We included **HMH Into Math Grade 4 Answer Key**** PDF** **Module 8 Lesson 7 Solve Multistep Problems and Assess Reasonableness** to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 4 Module 8 Lesson 7 Answer Key Solve Multistep Problems and Assess Reasonableness

I Can solve word problems that involve two and three steps using whole numbers and all four operations.

**Step It Out**

1. Mr. Azqui designed a mural that will cover 340 square meters of an old factory wall. He and some volunteers have collected 13 gallons of paint to complete the mural. Each gallon of paint will cover 37 square meters. Is there enough paint to fill the mural? If so, how many additional square meters could be painted?

A. What do you need to find?

____________________

Answer:

Is there enough paint to fill the mural? If so, how many additional square meters could be painted?

B. Underline the information that you need to solve the problem.

Answer:

Mr. Azqui designed a mural that will cover 340 square meters of an old factory wall. He and some volunteers have collected 13 gallons of paint to complete the mural. Each gallon of paint will cover 37 square meters.

C. How can you solve the problem?

____________________

____________________

____________________

____________________

Answer:

We can solve the problem by finding how much area that 13 gallons of paint can be painted.

D. Solve the problem. What did you find?

____________________

____________________

Answer:

From the given data,

Area that 13 gallons of paint can paint the wall = 13 x 37 = 481 square meters.

The area of the wall is only 340 square meters.

So, 13 gallons of paint is enough to fill the mural.

**Turn and Talk** How can you check if your answer is reasonable?

**Step It Out!**

2. At Hansel’s Orchard 48 apples can fit in a basket. One day, Mr. Kelvin and some friends pick enough apples to fill 28 baskets. It takes 8 apples to make a jar of applesauce. How many jars of applesauce can Mr. Kelvin make from these apples?

A. What information is given?

_______________________

_______________________

_______________________

Answer:

At Hansel’s Orchard, 48 apples can fit in a basket.

One day, Mr. Kelvin and some friends pick enough apples to fill 28 baskets.

It takes 8 apples to make a jar of applesauce.

B. How can you solve the problem?

_______________________

Answer:

By dividing the total number of apples in baskets with the apples that make a jar of applesauce.

C. How many jars of applesauce can Mr. Kelvin make?

_______________________

Answer:

From the given data,

Total number of apples in the basket = 28 x 48 = 1344

Number of jars of applesauce = 1344/8 = 168

Therefore, the total number of jars of applesauce that Mr. Kelvin makes from these apples are 168.

D. How can you use estimation to check the reasonableness of your answer?

_______________________

Answer:

Let the number of apples that fit in the basket be 50

The number of baskets is 30

So, 30 x 50 = 1500

Number of apples to make a jar of applesauce be 10

The number of jars of applesauce = 1500/10 = 150 which approximately equals 168

So, the answer (168) is reasonable.

**Check Understanding Math Board**

Question 1.

Savannah earned money one summer by mowing lawns. She earned $23 for each of the 19 lawns she mowed. She earned $60 in tips. How much money did she earn? _________

Answer:

Given,

Savannah earned money one summer by mowing lawns.

She earned $23 for each of the 19 lawns she mowed.

She earned $60 in tips.

Total money she earned by mowing lawns = 23 x 19 = $437

So, with tips, total money = $437 + $60 = $497.

Therefore, total money she made = $497.

Question 2.

A large box of dishwasher detergent costs $14. A new dishwasher costs 45 times that price. How much does a dishwasher and 3 boxes of detergent cost? _______

Answer:

Given,

A large box of dishwasher detergent costs $14.

A new dishwasher costs 45 times that price.

So, the cost of new dishwasher = 45 x $14 = $630.

the cost of 3 boxes of detergent = 3 x $14 = $42

Therefore, total cost = $630 + $42 = $672.

**On Your Own**

Question 3.

A middle school graduation is taking place in a theater with 2,817 seats. The school has 519 graduating students. Each student brings 4 guests. How many seats will be available for staff and teachers after the students and guests have been seated?

______________________________

Answer:

Given,

Middle school graduation is taking place in a theater with 2,817 seats.

The school has 519 graduating students.

Each student brings 4 guests.

Total number of students and guests = 519 x 4 = 2,076

Remaining seats = 2,817 – 2,076 = 741

Therefore, the number of seats available for staff and teachers after the students and guests have been seated are 741.

Question 4.

**Reason** There are 23 adults on school buses for a field trip. There are 17 times as many students as adults on the field trip. If each of the 9 school buses used for the field trip have about the same number of students, how many students go on each bus? Interpret the problem and the remainder for this situation.

Answer:

Given,

There are 23 adults on school buses for a field trip.

There are 17 times as many students as adults on the field trip.

Total number of students = 23 x 17 =391.

Number of students on each bus = 391/9 = 43.44 approximately eqyuals 43.

The remainder of the solution is 4.

Question 5.

**Model with Mathematics** A loader uses a forklift to put 4 boxes that each weigh 158 pounds onto a truck. Then he loads 3 more boxes that each weigh 235 pounds onto the same truck. How many pounds of boxes did the loader put on the truck?

- Write an equation to model the situation and solve.

___________________________________ - How can you check if your answer is reasonable?

___________________________________

___________________________________

Answer:

Given,

A loader uses a forklift to put 4 boxes that each weigh 158 pounds onto a truck.

Then he loads 3 more boxes that each weigh 235 pounds onto the same truck.

Total pounds of boxes = ( 4 x 158 ) + ( 3 x 235 )

= 632 + 705 = 1,337.

Therefore, the loader put 1,337 pounds of boxes on the truck.

Question 6.

**Open Ended** Write a word problem that can be modeled and solved using this equation: 34 × 14 + 19 × 11 = 685.

___________________________________

___________________________________

Answer:

Mr. Jim uses a forklift to put 14 boxes that each weigh 34 grams onto a truck. Then he loads 11 more boxes that each weigh 19 grams onto the same truck. How many grams of boxes did the loader put on the truck?

**On Your Own**

Question 7.

A 5,000-seat stadium is having its seats repainted. So far, 6 sections with 236 seats and an additional 193 seats have been repainted. How many seats still have to be repainted? _________

Answer:

Given,

A 5,000-seat stadium is having its seats repainted.

So far, 6 sections with 236 seats and an additional 193 seats have been repainted.

So, total seats painted = ( 6 x 236 ) + 193

= 1,416 +193 = 1,435

= 5,000 – 1,435 = 3,565.

Therefore, 3,565 seats still have to be repainted.

Question 8.

Manuela read a book that was 6 times longer than Jillian’s 139-page book. Lydia read a book that was 292 pages shorter than Valerie’s 834-page book. How many pages did Manuela and Lydia read? _______

Answer:

Given,

Manuela read a book that was 6 times longer than Jillian’s 139-page book.

Lydia read a book that was 292 pages shorter than Valerie’s 834-page book.

From the first data,

the number of pages read by Manuela = 6 x 139 = 834

from the second data,

the number of pages read by Lydia = 834 – 292 = 542.

So, 834 + 542 = 1,376

Therefore, 1,376 pages were read by Manuela and Lydia.

Question 9.

**Attend to Precision** A skyscraper has 62 floors. Of those floors, 58 have 39 offices and the other 4 floors have 26 offices.

- How many offices are in the skyscraper?

______________________ - How can you check if your answer is reasonable?

______________________

Answer:

Given,

A skyscraper has 62 floors. Of those floors, 58 have 39 offices and the other 4 floors have 26 offices.

So, ( 58 x 39 ) + ( 4 x 26 ) = 2,262 + 104 = 2,366

Therefore, 2,366 offices are in the skyscraper.

Question 10.

An airplane flies from Los Angeles to Chicago and back every day. How many minutes is the plane in flight during a 7-day week?

Answer:

Given,

An airplane flies from Los Angeles to Chicago and back every day.

Total minutes = 237 + 278 = 515

In a 7-day week, 7 x 515 = 3,605

Therefore, 3,605 minutes will be the plane in flight in a 7-day week.

Question 11.

**Open Ended** Jenn writes 3 × 6 × 10 × 4 on the board. She asks if the answer is 560. How can you explain to Jenn whether or not the answer is 560?

Answer:

3 x 6 x 10 x 4

= 18 x 10 x 4

= 72 x 10

= 720 which is not equal to 560.

So, Jenn is wrong.