We included **HMH Into Math Grade 5 Answer Key PDF** **Module 17 Lesson 4 Divide Decimals by Whole Numbers **to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 5 Module 17 Lesson 4 Answer Key Divide Decimals by Whole Numbers

I Can divide a decimal by a whole number.

**Spark Your Learning
**Mr. Lewis bought a watermelon for a summer picnic. At home, he carves the watermelon and makes 12 bowls of watermelon pieces. Each bowl weighs the same amount. How much does each bowl weigh?

Answer:

Weight of each bowl = 0.4 pounds.

Explanation:

Number of bowls of watermelon pieces he carves = 12.

Weight of watermelon = 4.8 pounds.

Weight of each bowl = Weight of watermelon ÷ Number of bowls of watermelon pieces he carves

= 4.8 ÷ 12

= 0.4 pounds.

**Turn and Talk** How would your solution change if the watermelon weighed 48 pounds?

Answer:

Weight of each bowl = 4 pounds if there is change in the watermelon weighed 48 pounds.

Explanation:

Number of bowls of watermelon pieces he carves = 12.

Weight of watermelon = 48 pounds.

Weight of each bowl = Weight of watermelon ÷ Number of bowls of watermelon pieces he carves

= 48 ÷ 12

= 4 pounds.

**Build Understanding
**Question 1.

Janet builds a ladder to a tree fort. She places the steps at equal intervals. How far apart are the steps?

Write a division expression to represent the situation. Draw to show the division.

Answer:

Distance far apart are the steps = 0.3 meter.

Explanation:

Length of the ladder = 2.1m.

She places the steps at equal intervals.

Number of steps = 7.

Distance far apart are the steps = Length of the ladder ÷ Number of steps

= 2.1 ÷ 7

= 0.3 meter.

A. How did you represent 2.1?

Answer:

Representation of 2.1: 2 ones and 1 tenths.

Explanation:

Representation of 2.1:

2 ones and 1 tenths.

B. Are you asked to find an estimate or an exact answer? How do you know?

Answer:

It is asked to find the exact answer not estimate because they asked to find how far apart are steps yet not to estimate the distance.

Explanation:

Distance far apart are the steps = Length of the ladder ÷ Number of steps

= 2.1 ÷ 7

= 0.3 meter.

C. Describe how you were able to solve the problem.

Answer:

All the required data is given and using formula of distance I found the answer.

Explanation:

Length of the ladder = 2.1m.

She places the steps at equal intervals.

Number of steps = 7.

Distance far apart are the steps = Length of the ladder ÷ Number of steps

= 2.1 ÷ 7

= 0.3 meter.

D. How much does each group represent?

Answer:

Representation of 0.3 meter = 0 ones 3 tenths.

Explanation:

Each step = 0.3 meter.

Representation of 0.3 meter = 0 ones 3 tenths.

E. How far apart are the steps of the ladder?

Answer:

Distance far apart are the steps = 0.3 meter.

Explanation:

Distance far apart are the steps = Length of the ladder ÷ Number of steps

= 2.1 ÷ 7

= 0.3 meter.

**Turn and Talk** How is using base-ten blocks to find the quotient similar to using place value?

Answer:

It’s also known as the place value number system, or decimal system, as the numerical value of a number relies on where the decimal point sits. In base 10, each digit in a position of a number can have an integer value ranging from 0 to 9 (10 possibilities).

**Step It Out
**Question 2.

A scientist collects a sand sample from the shore of a beach. He stores equal amounts of the sand in each of 38 containers. How much sand does the scientist put in each container?

Write an expression to model the situation.

Answer:

Weight of sand the scientist puts in each container = 0.62 kg.

Explanation:

Number of containers he stores the sand = 38.

Weight of container of sand = 23.56 kg.

Weight of sand the scientist puts in each container = Weight of container of sand ÷ Number of containers he stores the sand

= 23.56 ÷ 38

= 0.62 kg.

B. Use compatible numbers to estimate. Show your work.

Answer:

Compatible number: 38 × 38 = 1kg.

Explanation:

Weight of sand the scientist puts in each container = 0.62 kg.

Compatible number: 38 × 38 = 1kg.

C. To find the actual quotient, divide the numbers as you would if there were no decimal point.

Answer:

Explanation:

23.56 ÷ 38 = 0.62.

D. Use your estimate to place the decimal point in the quotient. Write a zero to show there are no ones. Write the quotient.

Answer:

To divide a decimal by a whole number, we place the decimal point in the quotient above the decimal point in the dividend and then divide as usual.

23.56 ÷ 38 = 0.62.

Quotient = 0.62.

Explanation:

Notice that the decimal point in the quotient is directly above the decimal point in the dividend. To divide a decimal by a whole number, we place the decimal point in the quotient above the decimal point in the dividend and then divide as usual.

23.56 ÷ 38 = 0.62.

Quotient = 0.62.

E. How much sand does the scientist put in each container?

Answer:

Weight of sand the scientist puts in each container = 0.62 kg.

Explanation:

Number of containers he stores the sand = 38.

Weight of container of sand = 23.56 kg.

Weight of sand the scientist puts in each container = Weight of container of sand ÷ Number of containers he stores the sand

= 23.56 ÷ 38

= 0.62 kg.

**Turn and Talk** How can you use inverse operations to check your answer?

Answer:

Inverse operations to check the answer:

=> Quotient × Divisor = Dividend.

Explanation:

Dividend ÷ Divisor = quotient.

Inverse operations to check your answer

=> Quotient × Divisor = Dividend.

**Check Understanding
**Question 1.

Halley has 3.2 liters of lemonade. She pours equal amounts of the lemonade into 8 cups. How much lemonade does Halley pour into each cup?

Answer:

Number of liters of lemonade Halley pour into each cup = 0.4.

Explanation:

Number of liters of lemonade Halley has = 3.2.

Number of cups she pours equal amounts of the lemonade into = 8.

Number of liters of lemonade Halley pour into each cup = Number of liters of lemonade Halley has ÷ Number of cups she pours equal amounts of the lemonade into

= 3.2 ÷ 8

= 0.4.

**Estimate the quotient. Then find the actual quotient.
**Question 2.

Answer:

47.43 ÷ 51 = 0.93.

Explanation:

Estimate the quotient: 0.8.

47.43 ÷ 51 = 0.93.

Question 3.

Answer:

20.01 ÷ 87 = 0.23.

Explanation:

Estimate the quotient: 0.5.

20.01 ÷ 87 = 0.23.

**On Your Own
**Question 4.

**Attend to Precision**For a charity drive, 12 students collect aluminum cans to sell to a recycler. They agree to share the money equally. How much money does each student get to donate to their charity?

Estimate the quotient. Show your work.

Answer:

Amount of money each student gets to donate to their charity = $6.87.

Explanation:

Estimation of quotient: $6.50.

Number of students collect aluminum cans to sell to a recycler = 12.

Cost of aluminum can = $82.44.

Amount of money each student gets to donate to their charity = Cost of aluminum can ÷ Number of students collect aluminum cans to sell to a recycler

= $82.44 ÷ 12

= $6.87.

To find the actual quotient, divide the numbers as you would if there were no decimal point. Then place the decimal point in the quotient.

Answer:

Amount of money each student gets to donate to their charity = $6.87.

Explanation:

Amount of money each student gets to donate to their charity = Cost of aluminum can ÷ Number of students collect aluminum cans to sell to a recycler

= $8244 ÷ 12

= $687.

Quotient : $82.44 ÷ 12 = $6.87.

How much money will each student get to donate?

Answer:

Amount of money each student gets to donate to their charity = $6.87.

Explanation:

Amount of money each student gets to donate to their charity = Cost of aluminum can ÷ Number of students collect aluminum cans to sell to a recycler

= $82.44 ÷ 12

= $6.87.

**Divide.
**Question 5.

Answer:

27.6 ÷ 6 = 4.6.

Explanation:

27.6 ÷ 6 = 4.6.

Question 6.

Answer:

72.9 ÷ 3 = 24.3.

Explanation:

72.9 ÷ 3 = 24.3.

Question 7.

Answer:

17.28 ÷ 8 = 2.16.

Explanation:

17.28 ÷ 8 = 2.16.

Question 8.

Answer:

331.8 ÷ 42 = 7.9.

Explanation:

331.8 ÷ 42 = 7.9.

Question 9.

Answer:

239.2 ÷ 23 = 10.4.

Explanation:

239.2 ÷ 23 = 10.4.

Question 10.

Answer:

208.42 ÷ 34 = 6.13.

Explanation:

208.42 ÷ 34 = 6.13.

**I’m in a Learning Mindset!
**When I divide a decimal by a whole number, how do I break the problem into smaller steps?

Answer:

When I divide a decimal by a whole number, I break the problem into smaller steps by

Straight up once you do that you just go through the division steps like any other long division problem divide multiply subtract bring down and repeat.

Explanation:

Straight up once you do that you just go through the division steps like any other long division problem divide multiply subtract bring down and repeat.