McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 2 Answer Key PDF Chapter 10 Lesson 2 Time to the Half Hour will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 Time to the Half Hour

Explore and Explain

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 1
half past ______________
Teacher Directions: Use a McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 2 to show 5 o’clock. Move the minute hand to 6. What time is it? Repeat with other times showing hour and half past the hour. Draw hands to show one of the times and write the time.
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 1
Explanation:
5:30 is the time that analog shows.

See and Show

You can show time to the half hour. One half hour is 30 minutes.
These clocks show half past 2.

Helpful Hint
The hour hand moves halfway to the next number as a half hour passes.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 3
The hour hand points between 2 and 3. The minute hand points to 6.

Use McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 4. Tell what time is shown. Write the time.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 5
half past ______________
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 2
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 9:00
that is 9:30

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 6
half past ______________
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 2
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 1:00
that is 1:30

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 7
half past ______________
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 2
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 6:00
that is 6:30

Talk Math It is half past 8. Explain what half past means.
Answer:
half past to refer to a time that is thirty minutes after a particular hour.
Half past 8:00 is 8:30

On My Own

Use McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 8. Tell what time is shown. Write the time.

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 9
half past ______________
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 2
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 10:00
that is 10:30

Question 5.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 10
half past ______________
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 2
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 5:00
that is 5:30

Question 6.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 11
half past ______________
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 2
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 11:00
that is 11:30

Draw the hands on each clock. Write the time.

Question 7.
half past 4
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 12
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 2
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 4:00
that is 4:30

Question 8.
half past 7
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 13
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 2
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 7:00
that is 7:30

Question 9.
half past 6
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 14
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 3
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 6:00
that is 6:30

Problem Solving

Question 10.
Eli woke up at half past 7. He needs to leave for school one hour later. Show and write the time he needs to leave for school.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 15
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 4
Explanation:
Eli woke up at half past 7.
He needs to leave for school one hour later.
That is 8:30
the time he needs to leave for school is 8:30

Use the clocks shown below.

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 16

What happens at each of these times?

Question 11.
6:30 ________________
Answer:
Alarm goes off
at half past 6:00

Question 12.
3:30 ________________
Answer:
Soccer practice at
half past 3:00

Question 13.
8:30 ________________
Answer:
School starts at
half past 8:00

Write Math How is reading a digital clock different from reading an analog clock? Explain.
Answer:
A digital clock is a clock which simply shows numbers to denote the time
An analog clock uses an hour hand and a minute hand to show the time.

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 My Homework Answer Key

Practice

Tell what time is shown. Write the time.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 17
half past ______________
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 4
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 9:00
that is 9:30

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 18
half past ______________
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 4
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 5:00
that is 5:30

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 19
half past ______________
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 4
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 10:00
that is 10:30

Draw the hands on each clock. Write the time.

Question 4.
half past 1
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 20
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 4
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 1:00
that is 1:30

Question 5.
half past 11
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 21
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 5
Explanation:
The short hand shows the hours
and the long hand represent the minutes
The digital clock shows half past 11:00
that is 11:30

Question 6.
Tatum is going to the city with her family. They will leave one hour after she gets home from school. Tatum gets home from school at 3:30. What will the clocks look like when they leave?
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 22
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 5
Explanation:
Tatum gets home from school at 3:30.
one hour after she gets home from school.
That is 4:30

Vocabulary Check

Show a half hour later on the second clock.

Question 7.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 10 Lesson 2 Answer Key Time to the Half Hour 23
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Lesson 2 img 6
Explanation:
Half hour after 8:00 is 8:30

Math at Home Give your child a time to the hour. Have him or her tell you the position of the clock hands for half past that hour or in a half hour.
Explanation:
McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 2 Lesson 6 img 14
Small hands show the hours and long hand shows the minutes.
The above clock is showing half past 10

Leave a Comment

Scroll to Top