McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles

All the solutions provided in McGraw Hill Math Grade 2 Answer Key PDF Chapter 1 Lesson 3 Doubles and Near Doubles will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 1 Lesson 3 Doubles and Near Doubles

Explore and Explain

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 31

Teacher Directions: Look at each cube train. Draw the same train beside it. Write the doubles fact shown by each pair of cube trains.
Explanation:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 41

See and Show

Two addends that are the same are called doubles. Use doubles facts to find the sum.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 32
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles. Use near doubles facts to find the sum.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 33

Add. Circle the doubles facts.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 34
4 + 4 = ____
Answer:
8
Explanation:
The sum of 4 and 4 is 8
Two addends that are the same are called doubles.
4 + 4 = 8

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 35
3 + 4 = _____
Answer:
7
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 3 and 4 is 7
3 + 4 = 7

Question 3.
____ = 7 + 7
Answer:
14
Explanation:
The sum of 7 and 7 is 14
Two addends that are the same are called doubles.
7 + 7 = 14

Question 4.
____ = 9 + 9
Answer:
18
Explanation:
The sum of 9 and 9 is 18
Two addends that are the same are called doubles.
9 + 9 = 18

Question 5.
7 + 8 = ___
Answer:
15
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 7 and 8 is 15
7 + 8 = 15

Question 6.
____ = 8 + 8
Answer:
16
Explanation:
The sum of 8 and 8 is 16
Two addends that are the same are called doubles.
8 + 8 = 15

Talk Math How can you use doubles and near doubles to remember 5 + 5? 5 + 6?
Two addends that are the same are called doubles.
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.

On My Own

Add. Circle the doubles facts.

Question 7.
0 + 0 = ____
Answer:
0
Explanation:
The sum of 0 and 0 is 0
Two addends that are the same are called doubles.
0 + 0 = 0

Question 8.
7 + 6 = ____
Answer:
13
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 7 and 6 is 13
7 + 6 = 13

Question 9.
2 + 8 = ____
Answer:
10
Explanation:
The sum of 2 and 8 is 10
2 + 8 = 10

Question 10.
8 + 9 = ___
Answer:
17
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 8 and 9 is 17
8 + 9 = 17

Question 11.
3 + 2 = ___
Answer:
5
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 3 and 2 is 5
3 + 2 = 5

Question 12.
2 + 9 = ____
Answer:
11
Explanation:
The sum of 2 and 9 is 11
2 + 9 = 11

Question 13.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 36
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 26
Explanation:
The sum of 2 and 2 is 4
2 + 2 = 4
Two addends that are the same are called doubles.

Question 14.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 37
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 27
Explanation:
The sum of 7 and 7 is 14
Two addends that are the same are called doubles.
7 + 7 = 14

Question 15.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 38
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 27
Explanation:
The sum of 1 and 1 is 2
Two addends that are the same are called doubles.
1 + 1 = 2

Question 16.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 39
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 28
Explanation:
The sum of 9 and 3 is 12
9 + 3 = 12

Add. Circle the near doubles facts.

Question 17.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 40
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 29
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 4 and 3 is 7
4 + 3 = 7

Question 18.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 41
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 30
Explanation:
The sum of 2 and 4 is 6
2 + 4 = 6

Question 19.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 42
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 31
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 7 and 8 is 15
7 + 8 = 15

Question 20.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 43
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 32
Explanation:
The sum of 3 and 8 is 11
3 + 8 = 11

Question 21.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 44
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 33
Explanation:
The sum of 2 and 7 is 9
2 + 7 = 9

Question 22.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 45
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 34
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 9 and 8 is 17
9 + 8 = 17

Question 23.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 46
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 35
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 3 and 5 is 8
3 + 5 = 8

Question 24.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 54
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 36
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 4 and 5 is 9
4 + 5 = 9

Problem Solving

Question 25.
Mr. Bean sells 5 melons to Ed. He sells the same number of melons to Jose. How many melons did Mr. Bean sell in all?
___ melons
Answer:
10 melons
Explanation:
Mr. Bean sells 5 melons to Ed.
He sells the same number of melons to Jose.
5 + 5 = 10
10 melons that Mr. Bean sell in all.

Question 26.
Andrea has 3 dogs. Juanita has the same number of dogs. How many dogs do they have in all?
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 47
Answer:
6 dogs
Explanation:
Andrea has 3 dogs.
Juanita has the same number of dogs.
3 + 3 = 6
6 dogs that they have in all.

Question 27.
Anthony has 3 lizards. His cousin has one more lizard than he does. How many lizards do Anthony and his cousin have in all?
____ lizards
Answer:
7 lizards
Explanation:
Anthony has 3 lizards.
His cousin has one more lizard than he does.
3 + 4 = 7
7 lizards that Anthony and his cousin have in all.

Write Math How does knowing doubles facts help you with solving near doubles facts?
____________________________
____________________________
____________________________
By double facts we can add easily
and for double plus we for double we have to add 1

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 My Homework Answer Key

Practice

Add. Circle the doubles facts.

Question 1.
5 + 7 = ___
Answer:
12
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of  5 and 7 is 12
5 + 7 = 12

Question 2.
2 + 3 = ____
Answer:
5
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 2 and 3 is 5
2 + 3 = 5

Question 3.
5 + 5 = ____
Answer:
10
Explanation:
The sum of 5 and 5 is 10
Two addends that are the same are called doubles.
5 + 5 = 10

Question 4.
8 + 7 = ____
Answer:
15
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 8 and 7 is 15
8 + 7 = 15

Question 5.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 48
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 37
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 4 and 2 is 6
4 + 2 = 6

Question 6.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 49
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 38
Explanation:
The sum of 4 and 4 is 8
Two addends that are the same are called doubles.
4 + 4 = 8

Question 7.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 50
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 39
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 6 and 7 is 13
6 + 7 = 13

Question 8.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 51
Answer:
McGraw-Hill My Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Lesson 7 img 40
Explanation:
The sum of 8 and 8 is 16
Two addends that are the same are called doubles.
8 + 8 = 16

Add. Circle the near doubles facts.

Question 9.
2 + 9 = ____
Answer:
11
Explanation:
The sum of 2 and 9 is 11
2 + 9 = 11

Question 10.
12 + 3 = ___
Answer:
15
Explanation:
The sum of 12 and 3 is 15
12 + 3 = 15

Question 11.
4 + 5 = ___
Answer:
9
Explanation:
The sum of 4 and 5 is 9
4 + 5 = 9

Question 12.
8 + 8 = ___
Answer:
16
Explanation:
The sum of 8 and 8 is 16
Two addends that are the same are called doubles.
8 + 8 = 16

Question 13.
9 + 8 = ___
Answer:
17
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 9 and 8 is 17
9 + 8 = 17

Question 14.
7 + 6 = ____
Answer:
13
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
The sum of 7 and 6 is 13
7 + 6 = 13

Solve. Then write the doubles fact that helped you solve the problem.

Question 15.
4 frogs are sitting beside a pond. 5 dragon flies land beside them. How many animals are there altogether?
____ + ____ = ___ animals
____ + ____ = ____
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 52
Answer:
9 animals.
Explanation:
4 frogs are sitting beside a pond.
5 dragon flies land beside them.
4 + 5 = 9
9 animals are there altogether.

Vocabulary Check

Draw lines to match.

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 1 Lesson 3 Answer Key Doubles and Near Doubles 53
Explanation:
Two addends that are almost a doubles fact are called near doubles.
Two addends that are the same are called doubles.

Math at Home Have your child use objects to make doubles and tell the addition fact.

Leave a Comment

Scroll to Top