therefore 6 times of 4 is 24.

Question 4.

twice as many

Answer:

Given that,

Twice as many as two balls.

Multiplication of 2 with 2 then you get 4.

2 x 2 = 4.

Therefore twice as many as 2 is 24.

Question 5.

3 times more

Answer:

Given that,

3 times more has 4 balls.

Multiplication of 3 with 4 then you get 12.

Therefore 3 times more as 4 is 12.

Question 6.

5 times as much

Answer:

Given that,

5 times as much as 1 ball.

Multiply 5 with 1 then you get 5.

5 x 1 = 5.

Therefore 5 times of 1 is 5.

**Mathematical PRACTICE 4 Model Math Complete each bar diagram. Then complete the multiplication equation.**

Question 7.

4 times as much money as $5.

4 × ___ = ____

Answer:

Given that,

4 times as much money as $5.

Multiplication of 4 with $5 then you get $20.

4 x $5 = $20.

Question 8.

2 times as many books as 7 books

___ × ___ = ____

Answer:

Given that,

2 times as many books as 7 books.

Multiplication of 2 with 7 then you get 14.

2 x 7 = 14.

**Problem Solving**

Question 9.

Henry has 3 gerbils. Hannah has 3 times as many. How many gerbils does Hannah have?

Answer:

Given that,

Henry has 3 gerbils.

Hannah has 3 times as many.

So, Multiplication of 3 with 3 then you get 9.

3 x 3 = 9.

Therefore there are 9 gerbils near Hannah have.

Question 10.

Dani needs 6 times as many red beads as gold beads. She needs 7 gold beads. How many red beads does Dani need?

Answer:

Given that,

Dani needs 6 times as many red beads as gold beads.

She needs 7 gold beads.

So, Multiplication of 6 with 7 then you get 42.

6 x 7 = 42.

Therefore there are 42 red beads.

Question 11.

Draw a bar diagram to represent 6 times more than $4.

Answer:

Given that,

6 times more than $4.

Multiplication of 6 with $4 then you get $24.

6 x $4 = $24.

**Test Practice**

Question 12.

Amelia swam four times as many laps as Wesley. Wesley swam 7 laps. How many laps did Amelia swim?

A. 11 laps

B. 28 laps

C. 35 laps

D. 21 laps

Answer:

Given that,

Amelia swam four times as many laps as Wesley.

Wesley swam 7 laps

So, Multiplication of 4 with 7 then you get 28.

4 x 7 = 28.

Therefore there are 28 laps.

Option B is the correct answer.