We included **HMH Into Math Grade 4 Answer Key PDF** **Module 12 Lesson 6 Solve Multistep Money Problems **to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 4 Module 12 Lesson 6 Answer Key Solve Multistep Money Problems

I Can solve multistep money problems using bills and coins, visual models, or cents. I can represent money amounts as fractions, mixed numbers, and decimals.

**Step It Out**

Question 1.

Donna, Marie, and Mateo sell 5 cups of lemonade for 75 cents each, they share the money equally among themselves how much money does each receives?

~~A. Show the money that the children earned.~~

Answer:

$1.25 the money that the children earned.

Explanation:

Donna, Marie, and Mateo sell 5 cups of lemonade for 75 cents each,

5 cups X 75 cents = 375 **¢
**Total amount shared among equally

$3.75 ÷ 3 = $1.25

B. Use your drawing to find out how much each child earns.

Give your answer as a number of cents. _________

Answer:

375 ÷ 3 = 125 cents

Explanation:

The hundredths model shows how the money earned by them are distributed equally.

C. Write the amount each child earns as a fraction of a dollar and as a decimal dollar amount.

Answer:

1\(\frac{25}{100}\) $

$3.75 ÷ 3 = $1.25

Explanation:

1 whole and 25 of hundredth model as fraction is expressed as

1\(\frac{25}{100}\) $ = 1.25 $

**Turn and Talk** What are some other ways to show or write how much each child earns?

Answer:

the following three ways

i) 1\(\frac{25}{100}\) $

ii) 1.25$

iii) 125 cents

Explanation:

The different ways to express how the child earns,

By showing as a fraction, decimals and bills and coins.

Question 2.

Maggie buys 2 pounds of lemons. She has $5.00 to spend. How much money does she have after buying the lemons?

A. Write the amount that 1 pound of lemons costs in cents. _________

Answer:

124 cents

Explanation:

Maggie buys 2 pounds of lemons

She has $5.00 to spend

Each lemon is of $1.24

2 lemons x $1.24 = $2.48

She has $5.00 to spend

$5.0 – $2.48 = $2.5

$1.24 = 124 cents

$1 = 100 cents

100 + 24 = 124 cents

B. Use the price of 1 pound in cents to find the cost of 2 pounds. Show your work.

Answer:

2 pounds lemons x $1.24 = $2.48

2 x 1.24 = 248 cents

C. Write the amount that Maggie has to spend in cents.

Answer:

248 cents

Explanation:

2 pounds lemons x $1.24 = $2.52

She has $5.00 to spend

$5.0 – $2.48 = $2.52 = 252 cents

D. What operation do you use to find out how much money Maggie has after buying 2 pounds of lemons?

Answer:

multiplication, Addition and Subtraction operations are used

Explanation:

2 pounds lemons x $1.24 = $2.48

2 x 1.24 = 248 cents

E. How much does Maggie have left in cents? Show your work.

Answer:

252 cents

Explanation:

She has $5.00 to spend

$5.0 – $2.48 = $2.52 = 252 cents

F. Write the amount Maggie has left as a decimal dollar amount.

Answer:

2.52 $

Explanation:

$5.0 – $2.48 = $2.52

**Turn and Talk** What other way could you have solved the problem?

Answer:

$2\(\frac{52}{100}\)

Explanation:

fraction subtraction method can be used as another way of doing this problem as shown below

5 – 2\(\frac{48}{100}\) = 2\(\frac{52}{100}\)

**Check Understanding**

Question 1.

Jillian and Sammi sell 3 pillows for $3.20 each. Then they share the money equally. How much money does each girl get?

Answer:

$4.80

Explanation:

Jillian and Sammi sell 3 pillows for $3.20 each

3 x 3.20 = 9.60

total amount they get $9.60

money does each girl is

\(\frac{9.60}{2}\) =$ 4.80

**On Your Own**

Question 2.

**Reason** Write a decimal dollar amount that represents the value of three $1 bills, 7 quarters, and 2 nickels.

Answer:

$4.35

Explanation:

three $1 bills, 7 quarters, and 2 nickels.

three $1 = $3

7 quarters = 125 cents or $1.25

2 nickels = $0.10 or 10 cents

three $1 bills, 7 quarters, and 2 nickels

= 3.0 + 1.25 + 0.1 = 4.35

Question 3.

Four friends earn a total of $7.00 by turning in cans for recycling. If the friends share the amount equally, how much does each get? Give your answer as a decimal dollar amount.

Answer:

$1.75

Explanation:

Four friends earn a total of $7.00 by turning in cans for recycling.

$7.0 /4 = $1.75

175 cents or 1.75 dollars

Question 4.

**Use Repeated Reasoning** Amber has the amount of money shown.

She purchases 2 packets of stickers that each cost $1.28. How much money does she have after her purchases? Give your answer as a decimal dollar amount.

Answer:

$2.56

Explanation:

She purchases 2 packets of stickers that each cost $1.28.

the amount of money shown = $3.15

2 packets of stickers x $1.28 = $2.56

Question 5.

**Attend to Precision** Kayden begins his day with $7.55. He purchases an energy bar for $1.25 at the convenience store. Later, at the toy store, he buys 3 toy cars that are $1.35 each. How much money does Kayden have at the end of the day? Give your answer as a decimal dollar amount. Explain how you found your answer.

Answer:

$2.55

Explanation:

Kayden begins his day with $7.55.

He purchases an energy bar for $1.25 at the convenience store.

Later, at the toy store, he buys 3 toy cars that are $1.35 each

3 toy cars that are $1.35 each = 3 x 1.25 = $3.75

Total money he spend = $1.25 + $3.75 = $5.0

$7.55 – $ 5.0 = $2.55

Question 6.

**Attend to Precision** Jennifer has the amount of money shown.

She needs 3 times as much money, plus $1.20 more, to purchase a new mirror. How much money does the new mirror cost? Give your answer as a decimal dollar amount.

Answer:

$ 8.4

Explanation:

She needs 3 times as much money, plus $1.20 more, to purchase a new mirror.

The amount of money shown

$2.0 + 1 quarter +5 cents + 10 cents = 2 + 0.25 + 0.05 + 0.1 = $2.4

3 x $2.4 = $7.2

$7.2 + $1.2 = $8.4

Question 7.

**Critique Reasoning** Blake has $5.00. He sees some pencil packets that are $1.05. Blake says that he can buy 5 packets. Is he correct? Explain.

Answer:

No, Blake is wrong

Explanation:

Blake has $5.00

5 x $1.05 =$ 5.25

Blake has shortage of $0.25

Question 8.

**Open Ended** Write a problem about money that you can solve by sharing, joining, or separating. Then solve the problem.

Answer: $0.25 money needed to buy 5 pencil packet.

Blake has $5.00. He sees some pencil packets that are $1.05. How much more money is needed to buy 5 packets.

Blake has $5.00

5 x $1.05 =$ 5.25

Blake has shortage of $0.25

Question 9.

**Reason** Joshua has $8.42 at the start of the day. He buys a smoothie for $2.25 at the store. Later, he buys 2 books that are $1.15 each. How much money does Joshua have at the end of the day?

Answer: $3.87

Explanation:

Joshua has $8.42 at the start of the day

2 x $1.15 = $2.3

$2.3 + $2.25 = $4.55

money does Joshua have at the end of the day

$8.42 – $4.55 = $3.87