McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers

All the solutions provided in McGraw Hill Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 2 Lesson 6 Subtract Whole Numbers will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Lesson 6 Subtract Whole Numbers

Math in My World

Example 1
The Trevino family is moving to a new city. They have driven 957 miles out of the 3,214 miles that they need to drive. How many more miles do they need to drive?

McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 1

1. Subtract ones.
Regroup a ten as 10 ones.
10 ones + 4 ones = 14 ones
14 ones – 7 ones = 7 ones
2. Subtract tens.
Regroup a hundred as 10 tens.
10 tens + 0 tens = 10 tens
10 tens – 5 tens = 5 tens
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 4
3. Subtract hundreds.
Regroup a thousand as 10 hundreds.
10 hundreds + 1 hundred = 11 hundreds
11 hundreds – 9 hundreds = 2 hundreds
4. Subtract thousands.
2 thousands – 0 thousands = 2 thousands
So, 3,214 – 957 = 2,257. The Trevino family needs to drive 2,257  more miles.

Example 2
The band has raised $1,345 toward new equipment. If the goal is to raise $4,275, how much money must still be raised?
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 2
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 5
1. Subtract ones.
5 – 5 = 0
2. Subtract tens.
7 – 4 = 3
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 6
3. Subtract hundreds
Regroup a thousand as 10 hundreds.
12 – 3 = 9
4. Subtract thousands.
3 – 1 = 2
So, the band still needs to raise 2,930

Cheçk for Reasonableness You can use addition to check your subtraction.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 7
The answer is correct and close to the estimate.

Talk Math
Explain how to check the answer to a subtraction problem by using addition.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 8

Answer: Add your answer with the lower number of the subtraction problem and if it adds up to the upper number then you are right.

Explanation:
For example 586 -123 = 463
To check , we can add the subtrahend to the result
That is 463 + 123 = 586
So, we can check the answer to a subtraction problem by using addition.

Guided Practice

Subtract. Use addition or estimation to check.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 9
Answer: 2,117

Explanation:
Given, 2,962 – 845 = 2,117
To check , we can add the subtrahend to the result
That is 2,117  + 845 = 2,962

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 10
Answer:  $2,492

Explanation:
Given, $4,785 – $2,293 = $2,492
To check , we can add the subtrahend to the result
That is $2,492  + $2,293 = $4,785

Independent Practice

Subtract. Use addition or estimation to check.

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 11
Answer: 8,218

Explanation:
Given, 8,845 – 627 = 8,218
To check , we can add the subtrahend to the result
That is 8,218  + 627 = 8,845

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 12
Answer: $927

Explanation:
Given, $5,751 – $4,824 = $927
To check , we can add the subtrahend to the result
That is $927  + $4,824 = $5,751

Question 5.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 13
Answer:  $2,618

Explanation:
Given, $8,327 – $5,709 = $2,618
To check , we can add the subtrahend to the result
That is $2,618  + $5,709 = $8,327

Question 6.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 14
Answer: 20,838

Explanation:
Given, 39,536 – 18,698 = 20,838
To check , we can add the subtrahend to the result
That is 20,838  + 18,698 = 39,536

Question 7.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 15
Answer:  2,84,781

Explanation:
Given, 847,311 – 562,530 = 2,84,781
To check , we can add the subtrahend to the result
That is 2,84,781  + 562,530 = 847,311

Question 8.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 16
Answer: 71,809

Explanation:
Given, 93,458 – 21,649 = 71,809
To check , we can add the subtrahend to the result
That is 71,809  + 21,649 = 93,458

Question 9.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 17
Answer:  21,388

Explanation:
Given, 78,215 – 56,827 = 21,388
To check , we can add the subtrahend to the result
That is 21,388  + 56,827 = 78,215

Question 10.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 18
Answer:  $3,945

Explanation:
Given, $18,345 – $14,400 = $3,945
To check , we can add the subtrahend to the result
That is $3,945 + $14,400 = $18,345

Question 11.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 19
Answer: 4,12,889

Explanation:
Given, 629,843 – 216,954 = 4,12,889
To check , we can add the subtrahend to the result
That is 4,12,889  + 216,954 = 629,843

Subtract. Use addition or estimation to check. Use the place-value chart to set up the problem.

Question 12.
961,344 – 345,822 = ____
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 20
Answer: 6,15,522

Explanation:

Question 13.
Do you prefer to use addition or estimation to check? Explain.
Answer: Both addition or estimation will work to check

Explanation:
For example ,
To estimate
Let  8,346 + 7,208 = 15,554
round to the nearest hundred we get
8,300 + 7,200 = 15,500
So,  15,500 is nearest to 15,554

or

To check using addition
Given, 8,845 – 627 = 8,218
To check , we can add the subtrahend to the result
That is 8,218  + 627 = 8,845

Problem Solving

Question 14.
Mathematical PRACTICE 5 Use Math Tools There are a total of 1,569 tickets for a concert. On the first day of sales, 875 tickets were sold. The following day an additional 213 tickets were sold. How many tickets are still available?
Answer: 1,842 tickets are still available

Explanation:
Given,
On the first day of sales, 875 tickets were sold.
The following day an additional 213 tickets were sold.
875 + 213 = 1,148
There are a total of 1,569 tickets for a concert.
Then, 1,569 – 1,148 = 1,842
So, 1,842 tickets are still available

Question 15.
A mountain is 29,135 feet tall. From base camp at 17,600 feet, a climber hiked 2,300 feet. How much farther does the climber have before reaching the top of the mountain?
Answer: The climber have  9,235 feet before reaching the top of the mountain

Explanation:
Given,
From base camp at 17,600 feet, a climber hiked 2,300 feet.
17,600 + 2,300 = 19,900
A mountain is 29,135 feet tall.
Then, 29,135 – 19,900 = 9,235
So, The climber have  9,235 feet before reaching the top of the mountain

Question 16.
John Adams was born in 1732 and became President in 1797. Harry S. Truman was born in 1884 and became President in 1945. Who was older when he became President?
Answer:
Given, John Adams was born in 1732 and became President in 1797.
1797 – 1732 = 65
The age of  John Adams when he became president is 65
Harry S. Truman was born in 1884 and became President in 1945.
1945 – 1884 = 61
The age of  Harry S. Truman when he became president is 61
So, John Adams  is older when he became President

HOT Problems

Question 17.
Mathematical PRACTICE 2 Use Number Sense Circle the subtraction problem that does not require regrouping. Explain.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Lesson 6 Answer Key Subtract Whole Numbers 21
Answer:

Explanation:
89,584 – 57,372 = 32, 212
Does not require regrouping.

Question 18.
? Building on the Essential Question Why is it important to line up the digits in each place-value position when subtracting?
Answer: In cases where you are subtracting two decimals that extend to different place values, it often makes sense to add extra zeros to make the two numbers line up , this makes the subtraction a bit easier to follow.

Leave a Comment

Scroll to Top