All the solutions provided in **McGraw Hill Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 6 Lesson 4 Multiply by 5** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 3 Answer Key Chapter 6 Lesson 4 Multiply by 5

**Math in My World**

Example 1

Leandro has 7 nickels. How much money does he have?

One nickel equals 5⊄. Skip count by fives to find 7 × 5⊄.

7 nickels is ____ ⊄. 7 × 5⊄ = ____ ⊄

So, Leandro has ____ ⊄

Notice the pattern in the products.

Extend the pattern.

4 × 5 = ____

5 × ____ = ____

6 × ____ = ____

7 × ____ = ____

Answer:

Given that,

Leandro has 7 nickels.

One nickel equals 5 cents.

7 nickels = 7 x 5 = 35 cents.

So, Leandro has 35 cents.

The patten is

0 x 5 = 0.

1 x 5 = 5.

2 x 5 = 10.

3 x 5 = 15.

4 x 5 = 20.

5 x 5 = 25.

6 x 5 = 30.

7 x 5 = 35.

**Helpful Hint**

When you multiply by 5, the product will end in 0 or 5.

Example 2

A watermelon patch has 6 rows of watermelons. Each row has 5 watermelons. How many watermelons are in the farmer’s patch? Write a multiplication sentence with a symbol for the unknown.

6 × 5 = 4 ← unknown

1. Draw an array with 6 rows.

2. Use the Commutative Property to draw another array with 5 rows.

There are ___ rows of ____.

So, 6 × 5 = ____

The unknown is ____

There are _____ watermelons in the farmer’s patch

There are ___ rows of ____.

So, 5 × 6 = ____

The unknown is ____

Answer:

The array of 6 rows of 5 is

There are 6 rows of 5.

So, 6 × 5 = 30

The unknown is 30

There are 30 watermelons in the farmer’s patch

The array of 5 rows of 6 is

There are 5 rows of 6.

So, 5 × 6 = 30

The unknown is 30.

**Talk Math**

Explain why the 5s facts might be easier to remember than other facts.

Answer:

The 5s facts might be easier to remember than other facts. Because in the clock between the every number it is 5s. So, 5s is easy to remember.

**Guided Practice**

**Skip count by fives to find each product. Draw lines to match.**

Answer:

**Independent Practice**

**Write an addition sentence to help find each product.**

Question 5.

2 × 5 = ____

5 + ___ = ____

Answer:

Multiply 2 with 5 then you get 10.

2 x 5 = 10.

5 + 5 = 10.

Question 6.

3 × 5 = ____

5 + ___ + ___ = ____

Answer:

Multiply 3 with 5 then you get 15.

3 x 5 = 15.

5 + 5 + 5 = 15.

Question 7.

7 × 5 = ____

Answer:

Multiply 7 with 5 then you get 35.

7 x 5 = 35.

5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 35.

Question 8.

8 × 5 = ____

Answer:

Multiply 8 with 5 then you get 40.

8 x 5 = 40.

5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 40.

Question 9.

5 × 5 = ____

Answer:

Multiply 5 with 5 then you get 25.

5 x 5 = 25.

5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 25.

Question 10.

9 × 5 = ___

Answer:

Multiply 9 with 5 then you get 45.

9 x 5 = 45

5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 45.

**Draw an array for each. Then write a multiplication sentence.**

Question 11.

7 rows of 5

7 × ___ = ____

Answer:

The array of 7 rows of 5 is

Multiply 7 with 5 then you get 35.

7 x 5 = 35.

Question 12.

3 rows of 5

___ × ___ = ____

Answer:

The array of 3 rows of 5 is

3 x 5 = 15.

Multiply 3 with 5 then you get 15.

Question 13.

4 rows of 5

____ × ___ = ____

Answer:

The array of 4 rows of 5 is

4 x 5 = 20.

Multiply 4 with 5 then you get 20.

**Algebra Find each unknown. Use the Commutative Property.**

Question 14.

× 6 = 30

6 × = 30

The unknown is ___.

Answer:

Multiply 5 with 6 then you get 30.

Multiply 6 with 5 then you get 30.

5 x 6 = 30.

6 x 5 = 30.

The unknown is 5.

Question 15.

5 × = 10

× 5 = 10

The unknown is ___.

Answer:

Multiply 5 with 2 then you get 10.

Multiply 2 with 5 then you get 10.

5 x 2 = 10.

2 x 5 = 10.

The unknow is 2.

Question 16.

9 × 5 =

5 × 9 =

The unknown is ___.

Answer:

Multiply 9 with 5 then you get 45.

Multiply 5 with 9 then you get 45.

9 x 5 = 45.

5 x 9 = 45.

The unknow is 45.

**Problem Solving**

Question 17.

Kai, Lakita, and Maxwell collected acorns. If each gets 5 acorns, how many acorns did they collect? Explain.

Answer:

Given that,

Kai, Lakita, and Maxwell collected acorns. If each gets 5 acorns.

The number of persons are 3.

So, 5 + 5 + 5 = 15.

or

3 x 5 = 15.

Therefore they collected 15 acorns.

Question 18.

**Mathematical PRACTICE 6 Explain to a Friend** A sunflower costs $6. Evelyn wants to buy 2. Does she have enough money if she has three $5 bills? Explain.

Answer:

Given that,

The cost of the sunflower is $6.

She has three $5 bills it means $5 + $5 + $5 = $15.

Evelyn wants to buy 2 sunflowers.

The cost of 2 sunflowers are 2 x $6 = $12.

Therefore Evelyn has enough money to buy the sunflowers.

Question 19.

There are 82 members in a band. Part of the band divides into 9 equal groups of 5. How many members are not in a group of 5?

Answer:

Given that,

There are 82 members in a band.

The band divides into 9 equal groups of 5.

The members in a group of 5 are 9 x 5 = 45.

The members not in a group are 82 – 45 = 37.

Therefore there are 37 members not in a group.

**HOT problems**

Question 20.

**Mathematical PRACTICE 2 Reason** Circle the strategy that will not help you find 6 × 5. Explain.

Answer:

array means the arrangements of objects or pictures of numbers in rows and columns.

6 x 5 means the 6 rows of 5 it is an array.

Question 21.

**? Building on the Essential Question** What do you notice about all the products of 5? Use the multiplication table if needed.

Answer:

The all the product of 5 have the same difference it is 5.

The multiplication table of 5 is

5 x 1 = 5.

5 x 2 = 10.

5 x 3 = 15.

5 x 4 = 20.

5 x 5 = 25.

5 x 6 = 30.

5 x 7 = 35.

5 x 8 = 40.

5 x 9 = 45.

5 x 10 = 50.

### McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 6 Lesson 4 My Homework Answer Key

**Practice**

**Write an addition sentence to help find each product.**

Question 1.

3 × 5 = ___

Answer:

3 x 5 = 15.

The addition sentence is 5 + 5 + 5 = 15.

Question 2.

8 × 5 = ___

Answer:

8 x 5 = 40.

The addition sentence is 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 40.

Question 3.

5 × 5 = ____

Answer:

5 x 5 = 25.

The addition sentence is 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 25.

**Write a multiplication sentence for each array.**

Question 4.

1 row of 5

Answer:

1 row of 5 is 1 x 5 = 5.

Multiply 1 with 5 then you get 5.

Question 5.

5 rows of 4

Answer:

5 rows of 4 is 5 x 4 = 20.

Multiply 5 with 4 then you get 20.

Question 6.

5 rows of 9

Answer:

5 rows of 9 is 5 x 9 = 45.

Multiply 5 with 9 then you get 45.

**Problem Solving**

Question 7.

Each pair of tennis shoes costs $25. If Andrea has four $5-bills, does she have enough money to buy one pair? Write a number sentence. Then solve.

Answer:

Given that,

Each pair of tennis shoes costs $25.

If Andrea has four $5-bills. It means $5 + $5 + $5 + $5 = $20.

$25 – $20 = $5.

Therefore she don’t have enough money to buy one pair.

Question 8.

For each balloon game you win at the fair, you get 5 tickets. Jamal won 9 balloon games. Gary won 6 balloon games. Do they have enough tickets altogether for a prize that is worth 100 tickets? Explain.

Answer:

Given that,

Each balloon = 5 tickets.

Jamal won 9 balloons. It means 9 x 5 = 45 tickets.

Gary won 6 balloons. It means 6 x 5 = 30 tickets.

The total tickets they won are 30 + 45 = 75 tickets.

The prize worth is 100 tickets.

Therefore they have no enough tickets.

Question 9.

**Mathematical PRACTICE 1 Make Sense of Problems** For a craft, each student will need 5 rubber bands. There are 8 students. Rubber bands come in bags of 9. How many bags will be needed? How many rubber bands will be left over?

Answer:

Given that,

Each student will need 5 rubber bands.

There are 8 students.

The needed rubber band bags are 8.

Rubber bands come in bags of 9.

Therefore are are 1 rubber band will left over.

**Test Practice**

Question 10.

Shawn has 4 nickels. How many walnuts can he buy if he spends all 4 nickels?

A. 1 walnut

B. 4 walnuts

C. 5 walnuts

D. 20 walnuts

Answer:

Given that,

Shawn has 4 nickels.

1 nickel equal to 5 cents.

4 x 5 = 20 cents.

The cost of each walnut is 5 cent.

So, Shawn can buy 4 walnuts.

Option B is the correct answer.