All the solutions provided in **McGraw Hill Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 2 Lesson 6 Use Models to Add** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 3 Answer Key Chapter 2 Lesson 6 Use Models to Add

Use a place-value chart and base-ten blocks to model three-digit addition with regrouping. To regroup means to rename a number using place value.

**Build It**

While on a trip, Rosa counted 148 red cars and 153 green cars. How many total cars did Rosa count?

Find 148 + 153.

1.

2. Model 148 + 153.

Draw your models at the right. Use a for hundreds, for tens, and for ones.

3. Add the ones.

Regroup 10 ones as 1 ten.

4. Add the tens and the hundreds.

Regroup 10 tens as one hundred. Draw your models below.

There are 3 hundreds, 0 tens, and 1 one.

So, 148 + 153 = 301

**Check for Reasonableness**

Ask yourself if the answer makes sense. Is your answer reasonable?

301 is close to the estimate of 300. It makes sense. The answer is reasonable.

**Talk About It**

Question 1.

Explain how you know when you need to regroup.

Answer:

Regrouping in math is when you make groups of ten when performing operations such as addition or subtraction. This typically takes place when you work with double digits.

Explanation:

In the above example 10 ones are regrouped as one ten.

Question 2.

**Mathematical PRACTICE 6 Be Precise** Why were the ones and tens regrouped?

Answer:

Regrouping is the current term for carrying in addition and borrowing in subtraction. In both operations, it simply means that either a ten is changing or a group of ones is changing.

Explanation:

In the above example 10 ones are regrouped as one ten and 10 tens are regrouped as one hundred.

Question 3.

Tell whether or not you need to regroup when finding the sum of 147 and 214. Explain.

Answer:

Yes we need to regroup when finding the sum of 147 and 214.

Explanation:

10 ones are regrouped as one ten

147 + 214 = 361

**Practice It**

**Use models to add. Draw the sum.**

Question 4.

259 + 162 = ____

Answer:

Explanation:

259 + 162 = 421

10 ones are regrouped as one ten

10 tens are regrouped as one hundred.

Question 5.

138 + 371 = ____

Answer:

Explanation:

138+ 371= 509

10 tens are regrouped as one hundred.

Question 6.

541 + 169 = ____

Answer:

Explanation:

541+ 169= 710

10 ones are regrouped as one ten

10 tens are regrouped as one hundred.

Question 7.

261 + 139 = ____

Answer:

Explanation:

261+ 139= 400

10 ones are regrouped as one ten

10 tens are regrouped as one hundred.

Question 8.

342 + 204 = ____

Answer:

Explanation:

342+ 204= 546

10 ones are regrouped as one ten

10 tens are regrouped as one hundred.

Question 9.

193 + 154 = ____

Answer:

Explanation:

193+ 154= 347

10 ones are regrouped as one ten

10 tens are regrouped as one hundred.

**Apply It**

**Use base-ten blocks, the table, and the information below to solve each problem.**

The Smith family traveled from Chicago, Illinois to Indianapolis, Indiana. Then they traveled from Indianapolis to Memphis, Tennessee.

Answer:

Explanation:

181 + 464 = 645

there are 6 hundred , 4 tens , 5 ones

10 tens are regrouped as 1 hundred

Question 10.

How many miles did the Smith family travel from Chicago, IL, to Memphis, TN? Write a number sentence.

____ + ____ = ____ total miles

Answer:

181 + 464 = 645

Explanation:

Chicago to Indianapolis they travelled 181 miles

Indianapolis to Memphis they travelled 464 miles

so total they travelled 645 miles

Question 11.

To the nearest hundred, about how many miles did the Smith family travel round trip?

____ miles + ____ miles = ____ miles round trip

Answer:

To the nearest hundred , they travelled 600 miles.

Explanation:

total they travelled 645 miles.

the nearest hundred of 645 is 600 miles.

Question 12.

**Mathematical PRACTICE 4 Model Math** The Smith family spent a total of $2,345 on travel expenses and $500 on gasoline. About how much money did they spend altogether? Round to the nearest hundred.

$____ + $___ = $_____

Answer:

Total money they spend altogether is $2845

Explanation:

Smith family spent a total of $2,345 on travel expenses

$500 on gasoline

$2345 + $500 = $2845

the nearest hundred of $2845 is $2800

**Write About It**

Question 13.

How do I know if I need to regroup when finding a sum?

Answer:

When adding numbers, if the sum of the two numbers you are adding together is more than 20, you will need to regroup.

Explanation:

If you’re adding 7 + 5 you can make a ten by swapping the 7 and the 5. This is called regrouping.

### McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 2 Lesson 6 My Homework Answer Key

**Practice**

Question 1.

Draw place-value blocks to show the sum.

272 + 119 = _____

Answer:

272 + 119 = 391

Explanation:

2 hundred + 7 tens + 2 ones

+

1 hundred + 1 ten + 9 ones = 3 hundred , 8 tens , 11 ones

**Draw place-value blocks to show the sum.**

Question 2.

632 + 354 = ____

Answer:

632 + 354 = 986

Explanation:

6 hundred + 3 tens + 2 ones

+

3 hundred + 5 ten + 4 ones = 9 hundred , 8 tens , 6 ones

Question 3.

216 + 775 = ____

Answer:

216 + 775 = 991

Explanation:

2 hundred + 1 tens + 6 ones

+

7 hundred + 7 ten + 5 ones = 9 hundred , 8 tens , 11 ones

**Problem Solving**

Question 4.

**Mathematical PRACTICE 4 Model Math** Luisa has 183 pennies. Her dad gives her 128 more. Write a number sentence to show how many pennies Luisa has now.

Answer:

Luisa has 311 pennies.

Explanation:

Luisa has 183 pennies

Her dad gives her 128 more

183 + 128 = 311

total pennies Luisa has now is 311

Question 5.

Jonah has read 265 pages. He has 147 more to read How many pages will he read in all?

Answer:

Total number of pages Jonah will read is 412

Explanation:

Jonah has read 265 pages.

He has to read more 147 pages

265 + 147 = 412

Jonah will read 412 pages in all.

**Vocabulary Check**

**Choose the correct word to complete each sentence.**

reasonable regroup sum

Question 6.

____ means to rename a number using place value.

Answer:

regroup

Explanation:

regroup means to rename a number using place value

Question 7.

The answer to an addition sentence is called the _____.

Answer:

Sum

Explanation:

The answer to an addition sentence is called the sum

Question 8.

Estimate the exact answer before solving the problem to see if your answer is _____

Answer:

reasonable

Explanation:

Estimate the exact answer before solving the problem to see if your answer is reasonable