We included **HMH Into Math Grade 3 Answer Key**** PDF** **Module 9 Lesson 3 Use Properties to Add** to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 3 Module 9 Lesson 3 Answer Key Use Properties to Add

I Can use the Commutative and Associative Properties of Addition to find the sum of more than two addends.

**Spark Your Learning**

Addy does jumping jacks each day. She keeps a log of the number of jumping jacks that she completes each day this week.

Find the total number of jumping jacks for any three days.

Answer:

89

Explanation:

The number of jumping jacks for any three days are

Monday 18

Tuesday 39

Wednesday 32

Therefore the total number of jumping jacks for any three days is 18 + 39 + 32 = 89.

**Show your work.**

**Turn and Talk** Explain why you chose the numbers you did. How did you find the sum?

Answer:

The sum of the three Jumping jacks is 89.

Explanation:

I have chosen the numbers randomly and by adding the three jumping jacks that are 18 + 39 + 32 = 89.

**Build Understanding**

1. Matt’s bowling score for three games is shown. How many total points does Matt score?

Answer:

249.

Explanation:

The total points does Matt score is 53 + 109 + 87 = 249

**Show one way to order the numbers and find the sum.**

A. What is another way to order the numbers and find the sum?

_______________________

**Connect to Vocabulary**

You have learned that the Commutative Property of Addition states that you can add two or more numbers in any order and get the same sum. The Associative Property of Addition states that you can group addends in different ways and still get the same sum.

Example:

4 + (9 + 6) = 19

(4 + 9) + 6 = 19

B. Use parentheses to show how you group the addends in the equation.

_______________________

C. Write another equation to show a different way to group the addends.

D. What do you notice about the sums?

_______________________

**Turn and Talk** Why can changing the way the addends are grouped make the numbers easier to add?

**Step It Out**

2. The table shows the number of minutes per week that Kenzie runs. How many minutes does Kenzie run in 3 weeks?

Answer:

199.

Explanation:

Kenzie ran 199 minutes per week for 3 weeks.

A. Look for a way to group the addends to make them easy to add. Write the order of the addends. Use parentheses to show how you grouped the addends.

_________________

Answer:

B. Add the addends inside the parentheses.

_________________

C. Add the sum of the first two addends to the third addend.

_________________

D. How many minutes does Kenzie run? _________________

Answer:

199 minutes.

Explanation:

Kenzie run 199 minutes.

**Turn and Talk** What properties can help you add three numbers? Explain.

**Check Understanding Math Board**

Question 1.

To train for a race, Ani walks for 62 miles, bikes for 119 miles, and swims for 36 miles. How many miles does Ani walk, bike, and swim? _________

Answer:

217 miles.

Explanation:

Ani walks for 62 miles

Bikes for 119 miles

Swims for 36 miles

The total miles does Ani walk, bike, and swim are 119 + 62 + 36 = 217 miles.

Question 2.

Use addition properties to add 28 + 246 + 42. Show your work.

Answer:

316

Explanation:

The addition properties to add 28 + 246 + 42 = 316.

**On Your Own**

Question 3.

**Use Structure** Lee does 74 sit-ups on Monday, 67 on Tuesday, and 25 on Wednesday. How many sit-ups does Lee do in 3 days? ____

Answer:

**Use addition properties to add. Show your work.**

Question 4.

36 + 47 + 24 = ___

Answer:

107.

Explanation:

The sum of the given numbers 36 + 47 + 24 = 107.

Question 5.

95 + 50 + 15 = ___

Answer:

160

Explanation:

The sum of the given numbers 95 + 50 + 15 is 160.

Question 6.

57 + 36 + 224 = ___

Answer:

317

Explanation:

The sum of the given numbers 57 + 36 + 224 is 317.

Question 7.

237 + 303 + 49 = ___

Answer:

589.

Explanation:

The sum of the given numbers 237 + 303 + 49 is 589.

Question 8.

**Reason** Keisha jumps rope in gym class. The table shows the number of jumps for a week. Did Keisha jump rope more times on Monday, Tuesday, and Wednesday or on Thursday, Friday, and Saturday? Explain your thinking.

Answer:

68

Explanation:

The number of Jumps that Keisha Jump rope in gym class is on Tuesday which is 68.

**I’m in a Learning Mindset!**

What helps me go from one learning activity to a different one?

__________________________________