Into Math Grade 4 Module 19 Lesson 1 Answer Key Identify Customary Measurement Benchmarks

We included HMH Into Math Grade 4 Answer Key PDF Module 19 Lesson 1 Identify Customary Measurement Benchmarks to make students experts in learning maths.

HMH Into Math Grade 4 Module 19 Lesson 1 Answer Key Identify Customary Measurement Benchmarks

I Can select and use nonstandard units to measure lengths, weights, and liquid volumes.

Spark Your Learning

Choose an object in your classroom. How would you describe the size of the object to a classmate?
HMH Into Math Grade 4 Module 19 Lesson 1 Answer Key Identify Customary Measurement Benchmarks 1
Answer:

Turn and Talk How could you describe the length of your object in terms of another object’s length?
Answer:

Build Understanding

Question 1.
Think about the measurements you see on a yardstick. Find objects in your classroom that have a length of about 1 inch, about 1 foot, and about 1 yard. Record your observations.
HMH Into Math Grade 4 Module 19 Lesson 1 Answer Key Identify Customary Measurement Benchmarks 2
A. How could you use parts of your arm and hand as benchmark?
Answer:
Parts of arms can be used as benchmark for foot and parts of hands can be used as a benchmark for inch.

B. If you have walked 20 minutes1 then you have likely walked about a mile. What benchmark could you use for 1 mile?
Connect to Vocabulary
A mile (mi) is a customary unit for measuring length. Liquid volume is the measure of the space a liquid occupies. Some customary units for measuring liquid volume are gallons (gal), quarts (qt), pints (pt), and cups (c).
Answer:
The time taken to go from my home to school is 20 minutes by walk which can be used as benchmark for 1 mile.

Question 2.
Consider the objects shown and the liquid volume they can hold. Find at least one object in your classroom that would hold about 1 cup, 1 pint, 1 quart, and 1 gallon of liquid. Record your observations.
HMH Into Math Grade 4 Module 19 Lesson 1 Answer Key Identify Customary Measurement Benchmarks 3
Answer:

Question 3.
Consider the objects shown and their weights. Find at least one object in your classroom that would weigh about 1 ounce, 1 pound, or 1 ton. Record your observations.
Connect to Vocabulary
Weight is the heaviness of an object. Some customary units for measuring weight are ounces (oz), pounds (Ib), and tons (T).
HMH Into Math Grade 4 Module 19 Lesson 1 Answer Key Identify Customary Measurement Benchmarks 4

A. What foods could you use as benchmarks to describe ounces and pounds?
Answer:
A small chocolate weighs about 1 ounce and a pomegranate may weigh about 1 pound. So, these two foods may be used as benchmarks to describe ounces and pounds

B. What animal do you think weighs about 1 ton?
Answer:
A lion will weigh about 1 ton.

Turn and Talk How can choosing certain objects as benchmarks affect precision when comparing relative sizes?
Answer:

Check Understanding

Question 1.
The height of a desk could be used as a benchmark for which measurement unit?
inch
foot
yard
mile
Answer:
Foot can be used as a benchmark for the height of a desk.

Use benchmarks to choose which unit would be best to measure each.

Question 2.
amount of liquid in a juice box
Answer:
The amount of liquid in a juice box is measured in quarts.

Question 3.
weight of a car
Answer:
The weight of a car is measured in Tons.

On Your Own

Question 4.
What object in your classroom weighs more than an ounce?
Answer:
A duster will weight more than an ounce.

Question 5.
Construct Arguments Would you use tons to measure a dog’s weight? Which unit would you use to measure a puppy’s weight? Why?
Answer:
We should not use tons to measure a dog’s weight. Pounds can be used as measuring unit for dog’s weight.
Puppy’s can be measured in pounds. Because a puppy can weigh nearly one to two pounds.

Question 6.
Which image represents a possible benchmark for a foot? Circle the answer.
HMH Into Math Grade 4 Module 19 Lesson 1 Answer Key Identify Customary Measurement Benchmarks 5
Answer:
HMH-Into-Math-Grade-4-Module-19-Lesson-1-Answer-Key-Identify-Customary-Measurement-Benchmarks-5
A car length would be around 3 to 5 feet.

Attend to Precision Use benchmarks for length to choose the customary unit you would use to measure each.

Question 7.
height of a man __________
Answer:
Height of a man is measured in feet.

Question 8.
width of an envelope ________
Answer:
Width of an envelope is measured in inches.

Question 9.
length of a bus route ________
Answer:
length of a bus route is measured in miles.

Question 10.
width of a house _________
Answer:
Width of a house is measured in yards.

Complete the sentence. Write more or less.

Question 11.
A bath tub holds _______ water than a gallon.
Answer:
A bath tub holds more water than a gallon.

Question 12.
A television weighs _________ than a ton.
Answer:
A television weighs less than a ton.

I’m in a Learning Mindset!

Is anything getting in my way of learning customary benchmarks? If so, what is it?
Answer:

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top