# McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 2 Lesson 9 Answer Key Problem-Solving Investigation: Reasonable Answers

All the solutions provided in McGraw Hill Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 2 Lesson 9 Problem-Solving Investigation: Reasonable AnswersÂ will give you a clear idea of the concepts.

Learn the Strategy
Is it reasonable to say that Wallace’s family has traveled about 2,200 miles this year?

1. Understand
What facts do you know?

I know Wallace’s family has traveled
____ miles, ___ miles, and ___ miles.
What do you need to find?
Explanation:
398 miles, 737 miles, and 1106 miles.
I need to find if the family traveled about ___ miles.
How many miles they have travelled
2. Plan
I will estimate the sum. Then I will compare the ____
3. Solve

The estimated sum of ___ miles is the same as the estimate in the problem. So, the answer is reasonable.
4. Check
Yes. 398 + 737 + 1,106 = 2,241, which is close to the estimated sum of ____.
Explanation:

Yes, their estimation is correct 2241 is very near to 2200

Practice the Strategy

Anson swam 28 laps last week and 24 laps this week. He says he needs to swim the same number of laps each week for two more weeks to swim a total of about 100 laps. Is this a reasonable estimate? Explain.

1. Understand
What do you need to find?
___________________
___________________
what do you need to find?
___________________
___________________
2. Plan
___________________
___________________
3. Solve
4. Check
___________________
Explanation:
yes, that is reasonable,
Because he need to travel same distance 3 more weeks
if he travel 3 more weeks the sum will be little more than the estimated.
28 + 24 + 28 + 24 + 28 =Â  132
100 is little more than the estimated.

Apply the Strategy

Determine a reasonable answer for each problem.

Question 1.
A bank account has $3,701 in it on Monday. On Tuesday,$4,294 is added to the account. Is it reasonable to say that now there is about $7,000 in the account? Explain. Answer: No, it is not reasonable Explanation:$3,701 cannot be rounded to 3000
4000 + 4000 = 8000
3,701 + 4,294 = 7995
so, 8000 is the estimated amount in the account.

Question 2.
Last year, 337 books were sold at the book fair. This year, 217 more books were sold than last year. Is it reasonable to say that more than 500 books were sold this year? Explain.
Yes, it is reasonable
Explanation:
337 books were sold at the book fair.
This year, 217 more books were sold than last year.
300 + 200 = 500
337 + 217 = 554
so, the total is near to the estimation.

Question 3.
Juliana estimated that she needs to make 100 favors for the family reunion. Is this a reasonable estimate if 67 family members come on Friday and 42 family members come on Saturday? Explain.
Yes, it is reasonable
Explanation:
67 family members come on Friday and
42 family members come on Saturday
67 + 42 = 109
so, the total is near to the estimation.

Question 4.
Mathematical PRACTICE 3 Justify Conclusions A goal of 9,000 people in attendance was set for the State fair Friday and Saturday.

Is it reasonable to say that the goal was met? Explain.
Yes, it is reasonable
Explanation:
5000 + 4000 = 9000
5,653 + 4,059 = 9712
The total is more than the estimated goal.

Review the Strategies

Use any strategy to solve each problem.

• Use the four-step plan.

Question 5.
How much will all of the flowers cost?

The cost all the flowers is $152 Explanation: 7 x 5 = 35 3 x 10 = 30 4 x 6 = 24 9 x 4 = 36 9 x 3 = 27 35 + 30 + 24 + 36 + 27 = 152 Question 6. Mathematical PRACTICE 2 Use Symbols The cards show the number of points Sylvia and Meli have in a game. How many points do Sylvia and Meli each have? Who has the greater number of points? Use < or >. Answer: Meli > Sylvia. Explanation: Sylvia points 14 + 2 + 18 + 11 = 45 Meli points 36 + 5 + 7 + 0 = 48 48 > 45 so, Meli scored more than Sylvia. Question 7. Val spent$378 at the mall. Her sister spent $291. About how much did the sisters spend together? Answer:$669 they spend together
Explanation:
Val spent $378 at the mall. Her sister spent$291.
378 + 291 = \$669

### McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 2 Lesson 9 My Homework Answer Key

Problem Solving

Determine a reasonable answer for each problem.

Question 1.
Students have borrowed 632 fiction books and 392 non-fiction books from the school library. Is it reasonable to say the students borrowed about 1,000 books? Explain.
Yes, its reasonable.
Explanation:
Students have borrowed 632 fiction books
392 non-fiction books from the school library.
600 + 400 = 1000
632 + 392 = 1024
1024 is very near to thousand
so, its reasonable.

Question 2.
Some students from Sydney Elementary have entered a National Poetry contest. There are 19 second graders, 23 third graders, and 9 fourth graders who have entered. Are there at least 50 students entered in the contest? Explain.
Yes, the estimation is reasonable
Explanation:
9 fourth graders who have entered.
19 + 23 + 9 = 51
51 is very near to the estimation.

Question 3.
Mathematical PRACTICE 2 Reason The head of Gracie’s favorite dinosaur is 14 feet long, the body is 26 feet long, and the tail is 19 feet long. Is it reasonable to say the entire dinosaur is 60 feet long? Explain.
Yes, it is reasonable.
Explanation:
the body =Â  26 feet long,
the tail =19 feet long.
14 + 26 + 19 = 59
59 is very near to 60.

Use the table to solve Exercises 4 and 5.

Question 4.
How many people listen to country and hip hop?
7000 is the estimation.
Explanation:
3,589 listen to country
3,472 listen to hip hop
3,589 + 3,472 = 7,061
7,061 people listen to country and hip hop

Question 5.
The goal for the rock station was to have 3,000 listeners. Is it reasonable to say that the rock station reached its goal? Explain.
Yes, it is reasonable.
Explanation:
Actual listeners are 2,986 so it is very near to 3000

Fluency Practice

Question 1.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 2.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 3.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 4.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 5.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 6.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 7.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 8.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 9.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 10.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 11.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 12.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 13.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 14.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 15.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 16.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 17.

Anson:

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 18.

Anson:

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 19.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 20.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Fluency Practice

Question 1.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 2.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 3.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 4.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 5.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 6.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 7.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 8.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 9.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 10.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 11.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 12.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 13.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 14.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 15.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 16.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 17.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 18.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 19.

Explanation:
moving on to the tens column, and then the hundreds column.
We regroup the numbers from ones to tens then tens to hundreds

Question 20.