We included **HMH Into Math Grade 2 Answer Key**** PDF** **Module 14 Lesson 3 Use Drawings and Equations to Represent Two-Digit Addition**Â to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 2 Module 14 Lesson 3 Answer Key Use Drawings and Equations to Represent Two-Digit Addition

I Can use bar models and equations to represent and solve two-digit addition word problems.

**Spark Your Learning**

How can you represent this problem?

At the carnival tent on Saturday, 32 toys are given away. At the end of the day, there are 18 toys left. How many toys were there at the beginning of the day? Represent the problem with a concrete model. Draw to show your work. Have children represent the problem with an equation with a symbol for the unknown number and solve the problem.

Answer:

Explanation:

At the carnival tent on Saturday, 32 toys are given away.

At the end of the day, there are 18 toys left.

Number of toys at the beginning of the day

X – 32 = 18

X = 18 + 32 = 50

**Build Understanding**

Some children were in Mrs. Smithâ€™s classroom. Then 10 children left. Now there are 20 children in the room. How many children were in Mrs. Smithâ€™s classroom to start?

A. Complete the bar model to represent the problem. Use a for the unknown number.

Answer:

B. Model the problem with a subtraction equation. Use a for the unknown number.

________________________

Answer:

C. How can you add to find the answer?

________________________

________________________

Answer:

X – 10 = 20

X = 20 + 10

X = 30

D. Write an addition equation to represent and solve the problem.

________________________

Answer:

X = 20 + 10 = 30

E. How many children were in Mrs. Smithâ€™s room to start?

____ children

Answer:

30Â children

Explanation:

Some children were in Mrs. Smithâ€™s classroom = x

Then 10 children left = x – 10

Now there are 20 children in the room.

Number of children Mrs. Smithâ€™s classroom to start 20 + 10 = 30

A librarian put 58 books on the first shelf. She puts 31 more books on the first shelf than on the second shelf. How many books does she put on the second shelf?

A. Complete the bar model to represent the problem. Use a for the unknown number.

Answer:

B. Model the problem with an addition equation. Use a for the unknown number.

Answer:

C. Write a subtraction equation to represent and solve the problem.

X = 58 – 31

X = 27

D. How many books does she put on the second shelf?

27 books

______________

E. Explain how you could add to solve this problem.

27 + 31 = 58

58 – 31 = 27

Explanation:

A librarian put 58 books on the first shelf.

She puts 31 more books on the first shelf than on the second shelf.

Number of books she put on the second shelf = 58 – 31 = 27

**Turn and Talk** How does completing a bar model help you write an equation to represent and solve a problem?

Answer:

In Math bar model is a pictorial representation of a problem or concept where bars or boxes are used to represent the known and unknown quantities.

Explanation:

Bar models are most often used at the primary level to understand the concept of addition and subtractions.

**Step It Out**

1. Olive has 15 ears of corn. Max has 12 more ears of corn than Olive. How many ears of corn does Max have?

A. Complete the bar model with a for the unknown number.

Answer:

B. Model the problem with a subtraction equation. Use a for the unknown number.

____________________

C. Add to find the unknown number in this problem. The holds the place of the number that is unknown.

Write the addition equation. This time, write the number instead of the .

__________________________

X = 15 +12

X = 27

D. Solve. Max has ____ ears of corn.

Max has 27 ears of corn.

Explanation:

Olive has 15 ears of corn.

Max has 12 more ears of corn than Olive.

Total ears of corn Max have 15 + 12 = 27

**Check Understanding Math Board**

**Complete the bar model. Write an addition equation with a for the unknown number. Write and solve your equation.**

Question 1.

There are 21 people on a bus. 33 more people get on. How many people are on the bus now?

____________________

__________ _____ people

Answer:

21 + 33 =

54 people

Explanation:

There are 21 people on a bus.

33 more people get on.

Number of people on the bus now 21 + 33 = 54

**On Your Own**

**Complete the bar model. Write an addition equation with a for the unknown number. Write and solve your equation.**

Question 2.

On Monday, Jacob writes in his journal for 18 minutes. On Tuesday, he writes in his journal for 31 minutes. How many minutes does Jacob write in his journal altogether?

_______________

____________ _____ minutes

Answer:

49 minutes

18 + 31 =

Explanation:

On Monday, Jacob writes in his journal for 18 minutes.

On Tuesday, he writes in his journal for 31 minutes.

Total minutes does Jacob write in his journal altogether = 18 + 31 = 49

Question 3.

Aja has 59 pennies. She has 25 more pennies than Anthony. How many pennies does Anthony have?

_______________

____________ _____ pennies

Answer:

59 – 25 =Â pennies

34 pennies

Explanation:

Aja has 59 pennies.

She has 25 more pennies than Anthony.

Number of pennies does Anthony have 59 – 25 = 34

Question 4.

**Construct Arguments** Explain how you could model and solve Problem 3 with a subtraction equation.

Answer:

59 – 25 = 34 pennies

Explanation:

Bar model is used to solve the subtraction equation.

**On Your Own**

Question 5.

**Model with Mathematics** At a shop, 21 bows are sold. 13 bows are left. How many bows were in the shop to start? Complete the bar model. Write an addition equation with a for the unknown number. Write and solve your equation.

Answer:

34 bows

Explanation:

At a shop, 21 bows are sold.

13 bows are left.

Total bows were in the shop to start 21 + 13 = 34

Question 6.

Open Ended Write a word problem and equation to match this bar model.

Answer:

A word problem and equation to match this bar model:

There are 12 picture books and 13 math books in the book shelf. How many books were in the book shelf?

Explanation:

There are 12 picture books and 13 math books in the book shelf.

Total books in the shelf 12 + 13 = 25

**Iâ€™m in a Learning Mindset!**

Were any parts of the directions unclear? If so, what did I do?

_____________________________________

Answer:

Answers may vary from student to student.

Explanation:

Giving clear instructions to students is key to their success in the classroom.

But children face difficulty with abstract concepts or unclear directions.

It helps the children to face challenges in their life and develops the skills.