All the solutions provided in **McGraw Hill My Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 2 Check My Progress** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Check My Progress Answer Key

**Check My Progress Page No. 85-86**

**Vocabulary Check**

Question 1.

Each mouse is using a property of addition. Find each unknown. Draw lines through the maze to help each mouse find the cheese with the property that matches its addition sentence(s).

Answer: using a property of addition we can find the unknown as follows,

commutative property of addition. – The property which states that the order in which two numbers are added does not change the sum is Commutative property

identity property of addition. – For any number, zero plus that number is the number is called Identity property of addition

Associative property of addition – The property which states that the grouping of the addends does not change the sum is called Associative property.

Explanation:

56 + 13 = 69

13 + 56 = 69 ; is a commutative property of addition.

The property which states that the order in which two numbers are added does not change the sum is Commutative property

42 + 38 = 80

38 + 42 = 80 ; is a commutative property of addition .

The property which states that the order in which two numbers are added does not change the sum is Commutative property

0 + 63 = 63

78 + 0 = 78 ; identity property of addition.

For any number, zero plus that number is the number is called Identity property of addition

( 24 + 14 ) + 53 = 91

24 + ( 14 + 53 ) = 91; Associative property of addition.

The property which states that the grouping of the addends does not change the sum is called Associative property.

( 62 + 18 ) + 45 = 125

62 + ( 18 + 45 ) = 125; Associative property of addition.

The property which states that the grouping of the addends does not change the sum is called Associative property.

**Concept Check**

**Write each number.**

Question 2.

1,000 less than 49,737

Answer: 1,000 less than 49,737 is 48,737

Explanation:

1,000 less than 49,737 means subtract 1000 from the given number that is

49,737 – 1,000 = 48,737

So, 1,000 less than 49,737 is 48,737.

Question 3.

10,000 more than 53,502

Answer: 63,502

Explanation:

10,000 more than 53,502 means add 10,000 to the given number that is

53,502 – 10,000 = 63,502

So, 10,000 more than 53,502 is 63,502.

**Problem Solving**

Question 4.

Sarah and her mom are at the mall. They buy a shirt that costs $16, a belt that costs $8, and a dress that costs $22. To find the total cost, Sarah adds $16 and $8, and then adds that sum to $22. Her mom adds $16 to the sum of $8 and $22. What property of addition are they using to find the total cost? What is the total cost?

Answer: They used the Associative property of addition to find the total cost and the total cost is $46.

Explanation:

Given, a shirt that costs $16,

a belt that costs $8, and

a dress that costs $22.

Sarah adds $16 and $8, and then adds that sum to $22. which is

(16 + 8 ) + 22 = 46

Her mom adds $16 to the sum of $8 and $22. which is

16 + ( 8 + 22 ) = 46

They both used the Associative property of addition to find the total cost,

So, the total cost is $46.

Question 5.

Mr. Cleft wants to buy the following instruments for band class.

About how much money will he need to buy the instruments above?

Answer: Mr. Cleft needs $659 to buy the instruments.

Explanation:

Given, The cost of each instrument is $362 , $134, $163

By adding all the three we get the total cost , that is

362 + 134 + 163 = 659

So, Mr. Cleft needs $659 to buy the instruments.

**Test Practice**

Question 6.

Which number sentence can be used to estimate 3,401 + 8,342?

A. 3,000 + 8,000 = 11,000

B. 3,000 + 9,000 = 12,000

C. 4,000 + 8,000 = 12,000

D. 4,000 + 9,000 = 13,000

Answer: B. 3,000 + 9,000 = 12,000

Explanation:

Given, estimate 3,401 + 8,342 ,

This gives us a total of 11,743

Here option B. 3,000 + 9,000 = 12,000 will be nearest one to satisfy the given problem

3,401 + 8,342 = 11,743 , we can write approximately as 12,000

So, B. 3,000 + 9,000 = 12,000 can be used to estimate 3,401 + 8,342.

**Check My Progress Page No. 105-106**

**Vocabulary Check**

Question 1.

Help each butterfly find its flower by drawing lines to match each vocabulary word with its definition.

Answer:

**Concept Check**

**Add. Estimate to check your work.**

Question 2.

Answer: $3,618 + $2,956 = $ 6,574

Explanation:

Firstly, take the given numbers and round to the nearest,

3,618 as 3600 and 2,956 as 3000 ,

then 3600 + 2900 = 6,500

Then add the remaining 18 + 56 = 74 .

That gives us the total of 6,500 + 74 = 6,574.

So, $3,618 + $2,956 = $ 6,574

Question 3.

Answer: 36,847 + 114,268 = 51,115

Explanation:

Firstly, take the given numbers and round to the nearest,

36,847 as 36,000 and 14,268 as 14,000 ,

36,000 + 14,000 = 50,000,

Then add the remaining 847 as 800 and 268 as 200 that is 800 + 200 = 1000

The add the remaining 47 + 68 = 115

Totally we have 50,000 + 1000 + 115 = 51,115

So, 36,847 + 114,268 = 51,115

Question 4.

Answer: 529,318 + 231,937 = 7,61,255

Explanation:

Firstly, take the given numbers and round to the nearest,

529,318 as 529,000 and 231,937 as 231,000 ,

529,000 + 231,000 = 760,000,

Then add the remaining 318 as 300 and 937 as 900 that is 300 + 900 = 12,00

The add the remaining 18 + 37 = 55

Totally we have 760,000 + 12,000 + 55 = 7,61,255

So, 529,318 + 231,937 = 7,61,255.

**Subtract. Use addition or estimation to check.**

Question 5.

Answer: 5,428 – 725 = 4,703

Explanation:

To check we can add 4,703 + 725 = 5,428

Question 6.

Answer: 90,000 – 24,074 = 65,926

Explanation:

To check , we can add the subtrahend to the result

That is 65,926 + 24,074 = 90,000

Question 7.

Answer: 836,422 – 145,742 = 6,90,680

Explanation:

To check , we can add the subtrahend to the result

That is 6,90,680 + 145,742 = 836,422

**Problem Solving**

Question 8.

Jabar traveled 3,052 miles last year. His brother traveled 5,294 miles. How many miles did they travel in all?

Answer: They have travelled 8,346 miles in all together

Explanation:

Given, Jabar traveled 3,052 miles last year

His brother traveled 5,294 miles.

Then , 3,052 + 5,294 = 8,346

So, They have travelled 8,346 miles in all together

Question 9.

There were 15,292 concert tickets sold last year. There were 26,935 concert tickets sold this year. How many more tickets were sold this year than last year?

Answer: A total of 11,643 more tickets were sold this year than last year

Explanation:

Given, There were 15,292 concert tickets sold last year.

There were 26,935 concert tickets sold this year.

To get the total difference in sold out tickets, we should

26,935 – 15,292 = 11,643.

So, A total of 11,643 more tickets were sold this year than last year

Question 10.

A store wants to earn $100,000 this year. So far, they have earned $82,052. How much more money will they have to earn to meet their goal?

Answer: They have to earn $17,948 money more to meet their goal.

Explanation:

Given, A store wants to earn $100,000 this year.

So far, they have earned $82,052.

Then, $100,000 – $82,052 = $17,948

So, They have to earn $17,948 money more to meet their goal.

Question 11.

A book has 31,225 words. A shorter book has 24,893 words. How many more words does the longer book have than the shorter book?

Answer: The longer book have 6,332 more words than the shorter book.

Explanation:

Given, A book has 31,225 words.

A shorter book has 24,893 words.

Then, 31,225 – 24,893 = 6,332

So, The longer book have 6,332 more words than the shorter book.

**Test Practice**

Question 12.

Find the unknown.

24,378 + 12,489 = p

A. p = 36,867

B. p = 36,757

C. p = 12,111

D. p = 11,889

Answer: A. p = 36,867

Explanation:

Given, 24,378 + 12,489 = p

Firstly, take the given numbers and round to the nearest,

24,378 as 24,000 and 12,489 as 12,000 ,

24,000 + 12,000 = 36,000,

Then add the remaining 378 as 300 and 489 as 400 that is 300 + 400 = 700

The add the remaining 78 + 89 = 167

Totally we have 36,000 + 700 + 167 = 36,867

So, p = 36,867