We included **HMH Into Math Grade 3 Answer Key**** PDF** **Module 1 Lesson 6 Represent Multiplication with Bar Models** to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 3 Module 1 Lesson 6 Answer Key Represent Multiplication with Bar Models

I Can use bar models to represent problems about equal groups and to write multiplication equations.

**Spark Your Learning**

The cars on the Big Dip Roller Coaster ride at the amusement park are the same size. There are 2 cars. Each car has 6 seats. How many seats are on the roller coaster ride?

**Complete the diagram. Then describe how the diagram shows the problem.**

How many seats are on the roller coaster ride? _______

Answer:

Explanation:

The cars on the Big Dip Roller Coaster ride at the amusement park are the same size

There are 2 cars

Each car has 6 seats

6 + 6 = 12

So, 12 seats are on the roller coaster ride.

**Turn and Talk** Discuss with your partner how you could find the number of seats on the roller coaster ride in a different way. How are your ways alike? How are they different?

**Build Understanding**

1. The cars on the Bumpy Tour ride at the fair are the same size. There are 5 cars. Each car has 3 seats. How many seats are on the ride?

**Complete the bar model to show equal groups.**

A. Each box in the bar model stands for a group. How many boxes should there be? ________

B. How do you know what number to write inside each box? ______________

C. What part of the bar model represents the total number of seats? ___________

D. How many seats are on the ride? ___________________

Answer:

**Turn and Talk** How would the bar model change if there were 3 cars with 5 seats in each car?

Answer:

The bar model would have 3 boxes with number 5 written in each box if there were 3 cars with 5 seats in each car.

2. Each car in the Zig Zag ride has 4 passengers. There are 3 cars. How many passengers are there?

**Show equal groups.**

A. Draw boxes to complete the bar model. Write the number of passengers in each car inside each box.

Answer:

Each car in the Zig Zag ride has 4 passengers

There are 3 cars

I drew 2 more boxes to complete the bar model

4 + 4 + 4 = 12

B. What multiplication equation can you write to model the problem? ____

Answer:

The multiplication equation is 4 x 3 = 12

C. How many passengers are there? _______

Answer:

So, there are 12 passengers in the ride.

3. A ride at the fair has a train with same-sized cars. There are 4 cars. Each car has 5 seats. How many seats does the train have?

Draw a bar model for the problem.

A. What does each box represent? How many boxes should there be? __________

B. What number do you write inside each box? How do you know? ______________

C. How many seats does the train have? __________

Answer:

Explanation:

I drew a bar model to show the problem

Each box represents 1 car

I wrote number 5 inside the box as 5 passengers can sit in each car

I drew 4 boxes

5 x 4 = 20

So, The train have 20 seats.

**Turn and Talk** Why are all the boxes the same size in this bar model for multiplication?

**Build Understanding**

4. Dora drew this bar model.

A. Write a word problem that can be solved using Dora’s bar model. Solve the problem.

B. Describe what the bar model shows.

Answer:

Dora have 3 toys and each of her toy costs the same. The cost of each toy is $6.Find the cost of all the toys.

Explanation:

Dora have 3 toys and each of her toy costs the same

The cost of each toy is $6

Add on to find the total cost

$6 + $6 + $6 = $18 or

Multiply

3 x $6 = 18

So, all the 3 toys that Dora have costs $18.

Turn and Talk When you see same-sized boxes in a bar model, what should the groups in your word problem describe?

Answer:

If i see same-sized boxes in a bar model, the groups should be described as equal groups in the word problem.

**Check Understanding Math Board**

Question 1.

The 7 cars on the Giant Loop ride at the fair are the same size. Each car holds 4 people. Write a multiplication equation to model the problem. How many people can the ride hold?

Answer:

The Giant Loop ride can hold 28 people.

Explanation:

The 7 cars on the Giant Loop ride at the fair are the same size

Each car holds 4 people

The multiplication equation that solves the problem is

7 x 4 = 28

So, The Giant Loop ride can hold 28 people.

Question 2.

The 5 cars on the Cheetah Race ride at the fair are the same size. Each car has 2 riders. How many riders are on the Cheetah Race ride?

- Draw a bar model. Write a multiplication equation. Solve.

Answer:

Explanation:

The 5 cars on the Cheetah Race ride at the fair are the same size

Each car has 2 riders

I drew 5 boxes with number 2 written inside it

The multiplication equation that solves the problem is

5 x 2 = 10

So, there are 10 riders on the Cheetah Race ride.

**On Your Own**

Question 3.

**Model with Mathematics** Javon has 4 boxes of granola bars like this one. How many granola bars are in the 4 boxes?

- Draw a bar model to show the problem.
- Write a multiplication equation and solve the problem.

Answer:

Explanation:

Javon has 4 boxes of granola bars

Each box has 6 bars inside it

I drew 4 boxes with number 6 inside it

The multiplication equation is 4 x 6 = 24

So, There are 24 granola bars in 6 boxes.

Question 4.

**Construct Arguments** Satya uses a bar model to show 9 packages with 3 shirts in each package. Owen counts on a number line to show the same information. Explain how using a number line to count is like using a bar model.

Answer:

In bar model we draw boxes

I drew 9 boxes

I wrote number 3 in each box

9 x 3 = 27

On a number line in similar way i drew 9 jumps of 3 each

So, 9 x 3 = 27

So, both show almost same way of counting =.

Question 5.

**Open Ended** Jackson drew this bar model. Write a word problem that can be solved using Jackson’s bar model. Solve.

Answer:

Using the above bar model i wrote a word problem

Jackson has 4 boxes of chocolates. Each box has 9 chocolates. Find the total number of chocolates with Jackson.

Explanation:

Jackson has 4 boxes of chocolates

Each box has 9 chocolates

Multiply to find the total

4 x 9 = 36

So, There are 36 chocolates with Jackson in all.

**On Your Own**

Question 6.

**Use Tools** Each bicycle has 2 wheels. There are 6 bicycles in the bicycle rack. How many wheels are on the 6 bicycles?

- Draw a bar model to show the problem.

- How do you know how many boxes to draw? _____
- How do you know what number to write inside each box? ____
- How many wheels are on the 6 bicycles? ________

Answer:

Explanation:

Each bicycle has 2 wheels

There are 6 bicycles in the bicycle rack

There are 6 bicycles so, i drew 6 boxes

There are 2 wheels for each bicycle

So, i wrote number 2 in each box

The multiplication equation that solves the problem is

6 x 2 = 12

So, there are 12 wheels on 6 bicycles.

Question 7.

**Geography** Bryce Canyon National Park in Utah has a 3-mile long trail called the Navajo Trail. Juni hikes the trail each day for 3 days. How many miles does Juni hike?

__________________________

Answer:

9 miles

Explanation:

Bryce Canyon National Park in Utah has a 3-mile long trail called the Navajo Trail

Juni hikes the trail each day for 3 days

Multiply to find the total number of miles

3 x = 9

So, Juni hikes the trail 9 miles in 3 days.

**I’m in a Learning Mindset!**

What strategies for multiplication am I comfortable using on my own?

__________________________

__________________________