McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 10 Review will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key

Vocabulary Check

Draw lines to match each with its definition.

McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 1
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-10-Review-Answer-Key-1

Concepts Check

Write how many equal parts. Shade one part. Write its unit fraction.

Question 6.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 2
____________ equal parts
unit fraction: _____________
Answer:
The circle is divided into three equal parts.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-10-Review-Answer-Key-2
The unit fraction is 1/3

Question 7.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 3
____________ equal parts
unit fraction: _____________
Answer:
The rectangle is divided into 6 equal parts.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-10-Review-Answer-Key-3
The unit fraction is 1/6.

Write the missing numerator or denominator to show the shaded part.

Question 8.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 4
Answer:
There are 4 starts and out of them 3 are shaded.
So, the fraction is 3/4.

Question 9.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 5
Answer:
There are 6 leaves.
4 are shaded.
So, the fraction is 4/6.

Question 10.
Write the point that represents the fraction. \(\frac{6}{8}\) is represented by point _____________.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 6
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-10-Review-Answer-Key-6
\(\frac{6}{8}\) is represented by point C.

Complete each number sentence to show equivalent fractions.

Question 11.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 7
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-10-Review-Answer-Key-7
The equivalent fraction of 2/4 is 4/8

Question 12.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 8
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-10-Review-Answer-Key-8
The equivalent fraction of 2/3 is 4/6

Write each whole number as a fraction.

Question 13.
3 = McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 9
Answer:
3 = 9/3
The whole number 3 in the fraction form can be written as 9/3.

Question 14.
6 = McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 9
Answer:
6 = 18/3
The whole number 6 in the fraction form can be written as 18/3

Question 15.
4 = McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 9
Answer:
4 = 24/6
The whole number 4 in the fraction form can be written as 24/6

Use the models to compare. Use >, <,or =.

Question 16.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 10
Answer:
The denominators of the fraction are same.
The numerator with the highest number will be the greatest fraction.
1/8 < 3/8

Question 17.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 11
Answer:
2/4 >2/6
The denominator with the highest number will be the smallest fraction.

Problem Solving

Question 18.
Emma has 3 black cats and 1 gray cat. What fraction of the set of cats is gray?
Answer:
Given,
Emma has 3 black cats and 1 gray cat.
The fraction of the set of cats is gray is 1/3

Question 19.
Lucy walks \(\frac{3}{4}\) of a mile. Sergio walks \(\frac{3}{6}\) of a mile. Who walks farther?
Answer:
Given,
Lucy walks \(\frac{3}{4}\) of a mile.
Sergio walks \(\frac{3}{6}\) of a mile.
The denominator with the highest number will be the smallest fraction.
\(\frac{3}{4}\) > \(\frac{3}{6}\)
Thus Lucy walks farther than Sergio.

Solve Exercises 20 and 21 by drawing a diagram.

Question 20.
A music CD tower can hold 10 compact discs. One-half of the slots are filled with CDs. How many CDs are in the CD tower?
Answer:
Given,
A music CD tower can hold 10 compact discs. One-half of the slots are filled with CDs.
10 × 1/2 = 5
Thus there are 5 CDs in the CD tower.

Question 21.
There are 16 students in the school play. One-fourth of the students are wearing yellow costumes. Six students are wearing purple costumes. The remaining students are wearing orange costumes. How many students are wearing orange costumes?
Answer:
Given,
There are 16 students in the school play. One-fourth of the students are wearing yellow costumes.
16 × 1/4 = 4
4 students are wearing yellow costumes.
Six students are wearing purple costumes.
4 + 6 = 10
So, 6 students are wearing orange costumes.

Test Practice

Question 22.
Melinda and Ruben are playing tic-tac-toe. Melinda has Xs in one-third of the 9 places. Ruben has Os in 2 of the places. How many squares are empty?
(A) 3 squares
(B) 4 squares
(C) 7 squares
(D) 11 squares
Answer:
Given,
Melinda and Ruben are playing tic-tac-toe. Melinda has Xs in one-third of the 9 places.
1/3 × 9 = 3 places
3 + 2 = 5
9 – 5 = 4
Thus 4 squares are empty.
Option B is the correct answer.

Reflect

Use what you learned about fractions to complete the graphic organizer.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 10 Review Answer Key 12
Reflect on the ESSENTIAL QUESTION ? Write your answer below.
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-10-Review-Answer-Key-12

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top