McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Review Answer Key

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 7 Review will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Review Answer Key

Vocabulary Check

Use the word bank below to complete each clue.
decompose Identity Property of Multiplication
inverse operations known fact Zero Property of Multiplication

Question 1.
The ____ says that when any number is multiplied by 1, the product is that number.
Answer:
The Identity property of Multiplication says that when any number is multiplied by 1, the product is that number.

Question 2.
A ____ is a fact you have memorized.
Answer:
A known fact is a fact you have memorized.

Question 3.
Multiplication and division are ________ because they undo each other.
Answer:
Multiplication and division are the inverse operation because they undo each other.

Question 4.
____ means to take a number apart.
Answer:
The decompose means to take a number apart.

Question 5.
The ____ says that when you multiply a number by 0, the product is zero.
Answer:
The Zero Property of Multiplication says that when you multiply a number by 0, the product is zero.

Concept Check

Algebra Use a related multiplication fact to find the unknown.

Question 6.
16 ÷ 4 = McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Review Answer Key 1
4 × McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Review Answer Key 1 = 16
The unknown is ___.
Answer:
16 divided by 4 equal 4.
16 ÷ 4 = 4.
Multiplication of 4 with 4 then you get 16.
4 x 4 = 16.
The unknown is 4.

Question 7.
24 ÷ 3 = McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Review Answer Key 1
3 × McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Review Answer Key 1 = 24
The unknown is ___.
Answer:
24 divided by 3 equal to 8
24 ÷ 3 = 8.
Multiplication of 3 with 8 then you get 24.
3 x 8 = 24.
The unknown is 8.

Question 8.
20 ÷ 4 = McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Review Answer Key 1
4 × McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Review Answer Key 1 = 20
The unknown is ___.
Answer:
20  divided by 4 equal to 5
20 ÷ 4 = 5.
Multiplication of 4 with 5 then you get 20.
4 x 5 = 20.
The unknown is 5

Use counters to model a known fact that will help you find the first product. Draw the model two times.

Question 9.
6 × 6 = ____
Known fact:
____ × _____
Double the product:
____ + ____ = ____
Answer:
Multiplication of 6 with 6 then you get 36.
6 x 6 = 36.
Know fact is 6 x 6 = 36
36 is the product.
Double the product is 36 + 36 = 72.

Question 10.
7 × 4 = ____
Known fact:
____ × _____
Double the product:
____ + ____ = ____
Answer:
Multiplication of 7 with 4 then you get 28.
7 x 4 = 28.
The Known fact is 7 x 4 = 28.
28 is the product.
Double the product is 28 + 28 = 56.

Algebra Find each unknown. Double a known fact.

Question 11.
7 × 6 = McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Review Answer Key 1
The unknown is ____.
Answer:
Multiplication of 7 with 6 then you get 42.
7 x 6 = 42.
The unknown is 42.

Question 12.
9 × 4 = McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Review Answer Key 1
The unknown is ____.
Answer:
Multiplication of 9 with 4 then you get 36.
9 x 4 = 36.
The unknown is 36.

Write an addition sentence to help find each product.

Question 13.
6 × 1 = ____
1 + 1 + ___ + ___ + ___ + ___ = _____
Answer:
Multiplication of 6 with 1 then you get 6.
6 x 1 = 6.
The additional sentence is
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 6.

Question 14.
7 × 1 = ____
1 + 1 + 1 + ___ + ___ + ___ + ____ = ____
Answer:
Multiplication of 7 with 1 then you get 7.
7 x 1 = 7.
The additional sentence is
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 7.

Use the Zero Property of Multiplication to find each product.

Question 15.
7 × 0 = ____
Answer:
In the zero property of multiplication any number multiplied by 0 then you get 0.
Multiplication of 7 with 0 then you get 0.
7 x 0 = 0.

Question 16.
9 × 0 = ___
Answer:
In the zero property of multiplication any number multiplied by 0 then you get 0.
Multiplication of 9 with 0 then you get 0.
9 x 0 = 0.

Question 17.
6 × 0 = ___
Answer:
In the zero property of multiplication any number multiplied by 0 then you get 0.
Multiplication of 6 with 0 then you get 0.
6 x 0 = 0.

Write a division sentence as an example of each division rule.

Question 18.
When a number is divided by 1, the quotient is that number. _____
Answer:
As per the division rule when a number is divided by 1, the quotient is that number itself.
Example is 6 ÷ 1 = 6.

Question 19.
When a number is divided by itself, the quotient is 1. _____
Answer:
As per the division rule when a number is divided by itself, the quotient is 1.
For example 6 ÷ 6 = 1.

Question 20.
When 0 is divided by a nonzero number, the quotient is 0. ____
Answer:
As per the division rule when 0 is divided by a nonzero number, the quotient is 0.
For example 0 ÷ 6 = 0.

Problem Solving

Question 21.
There are a total of 12 slices of pizza. Each pizza is cut into 4 slices. How many pizzas are there? Write a number sentence to solve.
Answer:
Given that,
The total number of pizza slices is 12.
Each pizza is cut into 4 slices.
The number of pizzas is 12 ÷ 4 = 3.
Therefore the number of pizzas is 3.
The number sentence is 12 ÷ 4 = 3.

Question 22.
A van has 4 rows of seats, and each row holds 3 people. How many people can the van hold? Write a number sentence to solve.
Answer:
Given that,
A van has 4 rows of seats.
Each row holds 3 people.
The number of people that the van holds is 4 x 3 = 12.
The number sentence is 4 x 3 = 12.
Therefore the number of people in the van is 12.

Question 23.
Mika rides his bike 3 miles each way to his friend’s house. He leaves his house at 4 P.M. How many miles does he ride his bike there and back? What information is extra?
Answer:
Given that,
Mika rides his bike 3 miles each way to his friend’s house.
The number of miles he rides his bike there and back is 3 + 3 = 6 miles.
The extra information is He leaves his house at 4 P.M.

Question 24.
Four campers divide 24 large marshmallows. Each s’more uses 2 marshmallows. How many s’mores can each camper have?
Answer:
Given that,
Four campers divide 24 large marshmallows.
The number of marshmallows in 1 camper is 24 ÷ 4 = 6.
Each s’more uses 2 marshmallows.
The number of s’mores each camper can have is 6 ÷ 2 = 3.
Therefore the s’mores each camper can have is 3.

Test Practice

Question 25.
Mr. Thompson bought 3 of the same item. He paid a total of $21. Which item did he buy?
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Review Answer Key 3
Answer:
Given that,
Mr. Thompson bought 3 of the same item.
He paid a total of $21
He buys the Option B item.
Because $7 x 3 = $21.
Option B is the correct answer.

Reflect

Use what you learned about multiplication and division to complete the graphic organizer.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Review Answer Key 4
Reflect on the ESSENTIAL QUESTION ? Write your answer below.

Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-7-Review-Answer-Key-4

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top