We included **HMH Into Math Grade 5 Answer Key PDF** **Module 15 Multiply Decimals and Whole Numbers** to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 5 Module 15 Answer Key Multiply Decimals and Whole Numbers

**Photographer**

Photographers can work practically anywhere in the world, including underwater. Some work inside studios, while others prefer to capture the natural world outside. You can even find photographers working at special events like weddings and graduations.

Did you know that photographers work with news organizations so you can not only read about events, but see pictures that go along with the stories?

Professional photographers are artists, and sometimes their photos are displayed in museums.

**STEM Task:**

Photographers take time to compose their photos. Take a piece of sturdy paper and cut out a rectangle so that it looks like a picture frame. Find something in your classroom that would be a good subject for a photo Then hold up the paper to frame the object. Move the frame closer or farther away or view the object from different angles. For example, place a cone or other shape somewhere where it casts a shadow. Observe the changes to the shadow as you move the frame. Draw what you see.

**Learning Mindset Perseverance Learns Effectively**

When learning a new skill or concept, how can you ensure that your study habits are effective? If you pay attention, avoid distractions, and apply organizational skills, you are more likely to understand and remember what you’ve been learning. One way to help your memory is to take notes shortly after learning something. Writing what you learned in your own words helps it stick in your memory.

**Reflect
**Question 1.

When working on the STEM Task, how were you able to keep yourself from getting distracted?

Answer:

If you pay attention when working on the STEM Task, you can be able to keep yourself from getting distracted.

Explanation:

You can be able to keep yourself from getting distracted if you pay attention.

Question 2.

Did you take the time to develop a plan for your learning? What was effective when you were finding the right angle to frame the object?

Answer:

Yes, it takes the time to develop a plan for your learning. Writing what u learnt is the effective when you are finding the right angle to frame the object.

Explanation:

One way to help your memory is to take notes shortly after learning something. Writing what you learned in your own words helps it stick in your memory

**Which snail wins the race?
**Suppose each snail finishes the race by moving the distance shown in one hour. Which snails will complete the remainder of the race in 7 hours or less?

Which snails will complete the remainder of the race in 7 hours or less?

Answer:

Snail B will complete the remainder of the race in 7 hours or less.

Explanation:

More distance to travel Snail A = 4\(\frac {5}{10} \) m = 4.5m

Number of meters Snail A travels in an hour = \(\frac {6}{10} \)

Distance the Snail A completes in 7 hours = 7 × Number of meters Snail A travels in an hour

= 7 × \(\frac {6}{10} \)

= \(\frac {42}{10} \)

= 4.2m.

More distance to travel Snail B = 2\(\frac {3}{10} \) m = 2.3m.

Number of meters Snail B travels in an hour = \(\frac {4}{10} \)

Distance the Snail B completes in 7 hours = 7 × Number of meters Snail B travels in an hour

= 7 × \(\frac {4}{10} \)

= \(\frac {28}{10} \)

= 2.8m

More distance to travel Snail C = 3\(\frac {5}{10} \) m = 3.5m.

Number of meters Snail C travels in an hour = 3\(\frac {5}{10} \)

Distance the Snail C completes in 7 hours = 7 × Number of meters Snail C travels in an hour

= 7 × 3\(\frac {5}{10} \)

= 7 × \(\frac {35}{10} \)

= \(\frac {245}{10} \)

= 24.5m.

More distance to travel Snail D = 1\(\frac {7}{10} \) m = 1.7m.

Number of meters Snail D travels in an hour = \(\frac {2}{10} \)

Distance the Snail D completes in 7 hours = 7 × Number of meters Snail D travels in an hour

= 7 × 1\(\frac {7}{10} \) m

= 7 × \(\frac {17}{10} \)

= \(\frac {119}{10} \)

= 11.9m.

Which snail will be the winner?

Answer:

Snail B will be the winner.

Explanation:

Distance the Snail A completes in 7 hours = 4.2m

Distance the Snail B completes in 7 hours = 2.8m.

Distance the Snail C completes in 7 hours = 24.5m.

Distance the Snail D completes in 7 hours = 11.9m.

**Turn and Talk
**How did you solve the problem?

Answer:

I have solved the problem by calculating the distance of all snails in 7 hours. According to which, the shortest distance to cover is known to be the winner.

Explanation:

I have solved the problem by calculating the distance of all snails in 7 hours. According to which, the shortest distance to cover is known to be the winner.

**Are You Ready?
**Complete these problems to review prior concepts and skills you will need for this module.

**Count Equal Groups**

**Count equal groups to find the total.**

Question 1.

________ groups of ________ objects

________ objects

Answer:

4 groups of 3 objects.

12 objects.

Explanation:

Number of groups of dots = 4.

Number of dots in each group = 3.

Total number of dots = Number of groups of dots × Number of dots in each group

= 4 × 3

= 12.

Question 2.

________ groups of ________ objects

________ objects

Answer:

3 groups of 5 objects.

15 objects.

Explanation:

Number of groups of dots = 3.

Number of dots in each group = 5.

Total number of dots = Number of groups of dots × Number of dots in each group

= 3 × 5

= 15.

**Multiply by 1-Digit Numbers
**

**Find the product.**

Question 3.

Answer:

Explanation:

Multiplication of 67 and 8:

67 × 8 = 536.

Question 4.

Answer:

Explanation:

Multiplication of 43 and 7:

43 × 7 = 301.

Question 5.

Answer:

Explanation:

Multiplication of 654 and 3:

654 × 3 = 1,962.

Question 6.

Answer:

Explanation:

Multiplication of 945 and 4:

945 × 4 = 3,780.

Question 7.

Answer:

Explanation:

Multiplication of 1573 and 5:

1573 × 5 = 7,865.

Question 8.

Answer:

Explanation:

Multiplication of 2432 and 6:

2432 × 6 = 14,592.

**Multiply with 3-Digit Numbers
**

**Find the product.**

Question 9.

Answer:

Explanation:

Multiplication of 435 and 86:

435 × 86 = 37,410.

Question 10.

Answer:

Explanation:

Multiplication of 283 and 53:

283 × 52 = 14,716.

Question 11.

Answer:

Explanation:

Multiplication of 167 and 24:

167 × 24 = 4,008.