McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 11 Review will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key

Vocabulary Check

Use the choices in the word bank to complete the puzzle.

analog clock
capacity
gram
kilogram
liter
mass
milliliter
time interval

McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key 1

ACROSS
3. a smaller metric unit of capacity than the liter
6. the amount a container can hold
7. one metric unit of capacity which is equal to 1,000 milliliters
8. one metric unit of mass which is equal to 1,000 grams

DOWN
1. the amount of time that passes from the start of an activity to the end of an activity
2. a metric unit for measuring mass, smaller than the kilogram
4. a clock that has an hour hand and a minute hand
5. the amount of matter, or material in an object
Answer:
With the help of the clues we can solve the puzzle.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-11-Review-Answer-Key-1

Concept Check

Circle the better unit to measure each capacity.

Question 9.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key 2
milliliter
liter
Answer: The capacity of the bottle is milliliter

Question 10.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key 3
milliliter
liter
Answer: The capacity of the tin is liter

How much water is in each container? Circle the answer.

Question 11.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key 4
550 mL
800 mL
Answer: The capacity of the container is 800 mL.

Question 12.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key 5
100 mL
150 mL
Answer: The capacity of the container is 150 mL.

Circle the better unit to measure each mass.

Question 13.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key 6
gram
kilogram
Answer: The mass of the pumpkin is kilogram.

Question 14.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key 7
gram
kilogram
Answer: The mass of the teddybear is gram.

The following are times of after-school activities. Find the time interval for each.

Question 15.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key 8
____________ minutes
Answer:
The start time is 2:20 p.m.
The end time is 4:44 p.m.
The time interval is 2 hour 22 minutes

Question 16.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key 9
____________ minutes
Answer:
The start time is 3:15 p.m.
The end time is 5:05 p.m.
The time interval is 1 hour 50 minutes

Problem Solving

Question 17.
Mrs. Nathaniel bought 3 bottles of ice tea. Each bottle contains 500 milliliters of tea. How many milliliters of tea are there in 3 bottles altogether? Explain.
Answer:
Given,
Mrs. Nathaniel bought 3 bottles of ice tea. Each bottle contains 500 milliliters of tea.
500 × 3 = 1500 milliliters
Thus 1500 milliliters of tea are there in 3 bottles altogether.

Question 18.
Algebra Ronaldo measured the mass of his soccer cleat to be 28 grams. The mass of his soccer ball is 450 grams. What is the mass of the soccer ball and soccer cleat together? Write an equation with a letter for the unknown. Then solve.
Answer:
Given,
Algebra Ronaldo measured the mass of his soccer cleat to be 28 grams. The mass of his soccer ball is 450 grams.
450 + 28 = 478 grams

Question 19.
Circle the better estimate for the mass of this shark. Explain your choice.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key 10
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-11-Review-Answer-Key-10
The estimated mass of the shark is 800 kilograms.

Test Practice

Question 20.
Chia starts school at 8:30 A.M. It takes her 30 minutes to get dressed and 15 minutes to eat. Her walk to school is 5 minutes long. What is the latest time she can wake up and still be to school on time?
(A) 7:30 A.M.
(B) 7:40 A.M.
(C) 7:50 A.M.
(D) 8:00 A.M.
Answer:
Given,
Chia starts school at 8:30 A.M. It takes her 30 minutes to get dressed and 15 minutes to eat.
Her walk to school is 5 minutes long.
30 + 15 + 5 = 50 minutes
8:30 – 50 minutes = 7:40
Option C is the answer.

Reflect

Use what you learned about measurement to complete the graphic organizer.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Review Answer Key 11
Now reflect on the ESSENTIAL QUESTION ? Write your answer below.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top