Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6

We included HMH Into Math Grade 3 Answer Key PDF Module 3 Lesson 3 Multiply with 3 and 6 to make students experts in learning maths.

HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6

I Can use different strategies to multiply with the factors 3 and 6 and solve equal groups problems.

Spark Your Learning
Your community wants to use wind turbines to bring electricity to homes. Each wind turbine has 3 blades. Choose any number of wind turbines for your community from 5 to 9. How many blades are there?
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 1
Show two different ways to find the number of blades.
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 2
There are ___ wind turbines with ___ blades on each.
There are ___ blades.
Answer:
Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key img 1

Explanation:
I chose 5 wind turbines
Each wind turbine has 3 blades
There are 5 wind turbines with 3 blades on each
The multiplication equation that model the problem is 5 x 3 =15
There are 15 blades.

Turn and Talk What multiplication equation represents this problem? What if one more wind turbine is added? What multiplication equation represents this problem now?
Answer:
The multiplication equation that model the problem is 5 x 3 =15
If 1 more is added, the number of blades will be 18
The multiplication equation that model the problem will be 6 x 3 = 18.

Build Understanding

1. There are 4 wind turbines off the coast of a small town. Each wind turbine has 3 blades. How many blades are there on 4 wind turbines?
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 3
Count equal groups to find the number of blades. Show your work.
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 4
A. How many equal groups are there? _____
B. How many objects are in each group? _____
C. What multiplication equation can you write for the problem? _____
D. How many blades are there on 4 wind turbines? _____
Answer:
Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key img 2

Explanation:
There are 4 wind turbines off the coast of a small town
Each wind turbine has 3 blades
There are 4 equal groups
There are 3 objects in each group
The multiplication equation that solves the problem is 4 x 3 = 12
So, 4 turbines have 12 blades.

Turn and Talk How does drawing equal groups help you count?
Answer:
Drawing equal groups help to count easily by seeing the picture we can find the product of number of groups and number of objects in each group.

Step It Out

2. A wind farm has rows of wind turbines. The farm has 9 wind turbines in each row. How many wind turbines are there in 6 rows?
6 × 9 = HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 5
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 6
Use a 5s fact and addition to help.
A. Write a 5s fact with the factor 9. ____
B. Then add 1 more group of 9.
______________
C. Write a multiplication equation to model the problem.
______________
D. How many wind turbines are there in 6 rows?
______________
Answer:
54 turbines

Explanation:
A wind farm has 6 rows of wind turbines
The farm has 9 wind turbines in each row
Use a 5s fact and addition to help
Write a 5’s fact with the factor 9
5 x 9 = 45
Add 1 more group of 9
45 + 9 = 54
The multiplication equation that model the problem is 6 x 9 = 54
So, there are 54 turbines in 6 rows.

3. Pedro is making 6 small pinwheels for a garden. Each pinwheel will have 8 blades. How many blades will be on 6 pinwheels?
6 × 8 = HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 7
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 8
Use a 3s fact and doubling to help.
A. Write a 3s fact with the factor 8. ____
B. Then double the product. ____
C. Write a multiplication equation to model the problem.
_______________
D. How many blades will be on 6 pinwheels?
________________
Answer:
48 blades on 6 pinwheels

Explanation:
Pedro is making 6 small pinwheels for a garden
Each pinwheel will have 8 blades
Use a 3’s fact and doubling to help
Write a 3’s fact with the factor 8
3 x 8 = 24
Double the product
24 + 24 = 48
So, the multiplication equation that model the problem is 6 x 8 = 48
Therefore, there are 48 blades on 6 pinwheels.

4. Another wind farm has 6 rows of wind turbines. There are 4 wind turbines in each row. How many wind turbines are there in 6 rows?
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 9
A. Complete the multiplication table to help solve the problem. Use strategies you know to find the products for the 3s facts and the 6s facts.
B. Circle the product where the row for 6 and the column for 4 meet.
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 10
C. How many wind turbines are there in 6 rows?
_______________
Answer:
Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key img 3
Answer:
24 turbines are in 6 rows

Explanation:
Another wind farm has 6 rows of wind turbines
There are 4 wind turbines in each row
I completed the multiplication table
I doubled the products of 3’s facts to find the products of 6’s facts
I drew a circle around the number 24 as it is the 6’s fact of the factor 4
6 x 4 = 24
So, The are 24 turbines in 6 rows.

Turn and Talk What do you notice about the products in the rows for 3 and 6?
Answer:
The products in the rows for 6 are the doubles of the products of the rows for 3.

Check Understanding Math Board

Question 1.
Karina is making 6 small pinwheels for the community garden. Each pinwheel will have 7 blades. How many blades will be on 6 pinwheels?
______________
Answer:
42 blades are on 6 pinwheels

Explanation:
Karina is making 6 small pinwheels for the community garden
Each pinwheel will have 7 blades
The multiplication equation that models the problem is
6 x 7 =
Use a 3’s fact and double the product
3’s fact of 7
3 x 7 = 21
Double the product
21 + 21 = 42
So, 6 x 7 = 42
Therefore, there are 42 blades on 7 pinwheels.

Use a 3s fact and doubles to find the product.

Question 2.
6 × 9 = HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 11
Answer:
6 x 9 = 54

Explanation:
6 x 9
Use a 3’s fact and double the product
3 x 9 = 27
Double the product
27 + 27 = 54
The multiplication equation that model the problem is 6 x 9 = 54.

Use a 5s fact and addition to find the product.

Question 3.
6 × 8 = HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 11
Answer:
6 x 8 = 48

Explanation:
6 x 8 =
Use a 5s fact and addition to help
Write a 5’s fact with the factor 8
5 x 9 = 40
Add 1 more group of 8
40 + 8 = 48
The multiplication equation that model the problem is 6 x 8 = 48.

On Your Own

Question 4.
Use Tools Michael buys 2 packages of hamburger buns. Each package has the number of buns shown. How many hamburger buns are in 2 packages?
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 12

  • Show the equal groups.
  • Write a multiplication equation for the problem.
    _____________
    There are ___ hamburger buns.

Answer:
Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key img 4

Explanation:
Michael buys 2 packages of hamburger buns
Each package has the 6 number of buns
I drew to show 2 equal groups of 6 objects
The multiplication equation that model the problem is 2 x 6 = 12
So, There are 12 hamburger buns.

Find the product using a 5s fact and addition.

Question 5.
6 × 7 = HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 11
Answer:
6 x 7 = 42

Explanation:
6 x 7 =
Use a 5s fact and addition to help
Write a 5’s fact with the factor 7
5 x 7 = 35
Add 1 more group of 7
35 + 7 = 42
The multiplication equation that model the problem is 6 x 7 = 42.

Question 6.
6 × 6 = HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 11
Answer:

Find the product using a 3s fact and doubling.

Question 7.
6 × 4 = HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 11
Answer:
6 x 4 = 24

Explanation:
6 x 9
Use a 3’s fact and double the product
3 x 4 = 12
Double the product
12 + 12 = 24
The multiplication equation that model the problem is 6 x 4 = 24.

Question 8.
6 × 6 = HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 11
Answer:
6 x 6 = 36

Explanation:
6 x 6
Use a 3’s fact and double the product
3 x 6 = 18
Double the product
18 + 18 = 36
The multiplication equation that model the problem is 6 x 6 = 36.

On Your Own

Question 9.
Use Tools Diane has 4 rolls of fabric. She can make 3 costumes with each roll. How many costumes can Diane make? Show the equal groups. _____
Answer:
Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key img 5

Explanation:
Diane has 4 rolls of fabric. She can make 3 costumes with each roll
I drew 4 equal groups of 3 objects each
The multiplication equation is
4 x 3 =
Use a 2’s fact with factor 3 and double the product
2 x 3 = 6
6 + 6 = 12
So, 4 x 3 = 12
Therefore, Diane can make 12 costumes.

Question 10.
Use Structure Devon plants 6 rows of tomato plants in a garden. There are 4 plants in each row. How many tomato plants does Devon plant?
Answer:

Use the multiplication table to find the product.

HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 13
Answer:
Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key img 6

Question 11.
3 × 9 = ___
Answer:
27

Explanation:
3 x 9 = 27
The product of 3 and 9 is 27.

Question 12.
6 × 9 = ___
Answer:
6 x 9 = 54

Explanation:
Use 3’s fact with 9
3 x 9 = 27
Double it
27 + 27 = 54
So, 6 x 9 = 54.

Question 13.
3 × 7 = ___
Answer:
21

Explanation:
3 x 7 = 21
The product of 3 and 7 is 21.

Question 14.
6 × 7 = ___
Answer:
6 x 7 = 42

Explanation:
Use 3’s fact with 7
3 x 7 = 21
Double it
21 + 21 = 42
So, 6 x 7 = 42.

Find the product.

Question 15.
3 × 8 = ___
Answer:
24

Explanation:
3 x 8 = 24
The product of 3 and 8 is 24.

Question 16.
___ = 6 × 6
Answer:
36

Explanation:
6 x 6
Use a 3’s fact and double the product
3 x 6 = 18
Double the product
18 + 18 = 36
So, 6 x 6 = 36.

Question 17.
8 × 6 = ___
Answer:
48

Explanation:
8 x 6 =
Use a 3’s fact and double the product
8 x 3 = 24
Double the product
24 + 24 = 48
So, 8 x 6 = 48.

Question 18.
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 14
Answer:
Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key img 7

Explanation:
Any number multiplied by 10 will have 0 in ones place and the number itself in tens place
So, 3 x 10 = 30.

Question 19.
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 15
Answer:
Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key img 8

Explanation:
5 x 6
Use 3’s fact for 5 and double the product
5 x 3 = 15
15 + 15 = 30
So, 5 x 6 = 30.

Question 20.
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 16
Answer:
Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key img 9

Explanation:
4 x 3 =
Use a 2’s fact with 3 and double the product
2 x 3 = 6
6 + 6 = 12
So, 4 x 3 = 12.

Question 21.
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 17
Answer:
Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key img 10

Explanation:
6 x 7 =
Use a 3’s fact with 7 and double the product
3 x 7 = 21
21 + 21 = 42
So, 6 x 7 = 42.

Question 22.
HMH Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key Multiply with 3 and 6 18
Answer:
Into Math Grade 3 Module 3 Lesson 3 Answer Key img 11

Explanation:
9 x 6 =
Use a 3’s fact with 9 and double the product
9 x 3 = 27
27 + 27 = 54
So, 9 x 6 = 54.

I’m in a Learning Mindset!

What strategies did I use to organize the information for Spark Your Learning?
__________________________

Leave a Comment

Scroll to Top