McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 5 Review Answer Key

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 5 Review will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 3 Chapter 5 Review Answer Key

Vocabulary Check

Use the word bank to complete each sentence.

array divide fact family inverse operations
partition related facts repeated subtraction

Question 1.
_____ are a set of basic facts using the same three numbers.
Answer:
Family fact

Explanation:
Family fact are a set of basic facts using the same three numbers.

Question 2.
An arrangement of objects into equal rows and equal columns is a(n) ____.
Answer:
An array

Explanation:
An arrangement of objects into equal rows and equal columns is an array.

Question 3.
A way to divide by sharing one object at a time until all the objects are gone is to _____
Answer:
partition-related facts.

Explanation:
A way to divide by sharing one object at a time until all the objects are gone is to partition related facts.

Question 4.
To ______ means to separate a number into equal groups, to find the number of groups, or find the number in each group.
Answer:
Divide

Explanation:
To divide means to separate a number into equal groups, to find the number of groups, or find the number in each group.

Question 5.
_____ is a way to subtract the same number over and over again until you reach 0.
Answer:
Repeated subtraction

Explanation:
Repeated subtraction is a way to subtract the same number over and over again until you reach 0.

Question 6.
Operations that are related are ____ because they undo each other.
Answer:
inverse operations

Explanation:
Operations that are related are inverse operations because they undo each other.

Question 7.
3 × 5 = 15, 5 × 3 = 15, 15 ÷ 5 = 3, and 15 ÷ 3 = 5 are the facts in the 3, 5, 15 _____.
Answer:

Question 8.
Write a division sentence in the space below. Label the dividend, divisor, and quotient.
Answer:
18 ÷ 9 =2

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-5-Review-Answer-Key-1

Concept Check

Use counters to find how many are in each group.

Question 9.
14 counters
2 equal groups
____ ÷ ____ = _____
____ in each group
Answer:
14 ÷ 2 = 7 in each group

Explanation:
Given,
14 counters
2 equal groups
14 ÷ 2 = 7
7 in each group.

Question 10.
25 counters
5 equal groups
____ ÷ ____ = _____
____ in each group
Answer:
5 in each group.

Explanation:
25 counters
5 equal groups
25 ÷ 5 = 5
5 in each group.

Use repeated subtraction to divide.

Question 11.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 5 Review Answer Key 1
Answer:
2

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-5-Review-Answer-Key-2
First subtract equal groups of 2 repeatedly until you get to zero.
For 12 ÷ 6 = 2 start from 12.
You subtracted groups of three 2 times.

Question 12.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 5 Review Answer Key 2
Answer:
5

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-5-Review-Answer-Key-3
First subtract equal groups of 5 repeatedly until you get to zero.
For 20 ÷ 4 = 5 start from 20.
You subtracted groups of three 5 times.

Write the fact family for each set of numbers.

Question 13.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 5 Review Answer Key 3
Answer:
Equal groups.

Explanation:
The same amount of items will be there in equal groups. Therefore the figure has an equal group.

Question 14.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 5 Review Answer Key 4
Answer:
Division Sentence.

Explanation:
Division sentence contains three numbers, a division sign and an equal sign.

Write the fact family for each set of numbers.

Question 15.
4, 7, 28
Answer:
Multiplication and Division family fact.

Explanation:
4 times 7 = 28
7 times 4 = 28
28 divided by 7 = 4
28 divided by 4 = 7

Question 16.
3, 9, 27
Answer:
Multiplication and Division of family fact

Explanation:
3 × 9 = 27
9 × 3 = 27
27 divided by 9 = 3
27 divided by 3 = 9

Problem Solving

Question 17.
Brandon’s dentist gave him 12 toothbrushes. Brandon wants to share them equally among himself and his 2 friends. How many toothbrushes will each person get? Write a division sentence.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 5 Review Answer Key 5
Answer:
12 ÷ 3 = 4 toothbrushes.

Explanation:
Given,
No of toothbrushes = 12
Brandon shared them equally with himself and his friends = 3
12 ÷ 3 = 4 toothbrushes
Therefore each person gets 4 toothbrushes.

Question 18.
A teacher has 24 pencils. She keeps 4 and shares the others equally with 5 students. How many pencils did each student get?
Answer:
20 ÷ 5 = 4 pencils

Explanation:
Given,
No of pencils Teacher has = 24 pencils
Teacher kept = 4 pencils
So no of the pencils left are 24 – 4 = 20
The teacher shared an equal no of pencils with 5 students.
20 ÷ 5 = 4 pencils
Therefore each student needs 4 pencils.

Question 19.
Circle the number sentence that does not belong. Explain. Then write the missing number sentence.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 5 Review Answer Key 6
Answer:
18 ÷ 2 = 9 is the sentence that does not belong here.

Explanation:
The number of sentence that does not belong is 18 ÷ 2 = 9.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-5-Review-Answer-Key-6
3 × 6 = 18
6 × 3 = 18
18 ÷ 3 = 6
18 ÷ 6 = 3

Test Practice

Question 20.
Harper saved $30 from mowing lawns April through September. She saved an equal amount each month. How much money did Harper save each month?
A. $5
B. $6
C. $8
D. $10
Answer:
$5

Explanation:
Given,
Harper saved from mowing lawns April through September = $30
she saved an equal amount each month
From April to September means = 6
$30 ÷ 6 = $5
The amount of money harper saved each month is $5.

Reflect

Use what you learned about division to complete the graphic organizer.

McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 5 Review Answer Key 6

Reflect on the ESSENTIAL QUESTION? Write your answer below.
Answer:
The number of sentence that does not belong is 18 ÷ 2 = 9.

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-5-Review-Answer-Key-6-1
It is called a multiplication and division fact family.
3 × 6 = 18
6 × 3 = 18
18 ÷ 3 = 6
18 ÷ 6 = 3

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top