McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 11 Lesson 5 Tell Time to the Minute will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Lesson 5 Tell Time to the Minute

Time can be represented on a digital clock or an analog clock.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 1

Math in My World

Example 1

The clock shows the time Erika got home from dance class. What time is it?
1. Find the hour.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 2
The short hand ¡s the hour hand. It has passed the 5.
But, it has not reached the 6. The hour is ____________.
Answer:
The short hand ¡s the hour hand. It has passed the 5.
But, it has not reached the 6. The hour is 5.

2. Count the minutes.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 3
The longer hand is the minute hand. Count by 5s first.
5, 10, 1 5, 20, 25, 30, 35, 40, ________
Then count each additional minute.
46, ___________
There are ____________ minutes past the hour.
Read: five forty-seven
Write: 5:47
So, Erika finished dance class at _______________.
Answer:
The longer hand is the minute hand. Count by 5s first.
5, 10, 1 5, 20, 25, 30, 35, 40, 45
Then count each additional minute.
46, 47
There are 47minutes past the hour.
Read: five forty-seven
Write: 5:47
So, Erika finished dance class at 5:47.

Example 2

Jake’s soccer practice ended. What time is it?
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 4
The digits before the colon (:) show hour.
The digits after the colon (:) show the minutes.
Read: twelve fifteen or fifteen minutes past twelve
Write: __________
Answer:
The digits before the colon (:) show hour.
The digits after the colon (:) show the minutes.
Read: twelve fifteen or fifteen minutes past twelve
Write: 12:15 (Digital clock)

Talk Math

Does the minute hand or the hour hand move faster on an analog clock? Explain.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 5
Answer: The hour hand moves slower and the minute hand moves faster on an analog clock.

Guided Practice

Circle the correct time shown on each digital or analog clock.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 6
fifteen minutes before
five
five fifteen
Answer: The correct time shown on the digital clock is Five Fifteen

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 7
12:20
1:20
Answer: The correct time shown on the analog clock is 12:20

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 8
2:45
1:50
Answer: The correct time shown on the analog clock is 1:50

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 9
10:28
10:30
Answer: The correct time shown on the analog clock is 10:28.

Question 5.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 10
three forty-four
forty-four minutes
Answer: The correct time shown on the digital clock is three forty-four.

Independent Practice

Write the time shown on each digital or analog clock in numbers and words.

Question 6.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 11
Read: ______________ minutes after ______________
Write: ______________
Answer:
Read: Eight minutes after Five.
Write: 5:08

Question 7.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 12
Read: eleven ______________
Write: ______________
Answer:
Read: eleven before twelve
Write: 11:55

Question 8.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 13
Read: ______________
Write: ______________
Answer:
Read: Forty-two minutes after Two
Write: 2:42

Question 9.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 14
Read: ______________
Write: ______________
Answer:
Read: Three Minutes before Seven
Write: 6:57

Draw a line to match each clock to its correct time.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 15
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-11-Lesson-5-Answer-Key-Tell-Time-to-the-Minute-15

Problem Solving

Question 14.
If the minute hand is pointing to the number 2, how many minutes past the hour is the clock showing?
Answer:
If the minute hand is on 2 that means 10 minutes past the hour is the clock showing.

Question 15.
It was 12:53 when Jim’s mom finished making lunch. Draw the hour hand and minute hand on the clock to show 12:53.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 16
Answer:
It was 12:53 when Jim’s mom finished making lunch.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-11-Lesson-5-Answer-Key-Tell-Time-to-the-Minute-16

Question 16.
Mathematical PRACTICE Draw a Conclusion If the minute hand is pointing to the number 9, how many minutes before the next hour is the clock showing?
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 17
Answer:
9 would be pointing at 45.
45 + 10 = 55 + 5 = 60
Thus making 15 minutes until the next hour.

HOT Problems

Question 17.
Mathematical PRACTICE Use Math Tools Write any time on the digital clock. Then describe in writing where the hour hand and minute hand would be pointing on an analog clock set at the same time.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 18
Answer:
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 20
The time as per the clock is 11 hour 11 minutes

Question 19.
Building on the Essential Question Why is telling time important?
Answer:
Knowing how to tell time is a very important skill. It helps you determine whether you are running late or whether you have plenty of time to spare.

McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 My Homework Answer Key

Practice

Circle the correct time shown on each digital or analog clock.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 19
6:35
7:35
Answer: The time as per the clock is 6:35

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 20
1:10
11:11
Answer: The time as per the clock is 11:11

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 21
7:03
7:05
Answer: The time as per the clock is 7:03

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 22
2:40
5:40
Answer: The time as per the clock is 2:40

Question 5.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 23
4:50
5:50
Answer: The time as per the clock is 4:50

Question 6.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 24
3:22
3:27
Answer: The time as per the clock is 3:22

Write the time shown on each clock in numbers and words.

Question 7.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 25
Read: ____________
Write: ____________
Answer:
Read: 4:37
Write: 4 hour 37 minutes

Question 8.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 26
Read: ____________
Write: ____________
Answer:
Read: 10:02
Write: 10 hour 2 min

Problem Solving

Question 9.
Diane’s plane ¡s due to arrive when the hour hand is just past the 3 and the minute hand is on the 4. What time should the plane arrive?
Answer:
Diane’s plane ¡s due to arrive when the hour hand is just past the 3 and the minute hand is on the 4.
The time is 3:04
The plane should arrive at 3:04

Question 10.
Mathematical PRACTICE Identify Structure Clark was born when the hour hand was between 12 and 1 and the minute hand was on 11. What time was he born?
Answer:
Clark was born when the hour hand was between 12 and 1 and the minute hand was on 11.
As per the given data the time was 12:11.

Vocabulary Check

Match each word or group of words to its meaning.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 27
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-11-Lesson-5-Answer-Key-Tell-Time-to-the-Minute-27

Test Practice

Question 15.
Look where the minute hand ¡s pointing. How many minutes are after the hour?
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Tell Time to the Minute 28
(A) 25 minutes
(B) 33 minutes
(C) 35 minutes
(D) 38 minutes
Answer:
From the above clock, we can see that the minute hand is on 33 minutes.
Option B is the correct answer.

Leave a Comment

Scroll to Top