All the solutions provided in **McGraw Hill Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 2 Lesson 8 Problem-Solving Investigation: Draw a Diagram** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Lesson 8 Problem-Solving Investigation: Draw a Diagram

1. Understand

What facts do I know?

Tools cost $2,492. Wood costs $ 12,607.

What do I need to find?

Find how much money is needed to build the tree houses.

2. Plan

I can draw a bar diagram and add to find the sum.

3. Solve

The diagram shows each part that is needed. Add to find the total.

4. Check

Does your answer make sense? Explain.

Answer: $15,099 is needed to build the tree houses.

Explanation:

Given, $2,492 + $12,607 = $15,099

$2,492 + $12,607

round to the nearest hundred we get

$12,600 + $2,500 = $15,100

So, $15,100 is nearest to $15,099

**Practice the Strategy**

East School District has 52,672 students. West School District has 34,089 students. How many more students are there in East School District than in West School District?

1. Understand

What do I need to find?

________________

________________

________________

2. Plan

________________

3. Solve

4 Check

Does your answer make sense? Explain.

Answer: 18,583 more students are there in East School District than in West School District.

Explanation:

Given, East School District has 52,672 students.

West School District has 34,089 students.

52,672 – 34,089 = 18,583

So, 18,583 more students are there in East School District than in West School District.

**Apply the Strategy**

**Solve each problem by drawing a diagram.**

Question 1.

**Mathematical PRACTICE 4 Model Math** Twickenham Stadium, in England, can seat 82,000 people. If there are 49,837 people seated in the stadium, how many more people can be seated in the stadium?

Answer: 32,163 more people can be seated in the stadium.

Explanation:

Given, Twickenham Stadium, in England, can seat 82,000 people.

If there are 49,837 people seated in the stadium,

82,000 – 49,837 = 32,163

So, 32,163 more people can be seated in the stadium.

Question 2.

A bakery uses ten cups of butter and ten eggs for a recipe. There are 16,280 Calories in ten cups of butter. Ten eggs have 1,170 Calories. How many more Calories are there in ten cups of butter than in ten eggs?

Answer: 15,110 more Calories are there in ten cups of butter than in ten eggs

Explanation:

Given, A bakery uses ten cups of butter and ten eggs for a recipe.

There are 16,280 Calories in ten cups of butter. Ten eggs have 1,170 Calories.

Then, 16,280 – 1,170 = 15,110

So, 15,110 more Calories are there in ten cups of butter than in ten eggs

Question 3.

Write and solve a real-world problem that has a sum of 11,982.

Answer: The numbers are 5,398 and 6,584

Explanation:

For Example ,

A Fruit seller has 5,398 Dragon fruits and 6,584 of mangoes

Then, 5,398 + 6,584 = 11,982

So, The fruit seller has total of 11,982 fruits .

Thus the numbers are 5,398 and 6,584 to have the sum of 11,982

**Review the Strategies**

**Use any strategy to solve each problem.**

- Use the four-step plan.
- Draw a diagram.

Question 4.

Miss Bintel wants to buy a car that costs $35,500. There is a sale on Sunday. If she buys the car on Sunday, she will save $2,499. How much will the car cost on Sunday?

The car will cost ___ on sunday.

Answer: The car will cost $33,001 on Sunday

Explanation:

Given, Miss Bintel wants to buy a car that costs $35,500.

If she buys the car on Sunday, she will save $2,499

Then, $35,500 – $2,499 = $33,001

So, The car will cost $33,001 on Sunday

Question 5.

**Mathematical PRACTICE 5 Use Math Tools** Rick drove 12,363 miles in his new car the first year he owned it. He drove 15,394 miles the second year. How many miles did Rick drive these two years?

Answer: Rick drove 27,757 miles these two years.

Explanation:

Given, Rick drove 12,363 miles in his new car the first year he owned it.

He drove 15,394 miles the second year.

Then, 15,394 + 12,363 = 27,757

So, Rick drove 27,757 miles these two years.

Question 6.

Mrs. Walker has 2,005 recipes to organize. She has organized 962 of them. How many more recipes does she need to organize?

Answer: 1043

Explanation:

Given, Mrs. Walker has 2,005 recipes to organize.

She has organized 962 of them.

Then, 2,005 – 962 = 1,043

So, She needs to organize 1,043 more recipes.

Question 7.

A moose weighs 1,820 pounds. A camel weighs 1,521 pounds. How much more does a moose weigh than a camel?

Answer: A moose weighs 299 pound more than a camel

Explanation:

Given, A moose weighs 1,820 pounds.

A camel weighs 1,521 pounds.

Then, 1,820 – 1,521 = 299

So, A moose weighs 299 pound more than a camel .

Question 8.

**Mathematical PRACTICE 3 Find the Error** Macy wants to find the sum of 61,043 and 23,948. Her answer is 37,095. Find and correct her mistake.

Answer: The sum of 61,043 and 23,948 is 84,991.

Explanation:

Given, 61,043 and 23,948.

61,043 + 23,948 = 84,991

So, 37,095 cannot be the correct answer.

### McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 8 My Homework Answer Key

**Practice**

**Problem Solving**

**Solve each problem by drawing a diagram.**

Question 1.

Joseph has 3,124 pieces of paper in his classroom. Emily has 5,229 pieces of paper in her classroom. How many pieces of paper do they have in both classrooms?

Answer: 8,353 pieces of paper do they have in both classrooms

Explanation:

Given, Joseph has 3,124 pieces of paper in his classroom.

Emily has 5,229 pieces of paper in her classroom.

Then, 5,229 + 3,124 = 8,353

So, 8,353 pieces of paper do they have in both classrooms

Question 2.

Brayden sold 2,306 tickets for a school raffle. Connor sold 1,523 tickets for a school raffle. How many more tickets did Brayden sell than Connor?

Answer: 783 more tickets did Brayden sell than Connor.

Explanation:

Given, Brayden sold 2,306 tickets for a school raffle.

Connor sold 1,523 tickets for a school raffle.

Then, 2,306 – 1,523 = 783

So, 783 more tickets did Brayden sell than Connor.

Question 3.

On Saturday, 5,395 people visited a museum. On Sunday, 3,118 people visited a museum. How many people visited altogether on Saturday and Sunday?

Answer: 8,513 people visited altogether on Saturday and Sunday.

Explanation:

Given, On Saturday, 5,395 people visited a museum.

On Sunday, 3,118 people visited a museum.

Then, 5,395 + 3,118 = 8,513.

So, 8,513 people visited altogether on Saturday and Sunday.