McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 2 Answer Key PDF Chapter 8 Lesson 3 Count Coins will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Lesson 3 Count Coins

Explore and Explain

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 1
The value of all of the coins is ____________.
Teacher Directions: Use quarters, dimes, nickels, and pennies. Sort the coins into the appropriate columns. Trace them. Write the total value of the coins.
Answer:
The total value of coins = 41 ¢.

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-3-Answer-Key-Count-Coins-1

See and Show

To count a group of coins, start with the coin that has the greatest value. Count to find the total.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 2

Count to find the value of the coins.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 3
= _____________ ¢
Answer:
36 ¢.

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-3-Answer-Key-Count-Coins-3

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 4
= _____________ ¢
Answer:
61 ¢.

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-3-Answer-Key-Count-Coins-4

Talk Math How does skip counting help you count groups of different coins?
Answer:
Skip counting helps us understand multiplication because it gives us to count in equal groups to reach a given number.

Explanation:
Let us take an example to understand the skip count.
skip count by 5s.
5 + 5 = 10
10 + 5 = 15
15 + 5 = 20
20 + 5 = 25
25 + 5 = 30

On My Own

Count to find the value of the coins.

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 5
= _____________ ¢
Answer:
87 ¢.

Explanation:
Given,
25 ¢, 25 ¢, 25 ¢, 10 ¢, 1 ¢, 1 ¢.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-3-Answer-Key-Count-Coins-5

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 6
= _____________ ¢
Answer:
25 ¢, 10 ¢, 10 ¢, 10, 1 ¢, 1 ¢.

Explanation:
1 quarter, 1 dime, 1 dime, 1 dime, 1 penny, 1 penny.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-3-Answer-Key-Count-Coins-6

Draw and label the coins from greatest to least. Find the value of the coins.

Question 5.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 7
= _____________ ¢
Answer:
81 ¢.

Explanation:
Given,
There are 2 quarters, 3 dimes, and 1 penny.
1 quarter = 25 ¢ , 1 dime = 10 ¢, 1 penny = 1 cent.
25 ¢ + 25 ¢ + 10 ¢ + 10 ¢+ 10 ¢ + 1 ¢
81 ¢.

Problem Solving

Question 6.
Suppose you have 1 quarter, 3 dimes, 1 nickel, and 7 pennies. How much money do you have?
_____________ ¢
Answer:
He has 78 ¢ of money.

Explanation:
Given,
He has 1 quarter, 3 dimes, 1 nickel, and 7 pennies.
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
3 dimes = 30 cents
1 nickel = 5 cents
1 penny = 1 cent
7 pennies = 7 cents.
1 quarter + 3 dimes + 1 nickel + 7 pennies = 25 ¢ + 10 ¢ + 30 ¢ + 5 ¢ + 1 ¢ + 7 ¢
= 78 ¢.

Question 7.
Luke wants to buy a bouncy ball that costs 25 cents. He has five pennies, 1 dime, and 2 nickels. Does Luke have enough money?
Answer:
Luke has 30 ¢ which is enough to buy a bouncy ball.

Explanation:
Given,
Cost of bouncy ball luke wants to buy = 25 ¢
He has five pennies, 1 dime, and 2 nickels.
1 penny = 1 cent
5 pennies = 5 cents
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents
2 nickels = 10 cents.
Total = 5 + 10 + 5 + 10 = 30 ¢.
Therefore he has enough amount of money to buy a bouncy ball.

Question 8.
Connor has o quarter and a nickel. He gets 2 more quarters for helping around the house. How much money does he have now?
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 8
_____________ ¢
Answer:
He has 55 cents.

Explanation:
Connor has 0 quarter and a nickel.
He gets 2 more quarters for helping
1 nickel = 5 cents, 1 quarter = 25 cents
2 quarters = 50 cents
The total amount of money he had = 5 + 50 = 55 cents.

Write Math Chase has 5 dimes. Dan has 10 nickels. Who has more money? Explain.
Answer:
Both will have the same amount.

Explanation:
Given,
5 dimes and 10 nickels
1 dime = 10 ¢ and 1 nickel = 5 cents
Chase has 5 dimes = 5 × 10 = 50 ¢
Dan has 10 nickels = 10 × 5 = 50 cents.
Total money chase and dan has now = 50 + 50 = 100 ¢
both of them have the same amount of money.

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 My Homework Answer Key

Practice

Count to find the value of the coins.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 9
= _____________ ¢
Answer:
56 ¢.

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-3-Answer-Key-Count-Coins-9

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 10
= _____________ ¢
Answer:
85 ¢.

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-3-Answer-Key-Count-Coins-10

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 11
_____________ ¢, _____________ ¢, _____________ ¢, _____________ ¢, _____________ ¢
= _____________ ¢
Answer:
90 ¢.

Explanation:
Given
1 quarter, 1 quarter, 1 quarter, 1 Dime, 1 Nickel
25 ¢, 50 ¢, 75 ¢, 85 ¢, 90 ¢.

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 12
_____________ ¢, _____________ ¢, _____________ ¢, _____________ ¢, _____________ ¢, _____________ ¢
= _____________ ¢
Answer:
37 ¢.

Explanation:
Given,
1 Quarter, 1 nickel, 1 nickel, 1 penny, 1 penny, 1 penny
25 ¢, 5 ¢, 5 ¢, 1 ¢, 1 ¢, 1 ¢
25 ¢, 30 ¢, 35 ¢, 36 ¢, 37 ¢.

Question 5.
Kate has 6 dimes, 5 nickels and 4 pennies. How much money does Kate have?
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 3 Answer Key Count Coins 13
_____________ ¢
Answer:
89 ¢.

Explanation:
Given,
Kate has 6 dimes, 5 nickels and 4 pennies.
1 dime = 10 cents, 6 dimes = 6 × 10 = 60 ¢
1 nickel = 5 cents, 5 nickels = 5 × 5 = 25 ¢
1 penny = 1 cent, 4 pennies = 4 × 1 = 4 ¢
Total money kate has = 60 + 25 + 4 = 89 ¢.

Test Practice

Question 6.
Find the value of the coins.
(A) 41 ¢
(B) 46 ¢
(C) 51 ¢
(D) 36 ¢
Answer:
46 ¢

Explanation:
Given coins are
1 quarter, 1 dime, 2 nickels, 1 penny.
1 quarter = 25 ¢, 1 dime = 10 ¢, 1 nickel = 5 ¢, 1 penny = 1 ¢
Now add all the coins to find the value
25 ¢ + 10 ¢ + 5 ¢ + 1 ¢
46 ¢.

Math at Home Give your child coins with a value under $ 1.00 and have him or her practice counting the coins. Then pretend you are buying and selling things using the coins.
Answer:
Giving your child a value under $ 1.00.
Let us buy a chocolate bun that cost $1.
The number of coins the child gave is
2 quarters, 3 dimes, 4 nickles.
1 quarter = 25 cents, 2 quarters = 50 cents
1 dime = 10 cents, 3 dimes = 30 cents
1 nickel = 5 cents, 4 nickles =20 cents
total money = 50 + 30 + 20 = 100 cents.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top