We included **HMH Into Math Grade 3 Answer Key PDF** **Module 12 Lesson 3 Measure Time Intervals **to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 3 Module 12 Lesson 3 Answer Key Measure Time Intervals

I Can find elapsed time when I know the start time and the end time.

**Spark Your Learning**

Jan and her science club take a train from town at 12:00 p.m. and arrive at a science fair at 12:30 p.m. They look at the projects. Then they take a train back for 30 minutes and arrive in town at 3:30 p.m. How long was Jan’s club at the science fair?

Show one way to find the amount of time that the club was at the fair.

Answer:

The time between the start and end of the program is elapse time

they reach by 12:30

They started by 3:00

The time is 2 hours 30 minutes

12 : 30 to 1:30 is one hour

1 : 30 to 2:30 is two hours

2:30 to 3:00 is 30 minutes.

**Turn and Talk** Discuss another way you could find the amount of time that the science club was at the fair.

Answer:

Subtracting the hours and the minutes separately we can find the time.

**Build Understanding**

Question 1.

Baj’s chess game starts at 4:05 p.m. The game ends at 4:38 p.m. How long does the game last?

Answer:

33 minutes

Explanation:

Baj’s chess game starts at 4:05 p.m.

The game ends at 4:38 p.m.

So 38 – 05 = 33 min

How can you show the start time, the end time, and how many minutes pass? Show your work on the clocks.

Answer:

Explanation:

Baj’s chess game starts at 4:05 p.m.

The game ends at 4:38 p.m.

So 38 – 05 = 33 min

Connect to Vocabulary

Elapsed time is the amount of time that passes from the start of an activity to the end of the activity.

A. How do you know where to start counting?

Answer:

Game start at 4:05 and end at 4:38. there is no change in hours. So we have start counting from 5.

B. What numbers can you count by?

Answer: we have to count by 5 till 35 then count by 1 till 38

A minute is a unit used to measure short amounts of time.

In 1 minute, the minute hand moves from one mark to the next on an analog clock.

C. How long does the chess game last?

The elapsed time is ___________

Answer: The elapsed time is 33 minutes

**Turn and Talk** How can you find the elapsed time of the chess game using subtraction?

Answer:

Baj’s chess game starts at 4:05 p.m.

The game ends at 4:38 p.m.

So 38 – 05 = 33 min

**Step It Out**

Question 2.

Pete arrives at the book club meeting at 10:12 a.m. He leaves at 10:54 a.m. How many minutes is Pete at the meeting?

Answer:

42 minutes

Explanation:

The formula for calculating elapsed time is elapsed time = end time – start time. Subtract the minutes and hours separately

hh mm

01 57

– 01 15

———-

0h 42m

A. Start at 10:12 and count on to 10:54. What amounts of time can you count on by?

Answer: Count by 10 till 52 then count by 2 till

Show times and Jumps on the number line.

B. How can you find the elapsed time?

How many minutes is Pete at the meeting?

Answer:

42 minutes is the Pete at the meeting

**Check Understanding**

**Find the elapsed time.**

Question 1.

Math starts at 1:15 p.m. and ends at 1:57 p.m.

Answer:

42 minutes

Explanation:

The formula for calculating elapsed time is elapsed time = end time – start time. Subtract the minutes and hours separately

hh mm

01 57

– 01 15

———-

0h 42m

Question 2.

Art starts at 9:20 a.m. and ends at 9:58 a.m.

Answer:

Explanation:

38 minutes is the art class.

**On Your Own**

Question 3.

**Attend to Precision** Lisa’s science club meeting starts at 5:05 p.m. and ends at 5:52 p.m.

Show how to find the elapsed time.

How long does the meeting last?

Answer:

Explanation:

The meeting was last for 53 minutes.

**Use Tools** Find the elapsed time.

Question 4.

Start at 9:20 a.m. End at 9:45 a.m.

Answer: 25 minutes

Explanation:

The formula for calculating elapsed time is elapsed time = end time – start time. Subtract the minutes and hours separately

hh mm

09 45

– 09 20

———-

0h 25m

Question 5.

Start at 2:15 p.m. End at 2:58 p.m.

Answer:

Explanation:

The elapsed time is 43 minutes.

Question 6.

**Reason** Ryan and Tia attend a math team practice. Ryan arrives at 3:05 p.m. and leaves at 3:40 p.m. Tia arrives at 3:15 p.m. and leaves at 3:45 p.m. Who practices for a longer amount of time? Explain.

Answer:

Ryan practice time

Tia practice time

Explanation:

Ryan practice time was 35 minutes and Tia practice time was 30 minutes

Ryan practiced for more time.

**I’m in a Learning Mindset!**

What is getting in my way of understanding elapsed time?

Answer:

Elapsed time is the amount of time that passes from the start of an event to its finish.