We included **H****MH Into Math Grade 5 Answer Key**** PDF** **Module 1 Lesson 6 Develop Multiplication Fluency** to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 5 Module 1 Lesson 6 Answer Key Develop Multiplication Fluency

I Can set up and solve multistep problems with at least 2 steps.

**Step It Out**

1. Fun Park Amusement rents food carts, game booths, equipment, and rides for parties, fundraisers, and county fairs. The rental prices are shown in the table.

In May, 36 game booths and 14 rides were rented from Fun Park. How much did Fun Park earn from the game booth and ride rentals in May?

A. What do you need to find?

___________________

Answer:

How much did Fun Park earn from the game booth and ride rentals in May?

B. Write a multiplication equation to model each cost.

___________________

Answer:

( Number of Game Booth x Cost of each Game booth) +( Number of ride rentals x cost of each ride rental )

C. Find each cost. Show your work.

___________________

Answer:

So, from the given data,

( Number of Game Booth x Cost of each Game booth) +( Number of ride rentals x cost of each ride rental )

= ( 36 x $79 ) + ( 14 x $149 )

= ( $2,844 ) + ( 2,086 )

= $4,930

D. How much did Fun Park earn from the game booth and ride rentals in May? Explain how you found the answer.

___________________

Answer:

Fun Park earn $4,930 from the game booth and ride rentals in May.

**Turn and Talk** Describe two ways to find how much Fun Park should receive from rentals if the number of game booths rented and the number of rides rented each double in June.

Answer:

First, twice the total amount received in the month of May.

**Step It Out**

2. New floor tiles are being installed in a restaurant at an amusement park. There are 254 tiles needed to cover the floor. What is the area of the floor?

A. How can you use the measurements of a floor tile to find the area of the restaurant floor?

______________________

Answer:

Length = 24 inches

Width = 18 inches.

B. What is the area of each floor tile? Show your work.

________________

Answer:

Area of each floor tile = Length x width

A = 24 x 18 = 432 square inches.

C. What is the area of the restaurant floor? Show your work.

________________

The total area of the restaurant floor = number of tiles x area of each tile

Area = 254 x 432 = 109,728 square inches.

**Check Understanding Math Board**

Question 1.

This year, a company spends $660 to train one new employee. In 10 years, training costs will be twice that amount. The company expects to hire 635 new employees in the 10th year. How much will the company spend for training? _____

Use the table showing Fun Park Amusement rental prices for 2 and 3.

Answer:

Given,

A company spends $660 to train one new employee. In 10 years, training costs will be twice that amount.

660 × 2 = $1320

Thus the company spends $1320 in the 10th year

The company expects to hire 635 new employees in the 10th year.

635 × 1320 = $838,200

Question 2.

How much more is the cost to rent 18 rides than to rent 26 game booths?

Answer:

Cost of 18 rides = 18 x $149 = $2682

cost of 26 gam booth = 26 x $79 = $2,054

Difference = $2682 – $2054 = $628

Therefore, it costs $628 more.

Question 3.

What is the cost to rent 39 food carts and 78 game booths?

Answer:

Cost of 39 food carts = 39 x $59 = $2,301

cost of 78 game booth = 78 x $79 = $6,162

total cost = $2,301 + $6,162 = $8,463.

Therefore, the cost to rent 39 food carts and 78 game booths is $8,463.

**On Your Own**

Question 4.

**Model with Mathematics** Cora hits the bullseye (the 75-point circle) 19 times during archery season. She hits the 33-point circle 238 times. What is the total number of points for those hits? Write an equation to model the situation.

Answer:

from the given data,

( number of hits on bullseye x points for hitting bullseye ) + ( number of hits on 33-point circle x points for hitting 33-point circle )

= ( 19 x 75 ) + ( 238 x 33 )

= ( 1,425 ) + ( 7,854 )

= 9,279

Therefore, number of points she scored are 9,279.

Question 5.

Shannon burns 46 calories each hour while sleeping. When she plays basketball, she burns 11 times as many calories as she does when sleeping. She burns twice as many calories each hour when she runs than when she plays basketball. How many calories does Shannon burn when she runs for 1 hour?

Answer:

Given,

Shannon burns 46 calories each hour while sleeping.

When she plays basketball, she burns 11 times as many calories as she does when sleeping.

She burns twice as many calories each hour when she runs than when she plays basketball.

So, calories she burns for playing basketball = 11 x 46 = 506

Calories she burns for running = 2 x 506 = 1012

Therefore, she burns 1012 calories when she runs for 1 hour.

Question 6.

Professional soccer fields measure 105 meters by 68 meters. All 24 teams in a professional league use a special sod for their fields. How much of this special sod is needed for all 24 fields?

Answer:

Given,

Professional soccer fields measure 105 meters by 68 meters.

All 24 teams in a professional league use a special sod for their fields.

Total area =105 x 68 = 7,140

For 24 teams . 24 x 7,140 = 171,360

Therefore, 171,360 meters special sod is needed for 24 teams.

Question 7.

Admission tickets to an amusement park cost $18 each. For a class field trip, the park offers a $5 discount on each ticket. How much will tickets cost for 136 students?

Answer:

Given,

Admission tickets to an amusement park cost $18 each.

For a class field trip, the park offers a $5 discount on each ticket.

Final ticket price = $13

Therefore, for136 students, 136 x $13 = $1,768

Question 8.

A company makes hardwood for basketball courts. A basketball court is 94 feet long and 50 feet wide. How much hardwood does the company need to make 12 new courts?

Answer:

Given,

A company makes hardwood for basketball courts.

A basketball court is 94 feet long and 50 feet wide.

Total area = 94 x 50 = 4700 square feet.

Therefore, for 12 new courts, 12 x 4700 = 56,400 square feet hardwood is needed for the company.

**On Your Own**

**Use the table for 9-12. The table shows the prices of various items at an office supply store.**

Question 9.

If the store sells 35 filing cabinets and 14 tables, how much does it earn? _____

Answer:

From the given data,

( number of filing cabinets x cost of each filing cabinet ) + ( number of tables x cost of each table )

= ( 35 x $87 ) + ( 14 x $349 )

= ( $3,045 ) + ( $4,886 )

= $7,931

Therefore, store earns $7,931.

Question 10.

Suppose the store sells 12 desks and 9 tables. For which item does the store earn more in sales? How much more does the store earn for this item? ___

Answer:

for 12 desks = 12 x $239 = $2,868

for 9 tables, 9 x $349 $3,141

Therefore, the store earns more for selling tables and it will earn $273 more.

Question 11.

**Attend to Precision** A company purchases 16 pairs of desks and chairs. What is the total cost? Describe two ways to find the total cost.

Answer:

cost of 16 desks = 16 x $239 = $3,824

cost of 16 chairs = 16 x $93 = $1,488

Total cost = $3,824 + $1,488 = $5,312

Therefore, total cost = $5,312.

Question 12.

**Critique Reasoning** A company orders 12 filing cabinets. The next day it triples the order. Alyssa and Mario each calculate the total cost of the final order. Who calculated the total cost correctly? Explain your answer.

Answer:

Both are wrong.

87 x 12 = 1,044

1,044 x 3 = 3,132 is the correct answer.