All the solutions provided in **McGraw Hill Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 5 Lesson 6 Problem-Solving Investigation: Use Models** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 3 Answer Key Chapter 5 Lesson 6 Problem-Solving Investigation: Use Models

**Learn the Strategy**

Mia has 18 items that need to be split evenly among 3 welcome baskets. How many items will Mia put in each basket?

1. Understand

What facts do you know?

____ items need to be split evenly among ___ baskets

What do you need to find?

the number of _____

Answer:

18 items, 3 baskets.

We need to find the no of items Mia put in each basket.

The number of items is 6.

Explanation:

The facts we know are

Mia has 18 items

No of welcome baskets = 3

To find: How many items will Mia put in each basket?

2. Plan

I will make a model to find _____

Answer:

The plan is how to find the number of items Mia put in each basket.

Explanation:

I will make a model to find the number of items.

18 ÷ 6 = 3 items

3. Solve

I will use counters to model the problem by placing ____ counter at a time in each group. The model shows that 18 ÷ 3 = ___.

So, Mia will fill each basket with ____ items.

Answer:

6 counters, 6

Mia will fill each basket with 6 items.

Explanation:

I will use counters to model the problem by placing 6 counters at a time in each group. The model shows that 18 ÷ 3 = 6.

So, Mia will fill each basket with 6 items.

4. Check

Does your answer make sense? Explain.

Answer:

Yes, the answer is reasonable.

Explanation:

We need to divide the no of counters by the number of items.

18 18 ÷ 6 = 3 items.

Hence the answer is reasonable.

**Practice the Strategy**

A veterinarian helped 20 pets from Monday to Friday. She helped an equal number of pets each day. How many pets did she help each day?

1. Understand

What facts do you know?

________________

________________

Answer:

No of the pets a veterinarian helped from Monday to Friday is 20.

She helped an equal number of pets each day.

What do you need to find?

________________

Answer:

We need to find out how many pets did she help each day.

2. Plan

________________

Answer:

The plan is to find out how many pets she helps each day. We can find that by dividing the given number of pets by the number of days.

3. Solve

Answer:

Given,

No of the pets a veterinarian helped from Monday to Friday is 20.

No of days = 4

20 ÷ 4 = 5

Hence the answer is 5 pets.

4. Check

Does your answer make sense? Explain.

________________

________________

Answer:

Yes, the answer makes sense.

Explanation:

The plan is to find out how many pets she helps each day.

We need to divide the given number of pets by the number of days.

Then we will get the answer as we solved.

20 ÷ 4 = 5 pets.

Hence the answer is reasonable.

**Apply the Strategy**

**Solve each problem by using a model.**

Question 1.

**Mathematical PRACTICE 5 Use Math Tools** Jill has 27 blocks. She wants to divide them equally into the bowls shown below. How many blocks will be in each bowl?

Answer:

27 ÷ 3 = 9

Explanation:

Given,

Jill has 27 blocks.

She divides them equally into bowls.

No of the bowls are 3

27 ÷ 3 = 9

There are 12 blocks in each row.

Question 2.

The owner of an apartment building needs to fix 16 locks in four of his apartments. Each apartment has the same number of locks that needs to be fixed. How many locks in each apartment need to be fixed?

Answer:

16 ÷ 4 = 4 locks

Explanation:

No of locks in four of his apartments = 16

No of apartment = 4

16 ÷ 4 = 4 locks

There are 4 locks in each apartment that needs to be fixed.

Question 3.

A baker used a dozen eggs to make 3 cakes. The recipe called for each cake to have the same number of eggs. How many eggs were used in each cake? (Hint: 1 dozen = 12)

Answer:

4 eggs

Explanation:

No of eggs = Dozen = 12

No of the cakes he baked = 3

12 ÷ 3 = 4 eggs.

Hence there are 4 eggs were used in each cake.

Question 4.

There are 13 girls and 11 boys that want to play a game. They need to make 4 teams. How many players will be on each team if each team needs an equal number of players?

Answer:

13 + 11 = 24 players

24 ÷ 4 = 6 players

Explanation:

Given,

No of girls = 13

No of boys = 11

They need to make 4 teams

Total no of players = 13 + 11 = 24

24 ÷ 4 = 6 players

Therefore there are 6 players on each team.

**Review the Strategies**

Use any strategy to solve each problem.

- Determine reasonable answers.
- Use an estimate or exact answer.
- Use models.

Question 5.

**Mathematical PRACTICE 2 Use Number Sense** Sarah needs 15 pieces of chalk for a project. Each box contains 3 pieces of chalk. How many boxes of chalk will she need to buy?

Answer:

15 × 3 = 45

Explanation:

Sarah has 15 pieces of chalk

Each box contains 3 pieces of chalk.

15 × 3 = 45 boxes

Therefore she needs 45 boxes of chalk to buy.

Question 6.

Brooke volunteers to read with young children 5 nights a month. She spends 2 hours each visit. This month, she volunteered one extra night. How many hours did she read with the children this month?

Answer:

12 hours.

Explanation:

Number of nights in a month = 5

She spent 2 hours each visit.

she volunteered one extra night

5 × 2 = 10

10 + 2 = 12 hours.

She read for 12 hours with the children this month.

Question 7.

**Mathematical PRACTICE 4 Model Math** A chef will make pizzas. He has broccoli, peppers, onions, pepperoni, and sausage. How many types of pizzas can be made with one type of vegetable and one type of meat? Name the combinations.

Answer:

Six different pizzas can be made with one vegetable and one meat.

Explanation:

Given,

chef has broccoli, peppers, onions, pepperoni, and sausage

The combinations are

broccoli, pepperoni

broccoli, sausage

peppers, pepperoni

peppers, sausage

onions, pepperoni

onions, sausage

Question 8.

A scientist estimates that a brown bear weighs 700 pounds. It actually weighs 634 pounds. How much more is the estimate than the actual weight?

Answer:

66 pounds.

Explanation:

The weight of the brown bear is 700 pounds.

The actual weight is 634 pounds.

700 – 634 = 66 pounds.

The estimation of the actual weight is 66 pounds.

### McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 5 Lesson 6 My Homework Answer Key

**Problem Solving**

Question 1.

Brandon spent $20 on school supplies. He bought five different items that each cost the same amount. How much did each item cost? Use a model to solve.

Each item cost _____.

Answer:

$20 ÷ 5 = $4

Explanation:

The cost spent on school supplies = $20

He bought five different items.

$20 ÷ 5 = 4

The cost of each item is $4.

Each item cost $4.

**Solve each problem by using a model.**

Question 2.

**Mathematical PRACTICE 5 Use Math Tools** Alice planted 6 tomato plants, 4 bean plants, and 2 pepper plants. Each row had 6 plants. How many rows did Alice plant?

Answer:

Alice planted 2 rows in total.

Explanation:

Given,

No of tomato plants = 6

No of bean plants = 4

No of pepper plants = 2

Total plants = 6 + 4 + 2 = 12

There are 6 plants in each row

So divide 12 by 6 to get the number of rows used to plant 12 plants.

12 ÷ 6 = 2

Hence the answer is 2 rows.

Question 3.

At the circus, there are 18 clowns. The clowns drive around in little cars. If there are 3 clowns in each car, how many cars are there?

Answer:

18 ÷ 3 = 6 cars

Explanation:

Given,

No of clowns = 18

No of the clowns in each car is = 3

18 ÷ 3 = 6 cars

There are 6 cars at the circus.

Question 4.

Mr. and Mrs. Carson took Sarah, Brent, and Joanie to see a movie. They paid $50 in all. The Carsons spent $15 on snacks. How much did each ticket cost?

Answer:

$7

Explanation:

Given,

Mr. and Mrs. Carson took Sarah, Brent, and Joanie to see a movie

There are a total of 5 people.

They paid $50 in all.

The Carsons spent $15 on snacks

$50 – 15 = $35

$35 ÷ $5 = $7

Therefore each ticket cost = $7

Question 5.

Mrs. Glover had 25 rare coins. She divided them evenly among her 5 grandchildren. How many coins did each grandchild get?

Answer:

25 ÷ 5 = 5 coins

Explanation:

No of the coins Mrs. Glover has = 25 coins.

No of the grandchildren Mrs. Glover has = 5

25 ÷ 5 = 5 coins

Therefore each grandchild gets 5 coins.

Question 6.

A singer performed 9 songs at a recital. She had 3 weeks to practice. How many songs did she practice each week if she practiced an equal number of songs each week?

Answer:

Answer:

3

Explanation:

No of the songs performed at a recital = 9

No of weeks she had to practice = 3

To find: How many songs did she practice each week if she practiced an equal number of songs each week?

9 ÷ 3 = 3

She practiced 3 songs each week.