All the solutions provided in **McGraw Hill My Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 5 Check My Progress** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 3 Chapter 5 Check My Progress Answer Key

**Check My Progress Page No. 263-264**

**Vocabulary Check**

**Use the word bank to label each definition.**

array division division sentence

equal groups repeated subtraction

Question 1.

Answer:

repeated subtraction

Explanation:

Repeated subtraction is used to subtract the equal number of items from a group.

Question 2.

Answer:

Division Sentence.

Explanation:

Division sentence contains three numbers, a division sign and an equals sign.

Question 3.

Answer:

Equal groups.

Explanation:

The same amount of items will be there in equal groups.

Question 4.

Answer:

Array division

Explanation:

We will divide to find the number of items in each group.

Question 5.

_______ is an operation where one number tells you how many things you have and the other tells you how many equal groups to form or how many to put in each group.

Answer:

Divison

Explanation:

The division is an operation where one number tells you how many things you have and the other tells you how many equal groups to form or how many to put in each group.

**Concept Check**

**Write a division sentence and divide to find how many are in each group.**

Question 6.

12 counters

3 equal groups

____ ÷ ____ = _____

There are ____ in each group.

Answer:

There are 4 in each group.

Explanation:

Given,

12 counters

3 equal groups

12 ÷ 3 = 4 in each group

Question 7.

15 counters

5 equal groups

____ ÷ ____ = _____

There are ____ in each group.

Answer:

There are 3 in each group.

Explanation:

Given,

15 counters

5 equal groups

15 ÷ 5 = 3

There are 3 in each group.

**Use repeated subtraction to divide.**

Question 8.

12 ÷ 4 = ____

Answer:

3

Explanation:

First subtract equal groups of 3 repeatedly until you get to zero.

For 12 ÷ 4 = 3 start from 12.

You subtracted groups of three 3 times.

Question 9.

16 ÷ 8 = ____

Answer:

2

Explanation:

First subtract equal groups of 2 repeatedly until you get to zero.

For 16 ÷ 8 = 2 start from 16.

You subtracted groups of three 2 times.

**Problem Solving**

**Algebra Write a division sentence with a symbol for the unknown. Then solve.**

Question 10.

Coach Shelton divided 18 players into 3 equal-sized teams. How many players are on each team?

Answer:

6 players on each term.

Explanation:

No of players = 18

No of teams = 3

we need to find the number of players on each team

18 ÷ 3 = 6

Hence there are 6 players are on each team.

Question 11.

Chang has 15 frogs in his pond. If he catches 3 a day, how many days will ¡t take him to catch all of the frogs?

Answer:

15 ÷ 3 = 5 days.

Explanation:

Given,

No of the frogs Chang has in his pond = 15

He caught 3 frogs a day.

15 ÷ 3 = 5 days.

Hence it will take 5 days to catch all of the frogs.

**Test Practice**

Question 12.

Kayla spends $20 to buy 4 candIes. Each candle is the same price. What is the cost of one candle?

A. $4

B. $5

C. $16

D. $24

Answer:

The cost of one candle is $5.

Explanation:

Given,

Kayla spent to buy candles = $20

They spent 4 candles to buy

To find: What is the cost of one candle?

$20 ÷ 4 = $5

The cost of one candle is $5.