All the solutions provided in **McGraw Hill Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 6 Lesson 6 Problem-Solving Investigation: Look for a Pattern**Â will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 3 Answer Key Chapter 6 Lesson 6 Problem-Solving Investigation: Look for a Pattern

**Learn the Strategy**

In the first row of her tile pattern, Christina uses 2 tiles. She uses 4 tiles in the second row, 8 tiles in the third row, and 16 tiles in the fourth row. If she continues the pattern, how many tiles will be in the sixth row?

1. Understand

What facts do you know?

There will be ____ tiles in the first row, ____ in the second row, ___ in the third row, and ___ tiles in the fourth row.

What do you need to find?

The number of tiles that will be in row ____.

2. Plan

I will make a table for the information. Then I will look for a pattern.

3. Solve

Put the information in a table. Look for a pattern. The numbers double. Now I can continue the pattern. There will be tiles in the sixth row.

4. Check.

Does your answer make sense? Explain.

Answer:

There will be 2 tiles in the first row 4 in the second row 8Â in the third row and 16 tiles in the fourth row.

If she continues the same patten the 6th row is

First row is 2

In the second row 2 + 2 = 4

In the third row 4 + 4 = 8

In the fourth row 8 + 8 = 16

In the the fifth 16 + 16 = 32

In the sixth row 32 + 32 = 64

The number of tiles that will be in row 6th is 64.

**Practice the Strategy**

Jacy mows lawns every other day. He earns $5 the first day. After that, he earns $1 more than the day before. If he starts moving on the first day of the month, how much money will he earn the 9th day of the month?

1. Understand

What facts do you know?

___________________

What do you need to find?

___________________

2. Plan

3. Solve

4. Check

Does your answer make sense? Explain.

Answer:

Given that,

He earns $5 the first day.

After that, he earns $1 more than the day before.

If he starts earning from first day of the month.

The money that he earn on 9th day of the month is

The total number of days are 9.

On the first day he get $5.

On the second day he earn is $5 + $1 = $6.

On the third day he earn is $6 + $1 = $7.

On the fourth day he earn is $7 + $1 = $8.

On the fifth day he earn is $8 + $1 = $9.

On the sixth day he earn is $9 + $1 = $10.

On the seventh day he earn is $10 + $1 = $11.

On the eight day he earn is $11 + $1 = $12.

**Apply the Strategy**

**Solve each problem by looking for a pattern.**

Question 1.

A collection of bears is shown. If there are 3 more rows, how many bears are there in all? Identify the pattern.

Answer:

Given that,

One row has 1 bear.

If the row increases then the bear also increases.

There are 4 rows.

If the 3 rows increases then the total number of rows are 7.

Therefore there are 7 bears in the 7th row.

Question 2.

**Mathematical PRACTICE 8 Look for a Pattern** Yutaka is planting 15 flowers. He uses a pattern of 1 daisy and then 2 tulips. If the pattern continues, how many tulips will he use? Explain.

Answer:

Given that,

Yutaka is planting 15 flowers.

He uses a pattern of 1 daisy and then 2 tulips.

Here the Tulips is double the Daisies

So if the patten continues the total number of Tulips is 2 + 4 + 6 + 8 + 10 = 30.

Therefore the total number of Tulips are 30.

**Review the Strategies**

Use any strategy to solve each problem.

- Use an estimate or exact answer.
- Make a table.
- Look for a pattern.
- Use models.

**For Exercises 3-5, use the sign shown.**

Question 3.

Julius spent 70âŠ„ on sunflower seeds. How many packages did he buy?

Answer:

Given that,

Julius spent 70âŠ„ on sunflower seeds.

The cost of the sunflower seeds is 10 cents per package.

The number of packages that Julius is 70/10 = 7 packages.

Therefore the number of packages are 7.

Question 4.

How much did Neila pay for 1 yogurt?

Answer:

Given that,

The cost of the 2 yogurt is 80 cents.

The cost of 1 yogurt is 80 cents/2 = 40 cents.

Therefore Neila pay for 1 yogurt is 40 cents.

Question 5.

How much would it cost to buy 1 of everything, including 1 piece of dried fruit?

Answer:

Given that,

The cost of the sunflower seeds is 10 cents per package.

The cost of 10 pieces of dried fruit is 50 cents.

The cost of 1 piece of dried fruit id 50/10 = 5 cents.

The cost of each juice is 20 cents.

The cost of the 2 yogurt is 80 cents.

The cost of 1 yogurt is 80 cents/2 = 40 cents.

The cost to buy 1 of everything, including 1 piece of dried fruit is 10 cents + 5 cents + 20 cents + 40 cents = 75 cents.

Therefore the cost of every thing is 75 cents.

Question 6.

Orion collected 40 comic books. He keeps 10 comic books for himself and divides the rest equally among his 5 friends. How many comic books does each friend get?

Answer:

Given that,

Orion collected 40 comic books.

He keep 10 comic books with him.

Know the number of comic books with her is 40 – 10 = 30 comic books.

He divided 30 books with 5 friends.

The number of books per each person is 30/5 = 6 books.

Therefore the number of books per each friend is 6.

Question 7.

**Mathematical PRACTICE 5 Use Math Tools** The amount of light given off by a light bulb is measured in lumens. Each of the 2 light bulbs in Hudson’s room gives 1,585 lumens of light. Together, about how many lumens do both light bulbs give off?

Answer:

Given that,

Each of the 2 light bulbs in Hudson’s room gives 1,585 lumens of light.

It means 1 bulb gives 1,585 lumens.

For the 2 light bulbs is 1,585 + 1,585 = 3170 lumens.

Therefore the number of lumens for both light bulbs give off is 3170 lumens.

### McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 6 Lesson 6 My Homework Answer Key

**Problem Solving**

**Solve each problem by looking for a pattern.**

Question 1.

Adam is lining up his toy train cars. If he continues this color pattern, what color will the 18th car be?

Answer:

Given that,

The total number of train cars are 8.

If the same pattern continues

The 9 car is in red color.

The 10 car is red color.

The 11 car is black color.

The 12 car is green color.

The 13 car is red color.

The 14 car is red color.

The 15 car is black color.

The 16 car is green color.

The 17 car is red color.

The 18 car is red color.

Therefore the 18th color car be red color.

Question 2.

Marissa delivers newspapers on Highview Drive. The first house number is 950, the next is 940, and the third is 930. If the pattern continues, what will the next house number be?

Answer:

Given that,

Marissa delivers newspapers on Highview Drive.

The first house number is 950.

The next house number is 940.

The third house number is 930.

The difference of the house numbers is

950 – 940 = 10.

940 – 930 = 10.

930 – 920 = 10.

Therefore the next house number is 920.

Question 3.

Kyle is training for a bike race. He rides 5 miles one day, 10 miles the next day, and 15 miles the third day. If Kyle repeats this schedule, what is the ‘ total distance he will have ridden after 5 days?

Answer:

Given that,

He rides 5 miles on one day.

On the next day he rides 10 miles.

On the third day he rides 15 miles.

Here the 5 miles are increasing for one day.

If he continues the same patten

The fourth day he drives is 20 miles.

The fifth day he drives is 25 miles.

Therefore the total distance that the Kyle ridden after 5 days is 25 miles.

Question 4.

The Hornets basketball team won their first game by 18 points, their second game by 15 points, and their third game by 12 points. If the pattern continues, by how many points will they win their fifth game?

Answer:

Given that,

The Hornets basketball team won their first game by 18 points.

On the second day they won 15 points.

On the third day they won 12 points.

If the patten continues

The fourth day they won is 18 points.

The fifth day they won is 15 points.

Therefore the number of points they win their fifth game is 15 points.

Question 5.

Darcy wears brown pants to work one day, blue pants the next day, and a skirt on the third day.

If this pattern continues every three days, what will she wear to work on the seventh day?

Answer:

Given that,

Darcy wears brown pants to work one day.

He wear blue pant on the next day.

He wear skirt on the third day.

If the patten continues for every three days is.

On the fourth day he won is brown

On the fifth day he won is blue.

On the sixth day he won is skirt.

On the seventh day he won is brown.

Therefore she wear to work on the seventh day is brown.