We included **HMH Into Math Grade 5 Answer Key PDF** **Module 18 Lesson 3 Solve Multistep Measurement Problems **to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 5 Module 18 Lesson 3 Answer Key Solve Multistep Measurement Problems

I Can solve a multistep problem that includes measurement conversions.

**Step It Out**

Question 1.

Brine is used to marinate a turkey before cooking. To make the brine, 16 cups of water are boiled with spices. After boiling, half of the original water is left. Another 3 quarts of water are added before pouring the mixture over the turkey.

How many gallons of brine are poured over the turkey?

A. First, find the amount of water that is left after boiling.

16 cups ____________ = ___________

Answer:

16 ÷ 2 = 8

divide the value by 2

as it is half of the water is drained

B. Add the additional 3 quarts of water to the brine. How many quarts of brine are there? Show your work.

Answer:

8 x 3 = 24 quarts

Explanation:

the additional 3 quarts of water to the brine.

multiply the remaining water with 3 quarts

so 8 x 3 = 24 quarts of brine

C. Convert the number of quarts of brine to a number of gallons. Show your work.

Answer:

6 gallons

Explanation:

to convert number of quarts to number of gallons

divide the volume value by 4

so, 24 divided by 4

24 ÷ 4 = 6

D. How many gallons of brine are poured over the turkey?

Answer:

6 gallons

to convert number of quarts to number of gallons

divide the volume value by 4

so, 24 divided by 4

24 ÷ 4 = 6

**Turn and Talk** Describe the solution process if the direction in Part B had asked how many cups instead of how many quarts.

Answer:

we have to convert from quarts to cups

1 gallon = 16 cups

6 x 16 = 96 cups

of brine is used to marinate the turkey.

Question 2.

Before the turkey is put in the oven, it is tied with twine. A length of 150 centimeters is tied around the body of the turkey. Three lengths of 160 millimeters each are used to tie the legs together and each of the two wings.

A new roll of twine has 10 meters of twine. If you use a new roll to tie the turkey, how many meters of twine are left on the roll?

A. Write an expression for the total amount of twine used to tie the turkey.

Answer:

length of twine tied to the body + length of the twine tied to the legs and wings

Explanation:

length of twine tied to the body + length of the twine tied to the legs and wings

for the we have to convert this to one measure.

Three lengths of 160 millimeters each are used to tie the legs together and each of the two wings

3 x 160 = 480 millimeters of twine

divide the length value by 10

480 ÷ 10 = 48 cm

B. How many centimeters of twine is this? Show your work.

Answer:

length of twine tied to the body + length of the twine tied to the legs and wings

Explanation:

length of twine tied to the body + length of the twine tied to the legs and wings

for the we have to convert this to one measure.

Three lengths of 160 millimeters each are used to tie the legs together and each of the two wings

3 x 160 = 480 millimeters of twine

divide the length value by 10

480 ÷ 10 = 48 cm

C. Write an expression for the amount of twine that remains on the roll.

Answer:

52 meters is remaining.

Explanation:

1 meter = 100 cm

so, we have to subtract the used twine from total twine

let n be the remaining length

n = 100 – 48

n = 52 meters

D. How many meters of twine are left on the roll? Show your work.

Answer:

52 meters is remaining.

Explanation:

1 meter = 100 cm

so, we have to subtract the used twine from total twine

let n be the remaining length

n = 100 – 48

n = 52 meters

**Turn and Talk** How would you solve the problem differently if you were asked to find the number of centimeters of twine left on the roll?

Answer:

convert from meters to centimeters.

Explanation:

we have to convert from centimeters to meters

multiply the length value by 100

52 meters x 100 = 5200 cm.

**Check Understanding**

Question 1.

A brining recipe calls for 475 milliliters of water for every 2 kilograms of turkey. If a turkey weighs 8 kilograms, how many liters of water are needed?

Answer:

1425 milliliters

Explanation:

A brining recipe calls for 475 milliliters of water for every 2 kilograms of turkey.

475 x 3 = 1425 milliliters

8 kg = 2 + 2 + 2 + 2

1 part is there so multiplied by 3

1425 milliliters water is needed.

Question 2.

Sammi walks from the picnic area to the lake and back. The distance from the picnic area to the lake is 1.3 kilometers. When she gets to the lake, she walks around the lake 3 times. The distance around the lake is 685 meters. How many kilometers does Sammi walk?

Answer:

Sammi walk 4.65 km

Explanation:

The distance from the picnic area to the lake is 1.3 kilometers.

she walks 3 times around the lake.

length of the lake is 685 meters

3 x 685 = 2055 meters

1.3 +1.3 = 2.6 kilometers is the distance from area to the lake and back

divide the length value by 1000

2.055 meters

total distance = area to the lake and back + walk in lake

n = 2.055 + 2.6

n = 4.65 kilometers

**On Your Own**

Question 3.

**Reason** Paula has several cartons of milk. She has 2 one-cup cartons, 1 one-pint carton, and 3 one-quart cartons. Will Paula be able to use her cartons of milk to completely fill a one-gallon jug? Explain.

Answer:

Yes, Paula is able to complete one-gallon jug of milk

Explanation:

2 cups + 1 pint + 3 quarts

converting all this measure to cups

1 pint = 2 cups

1 quart = 4 cups

3 x 4 = 12 cups

2 cups + 1 pint + 3 quarts = 2 + 2 + 12 = 16 cups

1 gallon = 16 cups

Question 4.

Shelby is learning how to steer a remote-control car. On her first try, the car travels 27 inches before hitting the wall. On her second try, it travels 6\(\frac{3}{4}\) feet. On her third try, it travels 3\(\frac{1}{2}\) yards before it reaches the other side of the room. How many yards does the car travel in the three tries?

Answer:

6.5 yards

Explanation:

First we have to convert all the measures to yards

for inch to yards divide the length value by 36

27 by 36 = 0.75 yards

then feet to yards

6\(\frac{3}{4}\) feet = \(\frac{27}{4}\) = 6.75 feet

divide the length value by 3

6.75 by 3 = 2.25

3\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{7}{2}\) = 3.5

so, 3.5 + 2.25 + 0.75 = 6.5 yards

Question 5.

Linda’s hair was \(\frac{2}{3}\) yard long before she had it cut. She had 3 inches cut off. How many feet long was Linda’s hair after she had it cut?

Answer:

1.75 foot

Explanation:

1 yard = 36 inches

two-third part of 36 is 24

24 – 3 = 21 inches

now we have to convert from inches to feet

1 feet = 12 inches

21 divide by 12 = 1.75

1.75 foot was Linda’s hair after she had it cut

Question 6.

**STEM** The first computer, called the Electronic Numerical Integrator and Calculator (ENIAC), had a mass of about 27,200 kilograms. The mass of a certain model of smartphone is about 150 grams. Which has the greater mass, ENIAC or 200,000 smartphones? By how many kilograms?

Answer:

2800 kg weight more for smart phones.

Explanation:

150 x 200,000 = 30000000

1 kg = 1000 grams

30000000 divided by 1000 = 30,000 kg

30,000 – 27,200 kg = 2800 kg

Smart phone mass is more.

Question 7.

**Model with Mathematics** For an experiment, Ashok pours 0.3 liter of water into a container. He adds 50 milliliters of vegetable oil and 25 milliliters of colored detergent. How many times as much water than vegetable oil and detergent does Ashok use?

Write an equation to show the number of milliliters of water Ashok uses.

Answer:

4 times more water used than vegetable oil and detergent

Explanation:

more volume of water = volume of vegetable oil + volume of colored detergent. by given volume

Converting liters to milliliters

multiply the volume value by 1000

0.3 x 100 = 300 milliliters

He adds 50 milliliters of vegetable oil and 25 milliliters of colored detergent.

50 + 25 = 75 milliliters

300 divided by 75 = 4

Write an equation to show the number of milliliters of vegetable oil and detergent Ashok uses.

Answer:

He adds 50 milliliters of vegetable oil and 25 milliliters of colored detergent.

Explanation:

50 + 25 = 75 milliliters

How many times as much water as vegetable oil and detergent does Ashok use?

Answer:

300 divided by 75 = 4

Explanation:

more volume of water = volume of vegetable oil + volume of colored detergent. by given volume

Converting liters to milliliters

multiply the volume value by 1000

0.3 x 100 = 300 milliliters

He adds 50 milliliters of vegetable oil and 25 milliliters of colored detergent.

50 + 25 = 75 milliliters

300 divided by 75 = 4

Question 8.

**Use Structure** Lamar subtracts 100 meters from 1 kilometer. He writes the difference as a single digit followed by a unit of measurement. What digit and unit does he use?

Answer:

0.9 km

Explanation:

1km = 1000 m

1000 – 100 = 0.9 km

Question 9.

**Attend to Precision** Danielle frames a square picture. She has \(\frac{7}{8}\) yard of wood trim left over. How many feet of wood trim did Danielle have when she started? Explain.

Answer:

Explanation: