We included **HMH Into Math Grade 2 Answer Key**** PDF** **Module 8 Lesson 3 Solve Problems Involving Money** to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 2 Module 8 Lesson 3 Answer Key Solve Problems Involving Money

I Can solve word problems involving coins and bills.

**Step It Out**

1. Nora saves 4 dimes. Patrick saves 2 nickels. How much money do they save?

A. Count by tens to find how much money Nora saves.

Answer:

40 cents

Explanation:

1 dime = 10 cents

4 x 10 = 40 cents

B. Count by fives to find how much money Patrick saves.

Answer:

5 x 2 = 10 cents

Explanation:

1 nickel = 5 cents

5 + 5 = 10 cents

C. Add to find how much money they save in all.

Explanation:

40 + 10 = 50

total he save 50 cents

D. Solve.

Nora and Patrick save ____.

Answer:

40 + 10 = 50 cents

Explanation:

Nora and Patrick save 50 cents

**Step It Out**

2. The second graders raise money to buy a fish tank. Max’s class raises an amount equal to one $ 100 bill. Jen’s class raises an amount equal to three $20 bills and five $ I bills. Do they have the money to buy a $ 155 fish tank?

A. How much money does Max’s class have?

Max’s class has ___

Explanation:

1 x 100 = 100

Max’s class has $100

B. How much money does Jen’s class have?

Jen’s class has ___

Explanation:

3 x 20 = 60

5 x 1 = 5

Jen’s class has 60 + 5 = $65

C. Count on to find how much money they have.

____, ____, ___, ___, ____

____, ____, ___, ___

Explanation:

100 + 20 + 20 + 20 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = $165.

D. Do they have enough money to buy the fish tank? Explain.

Explanation:

Yes, They have enough money to buy the fish tank.

The money need to buy the fish tank is 155 $.

The money raised by the Max’s and Jen’s class is 165 $.

**Turn and Talk** How much money will they have after they buy the fish tank? Explain.

Explanation:

The money need to buy the fish tank is 155 $.

The money raised by the Max’s and Jen’s class is 165 $.

165 – 155 = 10

$10 is the amount they have after they buy the fish tank

3. Ms. Rivera saves money to buy books for her classroom. She saves four $ 10 bills and three $5 bills. Find another way to make the same amount of money.

A. How much money does Ms. Rivera save?

Four $10 bills is ____

Three $5 bills is ____

Ms. Rivera saves ____

Explanation:

Four $10 bills is 40

4 x 10 = $40

Three $5 bills is 15

3 x 5 = $15

Ms. Rivera saves 55

40 + 15 = $55

B. What is another way you can make $55 using different bills? Draw to show the bills.

__________

Explanation:

The another way to make $55 is three $10 bills and 5 $5 bills

3 x 10 = 30

5 x 5 = 25

30 + 25 = $ 55

C. Count on to check your work.

___, ___, ___, _____

Explanation:

10 + 10 + 10 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = $55

**Check Understanding**

Question 1.

Don has 1 quarter and 3 nickels. Pedro has the same amount using different coins. What coins could Pedro have? Draw to show your work.

____________

Answer:

Explanation:

1 quarter and 3 nickels = 25 + 15 = 50

1 x 25 = 25

3 x 5 = 15

Another way

1 dime = 10 cents

5 x 10 = 50

Pedro can have 5 dimes

**On Your Own**

Question 2.

**Reason** Manny saves 63¢ and Erica saves 30¢. How much money do they save? Draw and count on to solve.

Draw the money Manny saves.

__________________

Draw the money Erica saves.

___________________

Count on to find how much money Manny and Erica save.

Manny and Erica save _____

Answer:

Manny saves:

Erica saves:

Explanation:

63 + 30 = 93

Manny and Erica save 93¢

Question 3.

**Attend to Precision** Tristen saves one $5 bill and two $ 10 bills. His sister Monique saves the same amount of money. How much money do they save? Count on to solve.

___, ___, ___, ___, ___, ____

Tristen and Monique save ____

Answer:

5 + 10 + 5 + 10 = 30

$30

Explanation:

1 x 5 = 5

2 x 10 = 10

10 + 5 = 15 is the amount Tristen save

His sister Monique saves the same amount of money.

15 + 15 = 30

Tristen and Monique save $30

Question 4.

**Reason** Courtney has one $5 bill, and Sam has four $ 1 bills. How much money do they have?

How much money does Courtney have?

One $5 bill is ___.

How much money does Sam have?

Four $1 bills is ___.

Courtney and Sam have ___.

Answer:

Explanation:

One $5 bill is ___.

1 x 5 = 5

Courtney have $5

Four $1 bills is ___.

4 x 1 = 4

Sam have $4

Courtney and Sam have 5 + 4 = $ 9

Question 5.

**Attend to Precision** Eli buys a toy train and gets 63¢ in change. What are two different combinations of coins Eli could get?

Answer:

Dimes and pennies

Nickels and pennies

Explanation:

First way

6 dimes and 3 pennies

60 + 3 = 63

Second way

13 pennies and 10 nickels

50 + 13 = 63

Question 6.

**Use Structure** Carmen and Theo save their money. Carmen has one $20 bill and one $5 bill. Theo has the same bills as Carmen. How much money do they save? Count on to solve.

___, ___, ___, ___

Carmen and Theo save ___.

Answer:

Carmen and Theo save $50

20 + 5 + 20 + 5 = $50

Explanation:

Carmen has one $20 bill and one $5 bill.

1 x 20 = 20

1 x 5 = 5

20 + 5 = $25

Theo has the same bills as Carmen

so $25

25 + 25 = $50

Question 7.

**Use Repeated Reasoning** Sachi buys a peach and gets 39¢ in change. What are two different combinations of coins Sachi could get?

__________________

Answer:

Dimes and pennies

Nickels and pennies

Explanation:

First way

3 dimes and 9 pennies = 39

30 + 3 = 39

Second way

19 pennies and 4 nickels = 39

19 + 20 = 39

**On Your Own**

Question 8.

Mrs. Martin uses two $20 bills, one $10 bill, one $5 bill, and four $ 1 bills to buy food at the grocery store. How much money does Mrs. Martin spend at the grocery store? Count on to solve.

Mrs. Martin spends ____

Answer:

Explanation:

two $20 bills, one $10 bill, one $5 bill, and four $ 1 bills

2 x 20 = 40

1 x 10 = 10

1 x 5 = 5

4 x 1 = 4

40 + 10 + 5 + 4 = $59

Question 9.

**Reason** Natalie wants to buy a pencil for 75¢. What are three different coin combinations Natalie could use to buy the pencil?

Answer:

Quarter, Dime and Nickel are the three different coin combinations Natalie could use to buy the pencil

Explanation:

75¢ = one quarter coin and 4 dimes and 2 nickels

1 x 25 = 25

4 x 10 = 40

2 x 5 = 10

25 + 40 + 10 = 75¢

Question 10.

**Use Structure** Han has 3 dimes and 3 nickels. He finds 3 more nickels. How much money does Han have now?

Han has ___ now.

Answer:

Han has 60 now.

Explanation:

3 dimes = 30

3 x 10 = 30

3 x 5 = 15

3 x 5 = 15

30 + 15 + 15 = 60

Question 11.

Explain how you solved Problem 10.

Answer:

1 Dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

Total = 60 cents

Explanation:

3 dimes = 30

3 x 10 = 30

3 x 5 = 15

3 x 5 = 15

30 + 15 + 15 = 60