McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 Answer Key Measure Area

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 13 Lesson 4 Measure Area will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 4 Answer Key Chapter 13 Lesson 4 Measure Area

You know that area is the number of square units needed to cover a region or figure without any overlap.

Math in My World

Example 1

The Perez family wants to put the sandbox shown in their backyard. What is the area of the sandbox?
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 Answer Key Measure Area 1
One Way:
Count unit squares.
Tile the rectangle with unit squares. Each unit square has an area of one square foot.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 Answer Key Measure Area 2
There are ______________ unit squares.
There are ______________ square feet.

Another Way:
Multiply.
Multiply the length times the width to find the area.
A = length × width
A = l × w
A = 10 feet × 5 feet
A = ___________ square feet
So, the area of the sandbox is _____________ square feet.
Answer: Given that, the rectangular sandbox.
The length of the box is 10 ft and the width is 5 ft.
We are using two ways, to find the area.
One way,
Count the length and width of unit squares and multiply them.
So, there are  5 x 10 unit squares.
There are 50 square feet.

Another way:
Using the formula way,
The area of a rectangle formula is l x w
Area = 10 ft x 5 ft
A = 50 square feet
So, the area of the rectangular sandbox is 50 square feet.

Example 2

The area and the measure of one side of the square are given. Find the measure of the missing side.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 Answer Key Measure Area 3
A = s × s Write the formula.
64 = 8 × s
Think: 8 times what number equals 64?
s = _____________ meters
The measure of the missing side is _____________ meters.

Answer: S = 8 meters.
Explanation: Given the square, the one side of a square is 8m.
The square has equal sides.
Now, find the area of a square.
The formula for the area of a square is s x s.
A = 8 x 8 = 64 sq . m
We get the given area value.
So, the missing measure of the missing side is 8 meters.

Talk Math

Describe two ways to find the area of a square.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 Answer Key Measure Area 4
Answer:
One Way:
Count unit squares.
Tile the rectangle with unit squares. Each unit square has an area of one square foot.

Another Way:
Multiply.
Multiply the length times the width to find the area.
A = length × width
A = l × w

Guided Practice

Find the area of each square or rectangle.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 Answer Key Measure Area 5
A = ______________
Answer: A= 8 x 4 = 32 sq.units
Explanation: Given the rectangle figure,
The figure consists of a length is 8 units and width is 4 units.
Now, find the area of a rectangle.
The area of a rectangle formula is, l x w
So, A = 8 x 4 = 32 sq.units

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 Answer Key Measure Area 6
A = ______________
Answer: 9 square yd
Explanation: Given the square figure, with side is 3 yd.
We will find the area of the square.
The area of a square formula is, s x s
So, A = 3 x 3 = 9 square yard.

McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 My Homework Answer Key

Practice

Find the area of each figure.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 Answer Key Measure Area 7
A = _____________ square millimeters
Answer: 28 square millimeters
Explanation: Given the figure,
The figure is rectangular in shape.
The length and width of the rectangle are 7mm and 4 mm.
We need to find the area of a rectangle.
The formula for the area of a rectangle is, l x w
A = 7 x 4 = 28 sq.mm

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 Answer Key Measure Area 8
A = _____________ square units
Answer: A = 4 Square units
Explanation: Given the square figure,
The side of a square is 2 units.
Now, find the area of a square.
The Area of a square formula is, s x s
A = 2 x 2 = 4 sq. units

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 Answer Key Measure Area 9
A = _____________ square units
Answer: A = 15 square units.
Explanation: The given rectangle figure consists of 5 units and 3 units.
We will find the area of a rectangle.
The Area of a rectangle formula is, l x w
A = 5 x 3 = 15 sq.units.

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 Answer Key Measure Area 10
A = _____________ square units
Answer: A = 25 square units
Explanation: Given the square figure, the side of a square is 5 units.
Now, find the area of a square.
The area of a square formula is, s x s
A = 5 x 5 = 25 sq. units.

Problem Solving

Question 5.
Mathematical PRACTICE Justify Conclusions One side of a square is 10 units. Which is greater, the number of square units for the area of the square or the number of units for the perimeter? Explain.
Answer: The area of a square will be greater.
Explanation: Given that one side of a square is 10 units.
We will find the area of a square and the perimeter of a square.
The formula for the area of the square is, s x s
A = 10 x 10 = 100 square units.
Now, find the perimeter of a square.
The perimeter of a square is, 4s = 4 x 10 = 40 units.
Comparing the area and perimeter of a square. The area of a square is greater.

Question 6.
Eric created a rectangular patio using 1-foot square paving stones, which are sold in batches by the dozen. The patio measures 7 feet by 8 feet. How many batches of paving stones did Eric need? (Hint: 1 dozen = 12)
Answer: Eric needs 5 Batches of paving stones.
Explanation: Given that, the patio measures are 7 ft and 8ft.
Eric creates a rectangular patio using 1-foot square paving stones.
Now, we will find how many batches of paving stones are needed.
First, multiply 8 and 7 we get the needed stones.
So, 8 x 7 = 56 stones.
The paving stones are sold in batches by the dozen. (1 dozen  = 12)
We need to find how many times 12 goes into 56.
But, the 12 cannot go into 56 evenly, so12 x 5=60 which will be more than enough stones for Eric’s patio.
Therefore, Eric needs 5 batches of paving stones for his patio.

Test Practice

Question 7.
What is the perimeter of the rectangle?
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 13 Lesson 4 Answer Key Measure Area 11
(A) 22 inches
(B) 24 inches
(C) 26 inches
(D) 28 inches
Answer: (A) 22 inches
Explanation: Given the length of the rectangle is 6 in and the area is 30 sq. in.
Now, we will find the perimeter of the rectangle.
The perimeter of a rectangle formula is 2(l+w)
So, we will find the width value.
The area of a rectangle is l x w
A = l x w
30 = 6 x w
30/6 = w
width = 5
The perimeter of a rectangle is, 2(l+w)
P = 2(6+5) = 2(11)
The perimeter of a rectangle is 22 inches.
So, option C is correct.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top