We included **HMH Into Math Grade 3 Answer Key**** PDF** **Module 5 Lesson 4 Multiply Multiples of 10 by 1-Digit Numbers** to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 3 Module 5 Lesson 4 Answer Key Multiply Multiples of 10 by 1-Digit Numbers

I Can use properties, place value, regrouping, and concrete and visual models to find a product when one factor is a multiple of 10.

**Spark Your Learning**

Darvin needs $200 to buy a new pottery wheel. So far, he has sold 7 bowls for $30 each. Does Darvin have enough money to buy the new wheel?

Show how you can solve the problem.

**Turn and Talk** Suppose one of Darvin’s customers returns a cracked bowl. If Darvin gives her $30 back, will he still have enough for his new wheel? Explain how you know.

Answer:

Given that;

Darvin needs to buy a new pottery wheel = $200

He sold = 7 bowls

Each bowl cost = $30

Therefore 7 bowls × $30 = $210

Darvin has enough money to buy a new pottery wheel.

The customer returns a cracked bowl then Darvin gives her = $30

After returning back $210 – $30 = $180

Now, Darvin has not had enough money to buy a new pottery wheel.

**Build Understanding**

1. Alla asks 5 friends to help build a computer application. She pays each friend $30. How much does Alla pay her friends?

Show equal groups.

A. How many groups of 30 do you need?

______________________

Answer:

5 × 30 = 150

How can you show the groups of 30?

Answer:

Multiplying 5 groups of 30 = 5× 30

Draw a stick for each ten.

Answer:

Here each stick is 10. So, 15 sticks × 10 = 150

Draw a square for each hundred.

Answer:

Here there are 1 hundred and 5 tens

square equal to hundred and stick equal to ten.

B. How can you regroup the tens as hundreds?

______________________

Answer:

5 × 30 = 150 tens

150 = 1 hundred 50 tens.

150 = 150.

C. What is the product?

Alla pays her friends ___

Answer:

5 × 30 = 150.

The product is 150.

**Turn and Talk** How can you use mental math to tell whether you need to regroup?

**Connect to Vocabulary**

You have learned that to regroup is to exchange amounts of equal value to rename a number. You can use place value to regroup multiples of 10.

**Step It Out**

2. Fred sells 6 chess sets for $40 each at a craft show. How much money does he make?

A. Complete the visual model to show 6 groups of 40.

Answer:

6 × 40 = 240.

B. Combine the tens. Show how to regroup the tens as hundreds.

Answer:

6 × 40 = 240

240 = 2 hundreds 40 tens.

C. Write the product. _______

Answer:

6 × 40 = 240

240 is the product.

D. Use place value to find the product.

Multiply the ones: 6 × 0 ones = ___ ones

Answer:

Ones place value is 0

6 × 0 = 0

E. Multiply the tens: 6 × 4 tens = ___ tens

Answer:

F. Write the product. Fred makes ___

Is the product the same using both methods? Explain why or why not.

_____________________________

_____________________________

Answer:

Fred makes 5 × 6 = 30

30 is the product

**Turn and Talk** Which multiplication method works best for you? Explain why you like that method best.

**Check Understanding Math Board**

Question 1.

A chair Costs $70. How much do 3 chairs cost? Find the product.

Answer:

Given that;

The chair cost = $70

The cost of 3 chairs = 3× $70 = $210

Question 2.

6 × 30 = ___

Answer:

6 × 30 = 180

Multiply 6 with 30 then we get 180.

Question 3.

__ = 50 × 8

Answer:

400 = 50 × 8

Multiply 50 with 8 then we get 400.

Question 4.

7 × 40 = ___

Answer:

7 × 40 = 280

Multiply 7 with 40 then we get 280.

**On Your Own**

Question 5.

**Use Structure** Explain why the product 2 × 80 and 8 × 20 are the same.

Answer:

The product of two numbers is the result when we multiply them together. So,

2 × 80 = 160

8 × 20 = 160

**Find the product.**

Question 6.

4 × 30 = ___

Answer:

4 × 30 = 180

Multiplying 4 with 30 then we get 180.

Question 7.

5 × 20 = ___

Answer:

5 × 20 = 100

Multiplying 5 with 20 we get 100.

Question 8.

___ = 7 × 80

Answer:

560 = 7 × 80

Multiplying 7 with 80 then we get 560.

Question 9.

___ = 60 × 6

Answer:

360 = 60 × 6

Multiplying 60 with 6 then we get 360

Question 10.

4 × 90 = ___

Answer:

4 × 90 = 360

Multiplying 4 with 90 then we get 360.

Question 11.

80 × 9 = ___

Answer:

80 × 9 = 720

Multiplying 80 with 9 then we get 720.

Question 12.

Answer:

Multiplying 90 with 3 we get 270

Question 13.

Answer:

Multiplying 50 with 9 then we get 450.

Question 14.

Answer:

Multiplying 70 with 6 when we get 420.

Question 15.

**Use Structure** Rare comic books cost $9 each. There are 40 comic books in a set. How much would it cost to buy all the comic books in a set? Show your work.

Answer:

Given that,

Cost of each Rare comic book = $9

Total number of comic books = 40

The total cost of comic books = 40 × $9 = $360

**I’m in a Learning Mindset!**

How effective are my efforts in learning how to multiply with multiples of 10?

_________________________________________

_________________________________________

Answer:

When we multiply a number by 10. First, we add zero to the end of the factor we are multiplying.