# Into Math Grade 5 Module 17 Lesson 2 Answer Key Represent Division of Decimals by Whole Numbers

We included HMH Into Math Grade 5 Answer Key PDF Module 17 Lesson 2 Represent Division of Decimals by Whole Numbers to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 5 Module 17 Lesson 2 Answer Key Represent Division of Decimals by Whole Numbers

I Can use a concrete or visual model to divide a decimal by a whole number.

Nicole and her five friends can buy bottles of lemonade individually, or they can buy a six-pack together. How much does each person save on the price of a bottle of lemonade if they buy the six-pack? justify your answer.

$1.20 each person can save on the price of a bottle of lemonade if they buy the six-pack. Explanation: Cost of one bottle =$1.00.
Cost of six bottles = 6 × Cost of one bottle
= 6 × $1.00 =$6.00.
Cost of 6 pack bottles = $4.80. Difference: Cost of six bottles – Cost of 6 pack bottles =$6.00 – $4.80 =$1.20.

Turn and Talk Nicole and her five friends buy a large bag of popcorn to share for $8.40. How much does each person pay? Answer: Amount of money each person pays =$1.40.

Explanation:
Cost of a large bag of popcorn to share Nicole and her five friends buys = $8.40. Number of people to share it = 5 + 1 = 6. Amount of money each person pays = Cost of a large bag of popcorn to share Nicole and her five friends buys ÷ Number of people to share it =$8.40 ÷ 6
= $1.40. Build Understanding Question 1. Yolanda buys trail mix from the bulk bin and divides the trail mix evenly among herself and three friends. How many pounds of trail mix does each person get? Use base-ten blocks to show how much each person gets. Remember that a flat represents one, a long represents one tenth, and a small cube represents one hundredth. Answer: Number of pounds of trail mix each person gets = 1.40. Explanation: Weight of the trail mix bin = 5.6 lb. Number of people = 3 + 1 = 4. Number of pounds of trail mix each person gets = Weight of the trail mix bin ÷ Number of people = 5.6 lb ÷ 4 = 1.40. A. How did you use base-ten blocks to represent 5.6? Answer: Explanation: Using ten blocks for representing 5.6: 5 ones represented as whole 10 × 10 = 100 blocks set of 5. 6 tenths represented as 6 blocks. B. Describe how you divided 5.6 into 4 equal groups. Answer: Explanation: 5.6 is divided by 4 = 5.6 ÷ 4 = 1.4. C. What number is represented by each group? How do you know? Answer: Each group is represented by 1.40. Explanation: Each group is represented by: = 5.6 ÷ 4 = 1.40. D. How many pounds of trail mix does each person get? Answer: Each group is represented by 1.40. Explanation: Weight of the trail mix bin = 5.6 lb. Number of people = 3 + 1 = 4. Number of pounds of trail mix each person gets = Weight of the trail mix bin ÷ Number of people = 5.6 lb ÷ 4 = 1.40. Turn and Talk If Yolanda adds another pound of trail mix, how does the amount each person gets change? Explain how you know. Answer: Number of pounds of trail mix each person gets = 1.65. Explanation: If Yolanda adds another pound of trail mix, Weight of the trail mix bin = 5.6 lb. => Weight of the trail mix bin now = Weight of the trail mix bin + 1pound => 5.6 lb + 1 lb => 6.6 lb. Number of people = 3 + 1 = 4. Number of pounds of trail mix each person gets = Weight of the trail mix bin now ÷ Number of people = 6.6 lb ÷ 4 = 1.65. Question 2. Paul buys a package of 8 bouncy balls. How much does each ball weigh? Use a quick picture to show how much each ball weighs. Answer: Weight of each ball = 0.92 oz. Explanation: Number of bouncy balls in the package = 8. Weight of bouncy balls Paul buys a package = 7.36 oz. Weight of each ball = Weight of bouncy balls Paul buys a package ÷ Number of bouncy balls in the package = 7.36 oz ÷ 8 = 0.92 oz. A. How did you represent the total weight? Answer: Explanation: Weight of each ball = Weight of bouncy balls Paul buys a package ÷ Number of bouncy balls in the package = 7.36 oz ÷ 8 = 0.92 oz. B. How did you divide the 7 ones? Explain. Answer: 7 ones ÷ 8 = 0.875. =>0 ones 8 tenths 7 hundredths 5 thousandths. Explanation: 7 ones ÷ 8 = 0.875. =>0 ones 8 tenths 7 hundredths 5 thousandths. C. How did you divide the tenths and hundredths? Explain. Answer: 7.36 ÷ 8 = 0.92. =>9 tenths 2 hundredths. Explanation: 7.36 ÷ 8 = 0.92. =>9 tenths 2 hundredths. D. Describe the number that are in each group. Answer: 0.92 is the number that is in each group. Explanation: The number in each group = 0.92. E. How much does each ball weigh? Answer: Weight of each ball = 0.92 oz. Explanation: Number of bouncy balls in the package = 8. Weight of bouncy balls Paul buys a package = 7.36 oz. Weight of each ball = Weight of bouncy balls Paul buys a package ÷ Number of bouncy balls in the package = 7.36 oz ÷ 8 = 0.92 oz. Check Understanding Solve using a concrete or visual model. Question 1. Carson divides 4.2 pounds of nuts into 6 equal servings. How much does each serving weigh? Answer: Weight of each serving = 0.7 pounds. Explanation: Number of pounds of nuts Carson divides = 4.2. Number of equal servings = 6. Weight of each serving = Number of pounds of nuts Carson divides ÷ Number of equal servings = 4.2 ÷ 6 = 0.7 pounds. Question 2. Tasha buys 6 avocados for$7.14 at the store. How much does each avocado cost?
Cost of each avocado = $1.19. Explanation: Number of avocados Tasha buys = 6. Cost of avocados Tasha buys at the store =$7.14.
= $7.14 ÷ 6 =$1.19.

Question 3.
Use Tools A race official wants to place water stations between the start and finish lines so that the race course is divided into 3 equal sections. What is the distance from the start of the race to the first water station?

Draw to represent the problem.
Distance from the start of the race to the first water station = 2.07mi.

Explanation:
Number of sections to divide the race course = 3.
Total distance from start to finish point = 6.21 mi.
Distance from the start of the race to the first water station = Total distance from start to finish point  ÷ Number of sections to divide the race course
= 6.21 ÷ 3
= 2.07mi.

What is the distance? Explain how you used your drawing to show this.

Explanation:
Distance is the length of the space between two points.

Question 4.
Joaquin cuts a board 4.68 feet long into 6 pieces of equal length. How long is each piece?
Length of each piece = 0.78 feet.

Explanation:
Length of the board Joaquin cuts = 4.68 feet.
Number of equal pieces he cuts = 6.
Length of each piece = Length of the board Joaquin cuts ÷ Number of equal pieces he cuts
= 4.68 ÷ 6
= 0.78 feet.

Divide.
Question 5.
7.8 ÷ 6 = _________
7.8 ÷ 6 = 1.3.

Explanation:
7.8 ÷ 6 = 1.3.

Question 6.
_________ = 4.5 ÷ 5
0.9 = 4.5 ÷ 5

Explanation:
0.9 = 4.5 ÷ 5

Question 7.
9.45 ÷ 7 = __________
9.45 ÷ 7 = 1.35.

Explanation:
9.45 ÷ 7 = 1.35.

Question 8.
Open-Ended Write a division equation to represent the base-ten blocks shown. Then write a real-world problem that can be solved using the equation.

Equation:
108 ÷ 54 = 2.

Explanation:
108 ÷ 54 = 2.

I’m in a Learning Mindset!
What evidence do I have that I have correctly divided a decimal by a whole number?