We included **HMH Into Math Grade 4 Answer Key**** PDF** **Module 2 Lesson 3 Use Addition and Subtraction to Solve Comparison Problems** to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 4 Module 2 Lesson 3 Answer Key Use Addition and Subtraction to Solve Comparison Problems

I Can draw a bar model for a comparison problem. I can write an equation and use addition or subtraction to find the unknown number in the bar model.

**Spark Your Learning**

Mr. Jones set up a savings account to save for a new car. How much more money does he have to save to cover the cost of the car shown?

**Draw a visual representation of this problem. Then solve the problem.**

**Turn and Talk** How did you decide which operation to use to solve the problem?

Explanation:

To know the savings we have to do subtraction.

**Build Understanding**

1. A large shopping mall has 10,972 employees for most of the year. During the busy season, the mall has 2,135 more employees. How many employees does the mall have during the busy season?

A. Draw a visual representation of this problem.

B. Write an equation to model the problem. Use n for the unknown number. Then solve.

There are ____ employees during the busy season.

Explanation:

There are 13,062 employees during the busy season.

**Turn and Talk** Compare the equation you wrote to solve the problem with the equations written by your classmates. How are the equations the same? How are they different?

let the total number of employees = n

10,972 employees off the season

2,135 more employees in the season

n = 10972 + 2135

n = 13,062

**Step It Out**

2. On Saturday and Sunday, there were a total of 16,096 mall employees working. On Saturday, there were 8,946 mall employees working. How many fewer mall employees were working on Sunday than on Saturday?

Explanation:

A. Write an equation modeling the number of mall employees, s, working Sunday. Find s.

_____________________________

Explanation:

let s be the working on the Sunday

Employees on Saturday and Sunday is 16,096

Employees on Saturday is 8,946

s = 16096 – 8946

s = 7150

B. Write an equation modeling the difference, w, in number of mall employees working Sunday and the number working on Saturday. Then find w.

_____________________________

Explanation:

Employees on Saturday and Sunday is 16,096

w = 8,946 + 7150

w = 16096

C. How can you tell if your answer is reasonable? Explain.

_____________________________

Explanation:

The w =s we got through the equations

so my answer is reasonable.

**Check Understanding Math Board**

Question 1.

A park had 4,307 visitors on Thursday and 1,614 more visitors on Friday than on Thursday. How many visitors did the park have on Friday?

Answer:

5921 visitors

Explanation:

4,307 visitors on Thursday

1,614 more visitors on Friday than on Thursday

4307 + 1614 = 5921

5921 visitors that the park have on Friday

Question 2.

A theater sold 2,149 tickets on opening weekend. By the end of the second weekend, they had sold a total of 5,036 weekend tickets. How many fewer tickets were sold on the opening weekend than on the second weekend?

Answer:

Explanation:

2,149 tickets on first weekend.

5,036 tickets on second weekend

5036 – 2149 = 2887

**On Your Own**

Question 3.

**Model with Mathematics** The distance from Miami, Florida, to Minneapolis, Minnesota, is 1,793 miles. The distance from Miami to Seattle, Washington, is 3,336 miles. How many more miles is it from Miami to Seattle than it is from Miami to Minneapolis? Write an equation and solve the problem.

Answer:

Explanation:

Miami, Florida, to Minneapolis, Minnesota, is 1,793 miles

Miami to Seattle, Washington, is 3,336 miles

Let n be the more miles is it from Miami to Seattle than it is from Miami to Minneapolis

3336 – 1793 = n

n = 1543

Question 4.

Mel’s Cafe is open 7 hours a day for 8 days. Mary’s Cafe is open 8 hours a day for 6 days. Which cafe is open fewer hours? How many fewer hours? Show your work.

Answer:

8 fewer hours Mary’s Cafe is open

Explanation:

7 x 8 = 56 hours is Mel’s Cafe

8 x 6 = 48 hours is Mary’s Cafe

56 – 48 = 8

8 fewer hours Mary’s Cafe is open

Question 5.

**Open Ended** A male African elephant weighs 12,218 pounds. A female African elephant weighs 7,376 pounds.

Write a comparison problem using this information. Draw a visual model for your problem. Write an equation and then solve the problem.

__________________________________

__________________________________

Answer:

Explanation:

male African elephant weighs 12,218 pounds

female African elephant weighs 7,376 pounds.

let n be the difference of the weight.

12218 – 7316 = n

n = 4842

**I’m in a Learning Mindset!**

How could I solve Problem 4 a different way?

__________________________________

Explanation:

Mel’s Cafe is open 7 hours a day for 8 days.

7 x 8 = 56

Mary’s Cafe is open 8 hours a day for 6 days.

8 x 6 = 48

so, 56 – 48 = 8