All the solutions provided inÂ **McGraw Hill My Math Grade 2 Answer Key PDF Chapter 8 Lesson 1 Pennies, Nickels, and Dimes **will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Lesson 1 Pennies, Nickels, and Dimes

**Explore and Explain**

**Teacher Directions:** Use pennies, nickels, and dimes. Sort the coins. Find the value of each group of coins. Write the value on each bouncy ball machine.

Answer:

1 penny = 50 coins

1 nickel = 40 coins

1 dime = 50 coins

Total = 50 + 40 + 50 = 140 coins.

Explanation:

**See and Show**

Helpful Hint

Â˘ stands for cents

To find the value of coins, start counting with the coin that has the greatest value.

**Count to find the value of the coins.**

Question 1.

____________ Â˘

Answer:

16 Â˘.

Explanation:

10 Â˘, 15 Â˘, 16 Â˘.

Question 2.

= _____________ Â˘

Answer:

41 Â˘.

Explanation:

10 Â˘, 20 Â˘, 30 Â˘, 35 Â˘, 40 Â˘, 41 Â˘.

**Talk Math** How many dimes are equal to 70 cents?

Answer:

There are 7 dimes that are equal to 70 cents.

Explanation:

1 dime = 10 cents

How many dimes are equal to 70 cents.

70 Ă· 10 = 7 dimes

**On Your Own**

**Count to find the value of the coins.**

Question 3.

= _____________ Â˘

Answer:

31 Â˘.

Explanation:

Dime + Dime + Nickel + nickel + penny

10 + 10 + 5 + 5 + 1 = 31 Â˘.

Question 4.

= _____________ Â˘

Answer:

46 Â˘

Explanation:

Dime + dime + dime + nickel + nickel + nickel + penny

10 + 10 + 10 + 5 + 5 + 5 +1 = 46 Â˘.

Question 5.

= _____________ Â˘

Answer:

24 Â˘.

Explanation:

Dime + nickel + nickel + penny + penny +penny + penny +penny

10 + 5 + 5 + 1 + 1 + 1 + 1 = 24 Â˘.

Question 6.

= _____________ Â˘

Answer:

28 Â˘

Explanation:

Dime + Nickel + nickel + nickel + penny + penny + penny

10 + 5 + 5 + 5 + 1 + 1 + 1 = 28 Â˘

**Problem Solving**

Question 7.

Jen had 6 dimes and 4 nickels. She lost 2 of each of them. How much does she still have?

_____________ Â˘

Answer:

60 cents.

Explanation:

Given,

Jen had 6 dimes and 4 nickels.

1 dime = 10 cents.

6 dimes = 6 Ă— 10 = 60 cents

she lost one of them = 60 – 10 = 50 cents

4 nickels

1 nickel = 5 cents.

She lost one of them

4 nickel = 5 Ă— 4 = 20 – 10 = 10 cents.

Therefore she still left with 50 + 10 = 60 cents.

Question 8.

Marcy wants to buy beads that cost 800 to make a friendship bracelet. If she has 2 nickels, how many dimes does she need to buy the beads?

____________ dimes

Answer:

She needs 1 dime to buy the beads.

Explanation:

Given,

Cost of beads = 800

She has 2 nickels

To find: how many dimes does she need to buy the beads?

1 Nickle = 5 cents

2 nickels = 10 cents

1 dime = 10 cents

Question 9.

Derek has some dimes. He gives Luis * 4 dimes. He gives Mia 3 dimes. How much money did Derek give away?

_____________ Â˘

Answer:

70 cents.

Explanation:

Luis has 4 dimes.

Mia gives 3 dies

1 dime = 10 cents

4 dime = 4 Ă— 10 = 40 cents for Luis

3 dimes = 3 Ă— 10 = 30 cents for luis

Total = 40 + 30 = 70 cents

Therefore Derek has 70 cents in total.

**HOT Problem** Paul finds 5 dimes and 2 nickels. He counts them and says he has 500. Tell why Paul is wrong. Make it right.

Answer:

Paul says he has 500. But he is wrong as Paul has 60 cents.

Explanation:

Given,

5 dimes and 2 nickels

1 dime = 10 cents

5 dimes = 10 Ă— 5 = 50 cents

1 nickel = 5 cents

2 nickels = 5 Ă— 2 = 10 cents

50 + 10 = 60 cents.

Therefore Paul has 60 cents, not 500.

### McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 1 My Homework Answer Key

**Practice**

**Count to find the value of the coins.**

Question 1.

= _____________ Â˘

Answer:

36 Â˘.

Explanation:

Dime + dime + dime + nickel + penny

10 + 10 + 10 + 5 + 1 = 36 Â˘.

Question 2.

= _____________ Â˘

Answer:

27 Â˘.

Explanation:

Dime + nickel + nickel + nickel + penny + penny

10 + 5 + 5 + 5 + 1 + 1 = 27 Â˘.

Question 3.

= _____________ Â˘

Answer:

37 Â˘.

Explanation:

Dime + dime + dime + nickel + penny + penny

10 + 10 + 10 + 5 + 1 + 1 = 37 Â˘

Question 4.

= _____________ Â˘

Answer:

31 Â˘.

Explanation:

Dime + nickel + nickel + nickel + nickel + penny

10 + 5 + 5 + 5 + 5 + 1 = 31 Â˘.

Dime + nickel + nickel + nickel + nickel + penny

10 + 5 + 5 + 5 + 1 = 31 Â˘.

Question 5.

Ken has 800. His friend has 4 dimes. How many nickels does his friend need to have the same amount of money as Ken?

____________ nickels

Answer:

8 nickels

Explanation:

Given,

1 dime = 10 cents

4 dimes = 4 Ă— 10 = 40 cents.

1 nickel = 5 cents

How many nickels does his friend need

x = 40

40 Ă· 5 = 8 nickels.

So his friend needs 8 nickels to have the same amount of money as Ken.

**Vocabulary Check**

**Circle the correct answer.**

Question 6.

dime

Answer:

The second coin is the dime.

Explanation:

The correct answer is the second coin.

**Math at Home** Have your child count coins to total 90Â˘.

Answer:

Quarter + Quarter + Dime + Dime + Nickel + Nickel + Nickel + Dime + Dime + Dime + Dime + Dime

25 + 25 + 10 + 10 + 5 + 5 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 90 cents.

Explanation:

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5

25 + 25 + 10 + 10 + 5 + 5 + 5 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1