We included **HMH Into Math Grade 7 Answer Key**** PDF** **Module 2 Proportional Reasoning with Percents **to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 7 Module 2 Answer Key Proportional Reasoning with Percents

**The Case Of The Missing Diagram**

The Bounceville Table Tennis Club holds a 50-game tournament each year.

The shaded portion of each diagram represents the games won by a table tennis team during the tournament.

Write a sentence for each diagram that describes the percent of the whole that is shown. The first one is done for you.

**Turn and Talk**

What diagram do you think is missing from the sequence of figures above? Explain your reasoning using a diagram.

Answer:

**Are You Ready?**

**Complete these problems to review prior concepts and skills you will need for this module.**

**Multiply Decimals by Whole Numbers**

**Find each product.**

Question 1.

0.3(12) ____

Answer:

Multiplying the whole numbers with decimal numbers is the same as multiplying the whole numbers just you have to ignore the decimal points.

3 × 12 = 48

There is one point in the decimal so put 1 point from the left.

0.3 × 12 = 4.8

Question 2.

0.75(68) ____

Answer:

Multiplying the whole numbers with decimal numbers is the same as multiplying the whole numbers just you have to ignore the decimal points.

75 × 68 = 5100

There are 2 points in the decimal so put 1 point from the left.

0.75(68)

Question 3.

1.25 ∙ 40 ____

Answer:

Multiplying the whole numbers with decimal numbers is the same as multiplying the whole numbers just you have to ignore the decimal points.

125 × 40 = 5000

There are 2 points in the decimal so put 1 point from the left.

1.25 × 40 = 50

**Find a Percent or a Whole**

**Solve each problem.**

Question 4.

What is 60% of 120? ____

Answer:

60% of 120

6~~0~~/1~~00~~ × 12~~0~~ = 72

Question 5.

Find 8% of 65. _____

Answer:

8% of 65

8/100 × 65 = 0.08 × 65 = 5.2

So, 8% of 65 is 5.2

Question 6.

50% of what number is 27? ___

Answer:

50% of x = 27

50/100 × x = 27

5~~0~~ × x = 27 × 10~~0~~

5x = 270

x = 270/5

x = 54

Question 7.

63% of what number is 252? _____

Answer:

63% of x = 252

63/100 × x = 252

63 × x = 252 × 100

63x = 25200

x = 25200/63

x = 400

Question 8.

Carl scored 35% of his basketball team’s 40 points during a game. How many points did Carl score?

________________

Answer:

Carl scored 35% of his basketball team’s 40 points during a game.

35% of 40 = x

35/10~~0~~ × 4~~0~~ = x

x = 14

Thus Carl scores 14 points.

**Use Ratio and Rate Reasoning**

**Solve each problem.**

Question 9.

The ratio of fish to snails in an aquarium is 3 to 2. There are 18 fish in the aquarium. How many snails are in the aquarium?

________________

Answer:

Given,

The ratio of fish to snails in an aquarium is 3 to 2.

There are 18 fish in the aquarium.

3:2 = 18:x

3/2 = 18/x

3 × x = 18 × 2

x = 12

There are 12 snails in the aquarium.

Question 10.

Irina ran 0.25 mile in 2 minutes. At this rate, how many minutes will it take her to run 2 miles?

Answer:

Given,

Irina ran 0.25 mile in 2 minutes.

2 × 2/0.25

(2 × 2)/(25/100)

2 × 2 × 100/25

2 × 2 × 4 = 16

It will take 16 minutes for her to run 2 miles.

Question 11.

A painter mixes gray paint by using 1 gallon of black paint for every 7 gallons of white paint. How much black paint and how much white paint will the painter need to mix 20 gallons of gray paint?

Answer:

Given,

A painter mixes gray paint by using 1 gallon of black paint for every 7 gallons of white paint.

1 gallon of black paint + 7 gallons of white paint = 8 gallons of grey paint.

So, black paint needed for 20 gallon of grey paint = 20 × 1/8 = 10/4 = 2.5 gallons

White paint needed for 20 gallons of grey paint = 20 × 7/8 = 70/4 = 17.5 gallons